Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ



ΔΥΟ  ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ  ΣΤΗ  ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ  ΤΗΣ  ΑΓΑΠΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

          Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, αν δεν κάνω λάθος τρίτη και φαρμακερή η πυρκαγιά για το «Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα ‘Οι Άγιοι Ανάργυροι’» -Νέος Βουτζάς Αττικής- ολοκληρωτική του σπιτικού «ξενίας» της ορφάνιας η καταστροφή !  Ο λόγος για το "Ορθόδοξο Χωριό», την «Ορθόδοξη Ελληνική Δοκιμή» του γνωστού πολυεθνικού «Παιδικού Χωριού Πεσταλότσι» -Ελβετία- την ανοιχτή μητρική αγκαλιά μοναστριών σε παιδιά οικογενειακής κρίσης και δοκιμασίας -δες ανάρτηση. «Μοναχισμός με κοινωνικό πρόσημο»Αναστάσιος» 16.2.2016.
        Θυμίζω συνοπτικά. Δεκαετία 1950 και εξής. Ελένη Καλέμη, «Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες» Πειραιά, «Χριστιανική Φοιτητική Ένωση», Δασκάλα αξιομίμητης ευσυνειδησίας, Κατηχήτρια φλογερή, αφοσίωσης  αποστολικής ! Την επόμενη δεκαετία, με μερικές φίλες της ίδιας ατμόσφαιρας Χριστού, Γερόντισσα Μαρία εκείνη, Μοναχές της αυτές, στην Κοινοβιακή Γυναικεία Μονή «Αγίας Τριάδος» -Αττική, μεταξύ Ραφήνας- Νέας Μάκρης (Μάτι), πάνω από τον παλαιό οικισμό του Νέου Βουτζά. Με βασική αρχή και χρέος, την  ισοστάσια εφαρμογή της κάθετης και οριζόντιας πορείας στο Θεό ! Του ομοούσιου και αδιαίρετου δίπολου της εντολής του Χριστού: «Να αγαπάς το Θεό με όλη την καρδιά σου… Αυτή είναι η πρώτη εντολή. Δεύτερη όμοια είναι αυτή. Να αγαπάς τον πλησίον σου, όπως τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει άλλη μεγαλύτερη από αυτές»-Μαρκ.12,30-31. Ήγουν, μικρή ασκητική δοκιμή σε μοντέλο «Βασιλειανό» και «Χρυσοστομικό» !

      Και, ευλογούνται από το Θεό να λειτουργούν πενήντα ολόκληρα χρόνια ως τώρα το
«Λύρειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας» ! Να στέκουν, άγευστες της ευλογημένης γαμήλιας χαράς αυτές, αληθινές μητέρες σε παιδιά ορφανά, ή λόγω οικογενειακής κρίσης και δοκιμασίας εγκαταλελειμμένα και απροστάτευτα, από ολίγων μηνών μέχρι και πέραν της ενηλικίωσης. Να το πω θεολογικά, να ανηφορίζουν προς την κορυφή του Θαβώρ από την πλαγιά της ασκητικής αγιότητας συν το βαρύ Σταυρό του: «Μανθανέτωσαν δε και οι ημέτεροι καλών έργων προϊστασθαι εις τας αναγκαίας χρείας, ίνα μη ώσιν άκαρποι»-Τιτ.3,14. Πράγμα σπάνιο, πρωτοποριακό ως και επαναστατικό, και δεν ξέρω, αν για κάποιους, και … ενοχλητικό ! Καθώς  στα δεδομένα της καθ’ ημάς Ορθόδοξης Ανατολής, είναι σε πρώτη γραμμή και κυρίαρχη θέση ο λεγόμενος «Ησυχαστικός Μοναχισμός».      
******   ***    ******
       Από την πλευρά της η Μαριάννα Μπουρνάκη, είναι μια γυναίκα της γενιάς μου, κόρη μεσοαστικής οικογένειας μεγαλωμένη στην Ερμιόνη Αργολίδος, με το ακμαίο τότε τρίπτυχο της ελληνικής ζωής, αγάπη στο Θεό, την πατρίδα, την οικογένεια, τον άνθρωπο. Επιλέγει την ευλογημένη ζωή της οικογένειας, μάλιστα, της πολύτεκνης-πέντε παιδιά ! Θα το πω και εδώ θεολογικά, επιλέγει την πορεία προς την κορυφή του Θαβώρ από την πλαγιά της συζυγικής αγιότητας ! Είκοσι πέντε χρονών είναι παντρεμένη με τον εικοσιοκτάχρονο κρητικό Βαρδή Βαδινογιάννη, λεβέντη αξιωματικό του τότε Βασιλικού, νυν Πολεμικού Ναυτικού. Προσθέτω εμφαντικά, με νόημα και νεύμα προς πολλές κατευθύνσεις ότι, σε αντίθεση με το νυν θλιβερό συμβαίνον, βέβαια … «προοδευτικό», δεν «αλλάζουν ανεύθυνα ‘σύντροφο’ σαν πουκάμισο» ! Αναδέχονται τη ζωή της ευθύνης, έχουν δημιουργήσει οικογένεια και έχουν το πρώτο τους παιδί !
      Επίσης, το εξ ίσου σπουδαίο ότι, τα πρώτα χρόνια της οικογενειακής ζωής τους δεν είναι ρόδινα από πλευράς οικονομικής, εργάζεται και η ίδια. Και γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, όταν δικτατορικό καθεστώς της χώρας αποστρατεύει και εξορίζει στην Αμοργό ως αντιστασιακό το σύζυγο, και ήδη τότε πατέρα δυο παιδιών ! Όλα αυτά έχουν να πουν ότι, ως εκείνη τη στιγμή, τίποτε δεν προοιωνίζεται το εντελώς αντίστροφο, όπερ έμελλε να τους επισυμβεί, την ανάδειξή του Βαρδή σε μεγιστάνα των πετρελαίων και της ναυτιλίας, με ό,τι συνεπάγεται για αμφοτέρους αυτό από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής ! 
      Τώρα, στο μέτρο που πιστεύουμε ότι η ζωή κάθε χριστιανού δεν παύει να είναι στα χέρια της άπειρης όσο και ανεξιχνίαστης επενέργειας του Θεού, επισημαίνουμε ότι μόνο Εκείνος και γνωρίζει και είναι αρμόδιος να κρίνει και να πει, αν, και ως ποιο βαθμό αυτή η απροσδόκητη ευλογία Του, κίνησε τη ζωή τους σε μαρτυρούμενη κοινωνική παρουσία, και φιλανθρωπική δοκιμή ! Και αν, και ως ποιο βαθμό ακουμπάει αυτή στη βεβαίωση του Απόστολου Πέτρου, «ότι η αγάπη καλύπτει πλήθος αμαρτιών»- 1Πετρ.4,8.
      Διό δε θα ανοιχτούμε στα πολλά τε και γνωστά, θα περιοριστούμε μόνο στο πολυτρόπως μαρτυρούμενο θεάρεστο έργο της «Ελπίδας», της αμέριστης  φροντίδας και αγάπης της για τα καρκινοπαθή παιδιά, ως αρκετό να δείξει απλά και λιτά στο όνομα αμφοτέρων, την ιδιαίτερη ευαισθησία της εριτίμου κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, και για άλλης δοκιμασίας παιδιά ! Όπως αυτά του «Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος ‘οι Άγιοι Ανάργυροι’», του δημιουργικού ασκητικού αθλήματος ζωής της Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής «Αγίας Τριάδος» Νέου Βουτζά, των οποίων το σπιτικό, αυτό το πολλών δακρύων αγάπης «ξενίας» τους αρχοντικό, «παραχώρησε» η ανεξιχνίαστη βουλή του Θεού να γίνει παρανάλωμα και σύντριμμα του πυρός !
******  ***   ******


     Ανθολογώ, λοιπόν, και παραθέτω πρόχειρα και ενδεικτικά ! «Υπό τη σκέπη … συγκεκριμένα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με την έμπρακτη ευαισθησία της για τα παιδιά, τέθηκε σήμερα 1η Αυγούστου το Λύρειο Ίδρυμα Ραφήνας. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη σε συνεννόηση με το Δ.Σ. του Ιδρύματος προχωρεί άμεσα στην αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Λύρειου που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή» !
      Και συνεχίζω. «Για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας προέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τις κοινότητες της Ομογένειας της Πόλης. Τα έσοδα θα προσφερθούν στο πυρόπληκτο «Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα Ορθόδοξο Χωριό, που εδρεύει στο Νέο Βουτζά… Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε ότι το Σώμα αναλαμβάνει το 50% των εξόδων αποκατάστασης των ηλεκτρολογικών κλπ. εγκαταστάσεων. Άξιον ιδιαίτερης προσοχής και επισήμανσης αυτό ! Για όχι δυσδιάκριτους λόγους προσφέρεται σε ανάγνωση προσεκτική και θετική συναγωγή …  Η ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων Πήτερ Λιβανού προσφέρει 500.000 ευρώ στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη … θα βοηθήσει το Ίδρυμα να συνεχίσει το αξιοθαύμαστο έργο του … Ο Δήμος Αρταίων προσφέρει 30.000 Ευρώ για τον ίδιο σκοπό … Η ΝΝ Ηellas συνδράμει με το ποσό των 20.000 ευρώ στην αποκατάσταση του Λυρείου Ιδρύματος που καταστράφηκε εντελώς … και σκοπός του είναι η δωρεάν ανατροφή, περίθαλψη και εκπαίδευση παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δε βρίσκονται στη ζωή είτε γιατί αντιμετωπίζουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα ... Η Ένωση Εισαγγελέων προσφέρει 2.000Ευρώ … Οι Ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας … και ξεχωριστά ο Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού … προσφέρουν τους μισθούς τους … Καλλιτέχνες, Τραγουδιστές … ετοιμάζουν εκδηλώσεις για τον ίδιο σκοπό … Είναι και άλλοι, κάθε άλλο παρά ευάριθμοι που γνωρίζει ονομαστικά ο Θεός … Είναι και, οι του δίλεπτου της χήρας που ευλογεί ο Χριστός- «Είδε δε τινά χήραν πενιχράν βάλλουσαν εκεί δύο λεπτά, και είπεν. Αληθώς λέγω υμίν, ότι η χήρα η πτωχή αύτη πλείον πάντων έβαλεν». Λουκ.21,2-3.
       Μέγα θαύμα ! Η φλόγα της Αγάπης, καταπίνει τη φλόγα της καταστροφής ! Παράξενοι και ανερμήνευτοι οι βηματισμοί του Θεού !
******  ***   ******
      Όποιος ξέρει να διαβάζει χριστιανικά και ορθόδοξα, κάνει το σημείο του Σταυρού, δηλαδή,  ομολογεί πίστη στην Αγία Τριάδα, και ψιθυρίζει ευχαριστιακά ! «Και ιδού ζώμεν» -«Και να που ζούμε»- 2Κορ.6,9. Και να που ζει ο Χριστός ! Του Σταυρού της ανυπέρβλητης Αγάπης-«μείζονα ταύτης Αγάπην ουδείς έχει»-Ιω.15,13-και της Ανάστασης ! «Εδώ και τώρα», στον 21ο αιώνα, του χάους και του πολυκύμαντου δαιμονισμού, του ενεργούμενου μυστήριου της ανομίας-«το γαρ μυστήριον ήδη ενεργείται της ανομίας»-2Θεσ.2,7. Και βαδίζει πλάι μας, όπως τότε με τους Λουκά και Κλεόπα εις Εμμαούς ! Και δεν τον αναγνωρίζουμε, όπως τότε οι δυο μαθητές ! Γιατί μάθαμε να Τον βλέπουμε αλλιώς. αλλού, σε άλλα ! Σε υποκατάστατα αγάπης ! Όχι σε όσους αγαπούν τους «ελάχιστους αδελφούς», στο πρόσωπο των οποίων κυκλοφορεί ο Ίδιος ο Χριστός, κατά τη ρητή δήλωσή Του. «Εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε»-Ματθ,25,40.
        «Ζει, λοιπόν, Κύριος παντοκράτωρ»-3Βασ.17,1-και σήμερα ! Μετά την Ανάσταση του Χριστού στα πρόσωπα όσων εν επιγνώσει ή και ανεπίγνωστα αγαπούν ! «Παντί τρόπω, είτε προφάσει, είτε αληθεία, Χριστός καταγγέλλεται, και εν τούτω χαίρω»-«Ένα πράγμα έχει σημασία. Ότι, με κάθε τρόπο, είτε με υστεροβουλία, είτε με ειλικρίνεια, Χριστός κηρύσσεται. Γι αυτό χαίρομαι»- Φιλπ.1,18. Και, συμπορεύονται μαζί Του στην της Αγάπης Εμμαούς ! Και ως φαίνεται είναι : «Οι πολλοί που θα έρθουν ‘εκ δυσμών, και βορρά, και θαλάσσης και εώας τα τέκνα Του’ ! Και θα καθίσουν … στο τραπέζι της βασιλείας των ουρανών. Ενώ οι κληρονόμοι της βασιλείας θα πεταχτούν έξω στο σκοτάδι…»-Ματθ. 8,11-12. 
      Μετά την Ανάσταση του Χριστού η Εκκλησία της Αγάπης ! Είναι εκείνη, των Δώδεκα, του Παύλου, των Μεγάλων Πατέρων … και έχει φανερούς και αφανέρωτους πιστούς  παντού ! Όσους έμαθαν στο πρόσωπο του «ελάχιστου αδελφού», κάθε γένους που κατοικεί «επί παντός προσώπου της γης» -Πραξ.17,26- Αυτόν να διακρίνουν και να αγαπούν ! Που θα πει έτσι, εν επιγνώσει ή ανεπίγνωστα, να δοξάζουν και να προσκυνούν !

