Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΣΑΪ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ


ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΣΑΪ ΤΟΥ ΚΟΓΚΟ
Από την Κανάγκα του Κογκό, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Νικηφόρου, ένα ιεραποστολικό κλιμάκιο πραγματοποίησε περιοδεία στο Κεντρικό Κασάι. Την Παρασκευή το πρωί έφθασαν στο χωριό Mbala, στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προκειμένου να τελέσουν την Θεία Λειτουργία, επί τη εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος. Την Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος Τσιτσιβός, Πατριαρχικός Επίτροπος Κανάγκας και Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κινσάσας, ο Αρχιμανδρίτης Χαρίτων Musungayi   και οι πρεσβύτεροι Παύλος   Ilunga  και Ανδρέας Bukasa.Στο τέλος του κηρύγματός του ο π. Θεοδόσιος μετέφερε  στους πιστούς τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’, καθώς και του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Νικηφόρου. Μετά την Θεία Λειτουργία οι πατέρες συνομίλησαν με τους πιστούς και μοίρασαν καραμέλες σε όλο τον κόσμο. Συνάντησαν ακόμα και τον βασιλιά της περιοχής, που τους δέχθηκε με πολλή αγάπη και χαρά.

Τις δύο επόμενες μέρες ο π. Θεοδόσιος, μὲ τὸν π. Χαρίτωνα και τον π. Θεόφιλο, καθὼς και με άλλους συνεργάτες περιόδευσαν την πόλη Luiza  και τα χωριά  Mukukgu και Bilomba. Στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου Luiza, όπου ο ναός είναι ημιτελής, ο κόσμος μαζί με τον π. Ματθαίο,  υποδέχθηκαν την ιεραποστολική ομάδα με τραγούδια, λουλούδια και κλαδιά καλωσορίζοντάς τους στην πόλη τους.
Φθάνοντας στον Ναό  ο π. Θεοδόσιος εξέφρασε την χαρά του και την συγκίνηση του, που βρίσκεται πρώτη φορά κοντά τους. Τους μετέφερε την αγάπη και την ευλογία του Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου του Β΄, ο οποίος, όπως ανέφερε ο π. Θεοδόσιος, σε κάθε τους συνάντηση τού ζητά να μεταφέρει την αγάπη του στους Κογκολέζους αδελφούς. Τόνισε πως ο Πατριάρχης είναι μια μεγάλη αγκαλιά που κλείνει μέσα της όλους τους Αφρικανούς γιατί είναι δικά του παιδιά και γι’ αυτό συνεχώς περιοδεύει την Αφρικανική  Ήπειρο προκειμένου να ευλογεί και να νουθετεί το ποίμνιό του.
Στην συνέχεια μετέφερε στον κόσμο και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Νικηφόρου, ο οποίος νυχθημερόν εργάζεται και αγρυπνεί για την πνευματική πρόοδο των ενοριών και για την αρτιότερο συντονισμό του ιεραποστολικού έργου.
Αργά το απόγευμα οι πατέρες έφθασαν στο χωριό Mukukgu.  Εκεί, ενώ  ο ήλιος έδυε, ανέτειλε η αγάπη των Κογκολέζων αδελφών. Με τραγούδια και καλωσορίσματα μπήκαν  στο χωριό και στην συνέχεια σε έναν απλό ναό, που με δικά τους έξοδα έκτισαν οι άνθρωποι για να λατρεύουν τον Θεό. Σ’ αυτόν τον ταπεινό και απέριττο ναό, με το λιγοστό φως  των κεριών, τέλεσαν τον εσπερινό του Σαββάτου, με τον κόσμο κρεμασμένο στα παράθυρα του ναού, δοξάζοντας τον Θεό για την πνευματική ευκαιρία της ημέρας. Στο τέλος του εσπερινού ο π. Θεοδόσιος μίλησε στους ευλογημένους ανθρώπους μεταφέροντας τις ευχές του Πατριάρχου και του Μητροπολίτου.
