Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

Μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητού (8 Αυγούστου)


Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αιμιλιανού επισκόπου Κυζίκου (†813-820) του ομολογητού.Ο Άγιος Αιμιλιανός  ήταν Επίσκοπος Κυζίκου (από το 787 μέχρι το 815) και έδρασε κατά την εποχή της Εικονομαχίας. Αγωνίστηκε με δυναμισμό και ένθεο ζήλο για την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων, όταν αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ε΄ ο Αρμένιος.
 Κυριολεκτικά αναδείχθηκε σε αθλητή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενισχύοντας παντοιοτρόπως όλους εκείνους οι οποίοι υπέφεραν εξαιτίας του σκληρού διωγμού των εικονομάχων, οι οποίοι νόθευαν την αλήθεια της θεολογίας της Εκκλησίας περί της τιμής των ιερών εικόνων.
Ο Άγιος Αιμιλιανός, δοκίμασε ποικίλους πειρασμούς, θλίψεις, διωγμούς και εξορίες, αφού οι αιρετικοί τον πολέμησαν με κάθε τρόπο. Πέθανε τελικά εξόριστος, παραμένοντας ένας γνήσιος Ομολογητής του ορθόδοξου φρονήματος.

Ακόμη μια φορά ο Συναξαριστής της Εκκλησίας μάς βοηθά και σε αυτή την περίπτωση να επιβεβαιώνουμε ότι οι Άγιοι, με τη ζωή και το έργο τους, ζουν το θαυμαστό γεγονός του ακτίστου φωτός της Μεταμορφώσεως, όπως οι Απόστολοι Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης  βίωσαν στο πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού. Αυτή η θαβώριος έλλαμψη χειραγωγεί και δροσίζει τους Αγίους του Θεού, ώστε να αντέχουν με χαρά, δύναμη και τόλμη τους πειρασμούς και τις διάφορες κακουχίες μέχρι το τέλος της επίγειας ζωής τους.
Παράλληλα, οι μυημένοι στην άκτιστη χάρη του Τριαδικού Θεού λειτουργούν ως φωτεινές νησίδες για το δικό μας πνευματικό αγώνα να παραμείνουμε όρθιοι με ήθος, τιμιότητα και αυθεντικότητα
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτιστος σκοπός του γάμου δεν είναι τα παιδιά. Βασικός σκοπός του γάμου είναι η αλληλοσυμπλήρωση, η αλληλοβοήθεια και η τελειοποίηση των δύο συζύγων. Δεύτερος σκοπός του γάμου είναι η γέννηση των παιδιών. Τα παιδιά βέβαια τα στέλνει ο Θεός. Και όταν δε στέλνει υποτασόμεθα στο θέλημά του και δε διαλύουμε το γάμο. Βέβαια, παρ' όλο που η τεκνογονία δεν είναι ο κύριος στόχος του γάμου, δε παύει να είναι σημαντικός. Τα παιδιά εκτός του ότι φέρνουν ευτυχία στο σπίτι, ενώνουν ψυχικά το ανδρόγυνο. Και να μην ξεχνάμε, ότι η σωστή οικογένεια, αποτελεί την "κατ' οίκον εκκλησία"!