 Με «την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα …»
Αθανάσιος  Κοτταδάκης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δύο γυναικείες σύγχρονες μορφές με γνώμονα της ζωής τους την αγάπη.
Εντύπωση μου προκάλεσε το σύντομο αλλά ουσιώδες και περιεκτικό βιογραφικό της κ. Βαρδινογιάννη. Δεν γνώριζα τίποτα από την ζωή της αλλά το σημερινό αποτέλεσμα. Τώρα κατανόησα την αγάπη της στα παιδιά και τις αξίες της ελληνικής οικογένειας για τις οποίες μεριμνά στην ζωή της.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο κοινωνικός μοναχισμός της προσφοράς προς τον άνθρωπο μου αρέσει. Δεν γνώριζα ότι υπάρχει μια τέτοια μοναστική αδελφότητα.
Θα ήταν καλό αν τις ενέργειες της κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννης της έκαναν και άλλες κυρίες της πλουτοκρατίας.

Ανώνυμος είπε...

Ένα μήνα μετά την φοβερή καταστροφή το κείμενο αυτό φέρνει την ελπίδα που μπορεί να αναγέννηση κάτι αν υπάρξει η συνάντηση στην διασταύρωση της αγάπης.

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο με πολλούς αποδέκτες και πολλά μηνύματα προ πάσα πλευρά. Τα μηνύματα μας αφορούν όλους τους αναγνώστες. Το σημειώνω διότι στον χώρο μας είναι εύκολο να εξαιρεί καθένας τον εαυτόν του.

Ανώνυμος είπε...

Η γερόντισσα Μαρία άνοιξε ένα νέο δρόμο. Ας την μιμηθούνε και άλλες και άλλοι.
Η κ. Βαρδινογιάννη πάντα σκορπά την αγάπη και την στοργή και αυτή στα παιδιά ας την μιμηθούνε και άλλες και άλλοι.