Στην συνέχεια σε μια ταπεινή καλύβα προσφέρθηκαν σε όλη την συνοδεία τοπικά φαγητά και δώρα (ψάρια από το ποτάμι, άγριο μέλι, φιστίκια, περιστέρια κ.λ.π.).
Την Κυριακή το πρωί ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου ήταν γεμάτος. Άνθρωποι που έφθασαν στην πόλη  Luiza   από μακρινά χωριά διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο προκειμένου το πρωί να είναι παρόντες στην Θεία Λειτουργία. Μετά την Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε Τρισάγιο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο Πενταπόλεως, έργο του οποίου ήταν η ανοικοδόμηση του Ναού. Ο π. Θεοδόσιος τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι ιερό χρέος μας  να ενθυμούμαστε στις προσευχές μας όλους εκείνους που μας ευεργέτησαν και όλως ιδιαιτέρως τους πνευματικούς μας πατέρες». Οι άνθρωποι της  Luiza όπως και όλων των χωριών παρακάλεσαν τους πατέρες, όταν μπορέσουν, να τους ανοικοδομήσουν σχολείο για τα παιδιά τους και ιατρείο γιὰ όλους.
Ο π. Θεοδόσιος έλαβε  τα δώρα τους, μεταξύ αυτών και μια κατσίκα, η οποία σε όλο το νυκτερινό  ταξίδι  φρόντιζε να τους  ξυπνάει.  
Το τελευταίο χωριό, με τον Ναό από λάσπη και χόρτα που επισκέφθηκε το  ιεραποστολικό κλιμάκιο, ήταν το Bilomba. Εκεί το Σάββατο ο π. Θεόφιλος εξομολόγησε τους πιστούς, ενώ την Κυριακή τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της Κυριακής οι πιστοί επεφύλαξαν θερμή υποδοχή σε όλους τους πατέρες και μέσα στην χορταρένη εκκλησία έψαλλαν όλοι μαζί.  Στους πιστούς μίλησε ο π. Θεοδόσιος, ενώ μικροί και μεγάλοι ήταν καθισμένοι στο χώμα. Συγκινητικές στιγμές, απλές καρδιές και άδολες, έτοιμες να δεχθούν με προθυμία και ζήλο τον λόγο του Θεού. Όλοι έλαβαν το μικρό κέρασμα, μια μικρή καραμέλα αλλά κυρίως αυτό που ζητούσαν όλοι ήταν σταυρό και κομποσκοίνι για να κάνουν  προσευχή. Την ώρα του ομιλίας μπήκε μέσα στον Ναό και ο Βασιλιάς του χωριού, ο οποίος δεν είναι ορθόδοξος, αλλά άκουσε με προθυμία και προσοχή την ομιλία. Στο τέλος ο π. Θεοδόσιος τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και του ευχήθηκε να του χαρίζει ο Θεός όλα Του τα αγαθά. Εκείνος αντιφώνησε λέγοντας πως χάρηκε με την πρόοδο της ενορίας που, ενώ ξεκίνησε με τρεις ανθρώπους, τώρα μετρά εκατοντάδες. Ευχήθηκε, γρήγορα να κτισθεί ένας Ναός για να μη λατρεύεται, όπως είπε, ο Θεός μέσα στο χώμα.
Στη συνέχεια και με ολονύκτιο ταξίδι γεμάτο δυσκολίες η ιεραποστολική ομάδα έφθασε στην Κανάγκα δοξάζοντας τον Θεό γι’ αυτή την περιοδεία.
               

