Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

Μνήμη των Οσίων Ισαακίου, Δαλματίου, Φαύστου και Θεοκλήτου (3 Αυγούστου)


Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Στεφάνου πάπα Ρώμης και των συν αυτώ, της Αγίας Μυροφόρου Σαλώμης και των Οσίων Ισαακίου, Δαλματίου, Φαύστου και Θεοκλήτου.
Ο Δαλμάτος ήταν στρατιώτης, γρήγορα όμως κυρίευσε τη θεοσεβή ψυχή του η επιθυμία να αφοσιωθεί στο Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, τον Κύριο Ιησού Χριστό.
Ξεκίνησε λοιπόν μαζί με το γιο του Φαύστο να συναντήσει το μοναχό Ισαάκιο, η αυθεντική ταπείνωση και η πνευματική φήμη του οποίου είχε φέρει κοντά του πολλούς, οι οποίοι επιθυμούσαν να αναλάβουν «θείο και ενάρετο βίο».
Ο Όσιος Δαλμάτος διακρίθηκε ανάμεσα στους υπόλοιπους μοναχούς για την αρετή του, ώστε εξελέγη ηγούμενος μετά το θάνατο του ευσεβούς Οσίου Ισαακίου.
Μάλιστα για τον ενάρετο βίο του ο Δαλμάτος τιμήθηκε και από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε το 431 στην Έφεσο, η οποία, μεταξύ άλλων θεμάτων που την απασχόλησαν, επιβεβαίωσε με τον 8ο Κανόνα της το Αυτοκέφαλο της Παλαίφατης Εκκλησίας της Κύπρου.
Το δρόμο του Δαλμάτου, ο οποίος τελείωσε τη ζωή του εν ειρήνη, ακολούθησε ο γιος του Φαύστος, αναδεικνύοντας εαυτόν άξιο διάδοχο του πατέρα του.
Οι Όσιοι και Ασκητές της Ορθοδόξου Παραδόσεως ως «λαμπάδα φωτίζουν την οικουμένη με τις αρετές  και την ταπείνωσή τους κι έτσι ανατρέπεται η νύχτα των παθών της ανθρώπινης αδυναμίας, που ταλανίζει την ψυχή του ανθρώπου». Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο ταπεινός Επίσκοπος Ιερομάρτυρας Στέφανος, Πάπας τον 3ο αιώνα στη Ρώμη, τον οποίο εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας.
Σήμερα, επίσης, είναι η 41η επέτειος του θανάτου του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Κύπρου Μακαρίου Γ΄ και πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος κοιμήθηκε στις 3 Αυγούστου το 1977. Ο Κύπρου Μακάριος ο Γ΄ ανάλωσε τη ζωή του για την πρόοδο, ευημερία και σωτηρία της νήσου μας. Το έργο και η προσφορά του θα παραμένουν πάντα σταθμός και πυξίδα για τους επιγόνους. Αισθανόμενος το επερχόμενο τέλος της επίγειας ζωής του, δήλωσε ότι «Χίλιοι Μακάριοι» θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα δεσμά της δουλείας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: