Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ; - Βασ. Π. Καυκόπουλου


(Με αφορμή τις φονικές πυρκαϊές)
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ;
* Πορεία στη βαρβαρότητα, λόγω της διαρκούς
 αενάου αμεριμνησίας μας

Του Βασ. Π. Καυκόπουλου

          Η βάση, Φίλες και Φίλοι, είναι το θεμέλιο όλων των πραγμάτων. Χωρίς βάση και βάσεις δεν στέκεται τίποτε, ούτε στα πράγματα, ούτε στα γεγο­νότα, ούτε στις ιδέες, ούτε στα κράτη.
          Πιάσε τη βάση και δώσε βάση σ΄ αυτά που λες και κάνεις, ώστε να έχουν νόημα, σκοπό, τέρμα, ουσία και σταθερότητα, ώστε να μην είσαι ανερμάτιστος, κούφιος, ανόητος, απερί­σκεπτος, ή «ανεμόμυλος».
          Εάν έχεις γερές και σωστές βάσεις, τότε θα έχεις στη ζωή σου και πολλές και υψηλές α­ναβάσεις.
          Η γερή και στέρεα βάση είναι απόρθητο καταφύγιο, είναι εγγυημένης επιτυχίας ορμη­τήριο και για καίριους και επιτυχημένους στό­χους εκτοξευτήριο.

          ΟΜΩΣ κάθε βάση, όσο γερή κι αν είναι, κά­που θα έχει και την «αχίλλειο πτέρνα της», την «κερκόπορτά» της ... και είναι αδύνατον να μην υποστεί -μοιραία- την καταπελτική και αδυ­σώπητη φθορά του χρόνου, όσο μακροπρόθεσμη κι αν είναι.
          Ωστόσο, μία βάση στη ζωή μας είναι α­σάλευτη, άφθαρτη, ζωογόνα, ελπιδοφόρα και αιώνια.
          Κι αυτή δεν είναι παρά η πίστη στον Θεάνθρωπο Χριστό και στην Αγία Του Εκκλη­σία. Ο Χριστός και μόνον Αυτός, ο Θεός, είναι ο βασικός παράγοντας της αληθινής ζωής, νυν και αεί. Όποιος έχει τον Χριστό στο κέντρο της καρδιάς του, είναι βέβαιο, ότι και σε πολιτικο-κοινωνικό επίπεδο είναι πιο συγκροτημένος !
          Πόσο γλυκά κι όμορφα δίνει το μήνυμα αυ­τό και κάποιο ξεχασμένο τραγουδάκι των παι­δικών μας χρόνων, που ακολουθεί στο τέλος του άρθρου μας !
          Φίλες και Φίλοι, οι θείες βάσεις είναι όντως ανίκητες. Όποιος θέλει όντως να νικήσει στη ζωή του, ας βασιστεί στην ασάλευτη αιώνια βάση, τον «α­κρογωνιαίο» λίθο, τον Χριστό και θα φτάσει στην νίκη εκατό τα εκατό.
          Φίλες και Φίλοι,
τις παραπάνω σκέψεις τις καταθέτω λόγω των φονικών πυρκαϊών της Αττικής. Διαλυθήκαμε ως κράτος ! Διαλυόμαστε και ως λαός ;; Φτιάξαμε ένα κράτος ΔΙΧΩΣ ΒΑΣΕΙΣ. Γίναμε παρτάκηδες και στυγνοί ατομιστές. Επιτρέψαμε να μας κυβερνούν ανίκανοι και ανεύθυνοι ξενοκουμπάκηδες. Η αποκτήνωση, η χυδαιότητα, η απανθρωπιά είναι στην πρώτη γραμμή !  Η φιλανθρωπία μας έγινε … μπίζνες ! Η πολιτική οικονομία έχει στο κέντρο το συμφέρον των … μεγάλων ! Ενώ, «τ’ αγγειά γινήκαν θυμιατά / και τα σκατά λιβάνι / οι γύφτοι γίναν δήμαρχοι / κι οι κλέφτες καπετάνιοι …», κατά Γ. Σουρήν.
          Ο Θεός να βάλει το χέρι του, Φίλες και Φίλοι μου. Διότι, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, κατά Σαίξπηρ. Οι άνθρωποι, η πολιτική ζωή, όλοι μας, γινόμαστε … ζόμπυ ! Αποτύχαμε παντελώς !

Μη φοβηθείς
το σπίτι που έστησε
στη γη γερά τα θέμελά του,
κι αν πάρει τη σκεπή του ο άνεμος
και τα πορτοπαράθυρά του.

Μη φοβηθείς
το δέντρο που άπλωσε
τις ρίζες του βαθιά στο χώμα,
κι αν σπάσει τα κλαδιά του ο νοτιάς
και το χτυπάει κι ο βοριάς ακόμα.

Μη φοβηθείς
κι αυτόν που στήριξε
εις τον Θεό την πίστη του
και την ελπίδα.
Τον είδα στη ζωή να μάχεται
και πάντα ανίκητο τον είδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: