Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ματθία (9 Αυγούστου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη  μνήμη του Αποστόλου Ματθία. Επίσης, εορτάζουμε τους Μάρτυρες Αλέξιο, Δημήτριο, Ιάκωβο, Ιουλιανό, Ιωάννη και Λεόντιο, οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί και ακλόνητοι στην πίστη, όπως συμβαίνει και σήμερα με πολλούς ήρωες χριστιανούς σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Ο Απόστολος Ματθίας είναι ο δωδέκατος Απόστολος, ο οποίος είχε εκλεγεί από τους έντεκα αποστόλους με κλήρωση μεταξύ δύο προσώπων και έλαβε τη θέση του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος από μαθητής έγινε προδότης. Αμέσως μετά τη Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, συγκεντρώθηκαν οι Απόστολοι και με προτροπή του Πέτρου «έστησαν δύο άνδρες, τον Ιωσήφ τον καλούμενον Βαρσαββάν», ο οποίος ονομάστηκε Ιούστος, και «Ματθίαν», και αφού προσευχήθηκαν όλοι μαζί έριξαν κλήρους. «Ο κλήρος έπεσεν επί Ματθίαν, και συγκατεψηφίσθη μετά των ένδεκα Αποστόλων» (Πράξ. 1, 26).

Η Καινή Διαθήκη δεν αναφέρει τίποτε άλλο για τον Απόστολο Ματθία. Κατά πάσα πιθανότητα ανήκε αρχικά στον ευρύτερο κύκλο των 70 Αποστόλων. Αρχαιότατη εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει πως κήρυξε πρώτα στην Ιουδαία και κατόπιν πήγε στην Αιθιοπία, όπου ολοκλήρωσε το ιεραποστολικό του έργο με μαρτυρικό, σταυρικό θάνατο από τους ειδωλολάτρες. Άλλη ιστορική παράδοση αναφέρει πως θανατώθηκε στη Σεβαστούπολη, και άλλη ότι δέχθηκε το στεφάνι του μαρτυρίου στην Ιερουσαλήμ.
Σημασία όμως έχει ότι και ο Ματθίας επιβεβαίωσε με τη ζωή του την ιεραποστολική του δράση και το μαρτυρικό του τέλος την προτροπή του Ιησού Χριστού προς τους μαθητές του: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν· και ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας, έως της συντελείας του αιώνος.» (Ματθ. 28, 19 – 20).
Οι Απόστολοι και οι μάρτυρες της Πίστεως πρεσβεύουν για όλους μας στο θρόνο του Τριαδικού Θεού μαζί με τη μεσίτριά μας Θεοτόκο Μαρία.
Ένας ύμνος του Παρακλητικού Κανόνα επισημαίνει αυτή την εμπειρία μεταξύ των πιστών και της Υπεραγίας Θεοτόκου.
«Και σε μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξη τας πράξεις ενώπιον των Αγγέλων, παρακαλώ σε, Παρθένε, βοήθησόν μοι εν τάχει».
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΠ.ΜΑΤΘΙΑ !!!!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΜΑς ΠΑΡΑΔΟΣΗ που δυστυχώς ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑς.....

ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΎΝΤΑΙ ΤΟ ΚΛΗΡΟ ΟΙ ''ΑΓΙΟΙ'' ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ μας;

ΟΣΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΑ

από τον Αποστολικό τρόπο επιλογής του Απ. Ματθία , όταν ρητά στο βιβλίο των Πράξεων αναφέρεται :

''προσευξάμενοι είπον, συ Κύριε , καρδιογνώστα πάντων ,ανάδειξον όν εξελέξω εκ τούτων των δύο ενα,.....και έδωκανκλήρους αυτών και έπεσεν ο κλήρος επί Ματθίαν, και συγκατεψηφίσθη μετά των ένδεκα Αποστόλων''

(Πράξ. 1,24-26).

Ανώνυμος είπε...«Ω καιροί, ω ήθη!»,δυστυχώς και στην επιλογή Επισκόπων...

Ανώνυμος είπε...

Δέν είναι μόνον η Εκκλησία της Ελλάδος που δεν κάνει κλήρωση. Είναι και οι άλλες τοπικές Εκκλησίες με πρώτο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ας γίνη γενική αλλαγή του συστήματος από όλους.