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ μου!!!! Εδώ στην πατρίδα κάνουν υποδοχή αντιγράφων εικόνων κλπ κλπ
Στην Αφρική οι ευλογημένοι ιεραπόστολοι σεμνά διδάσκουν την Ορθόδοξη πίστη χωρίς «παρουσιάστε» δημοτικές μουσικές κλπ κλπ τιμώντας τους αγίους μας παραδοσιακά….
Χριστέ μου φώτισέ μας τους έλληνες!!!
Αν. Μ.

Ανώνυμος είπε...

π. Θεοδόσιε , ευλογείτε ,

''ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην των ευαγγελιζομένων τα αγαθά.'',...'' τοις εγγύς και τοις μακράν αδελφοίς ημών ''
Εύχεσθε και για τους εκ Πατρών αδελφούς...

Ανώνυμος είπε...

Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή
Εκκλησία χωρίς αποστολή
Είχε πει κάποιος

Ας το αναλογισθούν οι ποιμένες της διοικούσας Εκκλησίας που τους ικανοποιεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και μόνο για μια κυριακάτική λειτουργία.
Δόξα και τιμή στους Ιεραποστόλους τους συνεχιστές των Αγίων Αποστόλων.
Αγγελική.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία, Αγγελική

Οι όπου γής Ορθόδοξες Ιεραποστολές , ανθρωπίνως στηρίζονται μερικώς και εκ των μετόπισθεν , και δια των προσευχών μας αλλά και οικονομικά εκ του περισσεύματος ή και του υστερήματος ενίοτε πολλών αδελφών, αφανώς , μακρυά από δημοσιεύσεις, ατομικά ή και οργανωμένα από τους Συλλόγους Ορθοδόξου Ιεραποστολής.
Να εύχεσαι να συνεχίζονται και ενισχύονται όλες οι Θεοφιλείς αυτές προσπάθειες εις τα Έθνη , προς Δόξα της Εκκλησίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν άσκησα κριτική σε αυτή την προσφορά και την ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών για την ενίσχυση των ιεραποστολικών κλιμακίων. Αυτό το οποίο καυτηριάζω είναι ότι ελάχιστοι από την λεγόμενη διοικούσα εκκλησία συνδράμουν. Βλέπω σε ναούς υπερ-πολυτέλειες και περιττά έξοδα τα οποία δεν τα προσφέρουν σε πάσχοντες συνανθρώπους ανέργους και ασθενείς αλλά ούτε στις ιεραποστολές. Μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν βλέπω στα πανηγύρια των ναών να έχουν κάνει τους ναούς ανθοπωλεία τις εικόνες και το δεσποτικό επιτάφιους, να προσφέρουν στα πνευματικά κέντρα τραπέζια για τους ημέτερους, να έχουν σε κάθε ναό και δέκα ευαγγέλια χώρια τα δισκοπότηρα σε σετ κλπ κλπ αυτά θέλησα να τονίσω γιατί τα θεωρώ ότι δεν είναι σύμφωνα με το πνεύμα και την διδασκαλία του Ευαγγελίου.
Στην δεύτερη φωτογραφία βλέπω μια καλύβα από ξεραμένα φυτά τα είναι ναός και εδώ φτιάχνουν ναούς περιττούς. Ας αναλογισθεί ο καθένας μας αυτά θέλει ο Χριστός; Στις Πράξεις των Αποστόλων κάναν Λογία για την ενίσχυση άλλων Εκκλησιών. Γνώρισα σε ιεραποστολικούς συλλόγους κληρικούς από την Ελλάδα αλλά και πολλούς ιθαγενείς που διακονούν τις Εκκλησίες τους και μαύρισε η ψυχή μου για αυτούς για τα όσα περνούν ενώ εμείς εδώ απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας με ασφάλεια και κάτω από την προστασία της πολιτείας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι 100 παπάδες δικοί μας δεν μπορούν να φτάσουν σε αξία 1 παπά άσπρο ή μαύρο ή κίτρινο της ιεραποστολής.
Αγγελική

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την Αγγελική μια βόλτα στους ναούς και τα μοναστήρια που πανηγυρίζουν με χλιδές έξω από την απλότητα του ορθοδόξου βιώματος θα μας πείσουν ότι το έχουμε παρατραβήξει.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι,

Όλοι τελικά συμφωνούμε στην ενίσχυση των όπου γης αδελφών μας ,
αφού την ό,ποια προσφορά μας , όπου γης , σε ''κάθε ελάχιστο συνάνθρωπό μας '' ο Κύριος μας βεβαιώνει ότι ''εμοί εποιήσατε !!!''
Άς βοηθήσουμε στις Ενορίες μας τους Ιερείς μας το κατά δύναμιν και παράλληλα μπορούμε ΚΑΙ από κάθε Ενορία να υιοθετηθεί μία ουσιαστική Βοήθεια σε αντίστοιχη ΕΝΔΕΗ Ορθόδοξη Εκκλησία πχ Αφρικής μετά από συνεργασία με εκεί Ιεραποστολές.

Ανώνυμος είπε...

Να συνεχίσουν τον ανηφορικό δρόμο της ιεραποστολής οι ιεραπόστολοι και να έχουν το βλέμμα μόνο στον Χριστό γιατί αν το ρίξουν ελπίζοντας στην βοήθεια των αδελφών (χριστιανών!!!) θα πάνε χαμένοι. Ο Χριστός είναι σε κάθε βήμα τους και το γνωρίζουν αυτό όσοι απαρνήθηκαν τις ανέσεις και πήραν τον δρόμο της Ιεραποστολής.

Ανώνυμος είπε...

''...Μετά την Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε Τρισάγιο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο Πενταπόλεως, έργο του οποίου ήταν η ανοικοδόμηση του Ναού.....''
π. Θεοδόσιε ,
να έχετε και τις ευχές και ευλογίες του αειμνήστου μας Ιγνατίου Πενταπόλεως για να συνεχίζετε επιτυχώς το εκεί πολύπλευρο- πολύμοχθο ευλογημένο Ιεραποστολικό έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.