Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου (29 Νοεμβρίου)


Σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Αγίου Μάρτυρος Φιλουμένου, που έζησε τον 3ο αιώνα στη Λυκαονία και του Ιερομάρτυρα Φιλουμένου του Κυπρίου, που μαρτύρησε στο προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ το 1979 και πρόσφατα έχει διακηρυχθεί επίσημα από την Εκκλησία η αγιότητά του.
Τιμούμε επίσης τη μνήμη του Αγίου Παραμόνου και άλλων 370 Χριστιανών, που μαρτύρησαν μαζί του, κατά τα μέσα του 3ου αιώνα, στο μεγάλο διωγμό του αυτοκράτορα Δεκίου.
Ο Άγιος Παράμονος και οι υπόλοιποι μάρτυρες είχαν συλληφθεί και βρίσκονταν φυλακισμένοι κοντά στον ποταμό Τίγρη. Συνέπεσε τότε να πραγματοποιούνται στην περιοχή εκείνη τελετές προς τιμή της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδος, στις οποίες πρωτοστατούσε ο φανατικός ειδωλολάτρης άρχοντας Ακυλίνος, με εντολή του οποίου, οι φυλακισμένοι οδηγήθηκαν μπροστά στους ειδωλολατρικούς βωμούς και τους ζητήθηκε να πάρουν μέρος στις θυσίες.

Η άρνησή τους και η ταυτόχρονη ομολογία του Χριστού εξαγρίωσε τον Ακυλίνο, που διέταξε τους στρατιώτες να τους κατασφάξουν. Με τον τρόπο αυτό έλαβαν οι μακάριοι τα στεφάνια του μαρτυρίου.
Το 1979 στη Σαμάρεια της Παλαιστίνης, στο ιερό προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ, ο Ιερομόναχος Φιλούμενος, που καταγόταν από την κοινότητα Ορούντας και είχε δίδυμο αδελφό τον ιερομόναχο Ελπίδιο, κατακρεουργήθηκε από φανατικό, ο οποίος του επιτέθηκε με ζηλοφθονία, ένεκα του ιεραποστολικού έργου που επιτελούσε.
Κατά την ανακομιδή των λειψάνων του όλα τα μέλη του σώματος του ιερομάρτυρα βρέθηκαν ενωμένα.
Η πατρίδα μας γεννά ανθρώπους οι οποίοι διακονούν με ένθεο ζήλο και αφοσίωση την Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία και αναδεικνύονται θεματοφύλακες στη διαφύλαξη των πανορθοδόξων και παγχριστιανικών προσκυνημάτων και υπομένουν μέχρι και το μαρτύριο.
Όλη η νήσος μας τον τιμά, ιδιαίτερα τιμάται στη γενέτειρά του Ορούντα και στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου της Ορούντας καθώς και στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο μιμούνται οι σημερινοί Αγιοταφίτες τον Αγιο Φιλούμενο; Και το τραγικό είναι ότι από την ημέρα της θυσίας του έχουν περάσει μόλις 39 χρόνια!!Ας μην ξεχνάμε τα γεγονότα του 2005 και την καταπάτηση της κανονικότητας και των ιερών κανόνων.Τα γεγονότα είναι ακόμα ζωντανά. Τον Αγιο Φιλούμενο τον δολοφόνησαν Εβραίοι έποικοι. Τον νόμιμο και κανονικό Πατριαρχη Ειρηναίο;Και βεβαια να μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική ,η Ισραηλινή και η Παλαιστινιακή δικαιοσύνη τον απέδωσαν καθαρό

Ανώνυμος είπε...

Άγιε Φιλούμενε πρέσβευε υπερ ημών.