Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας – Πολιτείας 6.11.2018


 Κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας – Πολιτείας  6.11.2018

«Μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, διάλογο ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ μας.

Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του.

Για το λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και προτείνουμε:


1.Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνεί η Ιεραρχία με την επαίσχυντη αυτή συμφωνία;
Η Ιερά Σύνοδος έδωσε το πράσινο φως;
Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο.

Ανώνυμος είπε...

To πούλησε ο Ιερώνυμος το θέμα. Κι αν του χρόνου για κάποιο λόγο δεν δοθεί επιχορήγηση;

Ανώνυμος είπε...

Το Πατριαρχείο δεν ρωτήθηκε; Η απόφαση αφορά και τους ιερείς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα πρώτο βήμα για την εκπαραθύρωση της Εκκλησίας από το κράτος. Σε λίγο δεν θα διαφέρει σε τίποτα από ένα σωματείο επιχορηγούμενο από την πολιτεία σαν τις ΜΚΟ. Θα φωνάξουν λίγο οι ρασοφόροι διάκονοι και παπάδες στο τέλος θα κάνουν «υπακοή» στους δεσποτάδες που αγρυπνούν για αυτούς όλους που σκύβουν το κεφάλι στην παρουσία τους. Όταν θα κοπεί ο μπεζαχτάς να δω πως θα αντιμετωπίζουνε τους αγίους Δεσποτάδες τους. Θα έλθει μια νέα εποχή.

Ανώνυμος είπε...

Μακροπρόθεσμα θα είναι καλό για την Εκκλησία γιατί θα σταματήσει να είναι σε αδράνεια. Όπως όλες οι εκκλησίες του κόσμου θα στηριχθεί στις δυνάμεις των πιστών και θα πορευθεί μια χαρά. Η συμφωνία αυτή θα βγει σε καλό. Παντού βλέπω αντιδράσεις εναντίων του Ιερωνύμου είναι σιγανό ποταμάκι και εργάζεται για το συμφέρον και το μέλλον της διοικούσας Εκκλησίας. Είθε σύντομα να υπογραφεί επίσημα για να αρχίσει κλήρος και λαός να ενεργοποιούνται. Η πολιτική ηγεσία θέλει μια Εκκλησία ανίσχυρη. Οι βλαμμένοι στο μυαλό πολιτικοί νομίζουν ότι την δύναμη της Εκκλησίας την δίνουν τα χρήματα η δύναμή μας όμως είναι το Πνεύμα. Όλα θα πάνε καλά!

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν δοθεί η επιχορήγηση 12.21 θα βρει τα χρήματα εκεί που τα βρίσκουν οι παλαιοημερολογίτες που δεν παίρνουν μισθό αλλά έχουν δεσποτάδες και παπάδες και κτίζουν Εκκλησίες και μοναστήρια. Γιατί κοιτάζεις μόνο τον μισθό; Καιρός να ξεκαθαρίσει και ο κλήρος από τους σαλταδόρους επαγγελματίες που την έχουν αράξει μόνο σε μια κυριακάτικη λειτουργία σε πολλούς ναούς εδώ στην Αθήνα που είναι 4 και 5 κληρικοί γυρίζουν από εδώ και εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ με κάποιους από τους σχολιαστές. Πραγματικά πιστεύετε οτι "όπως όλες οι εκκλησίες του κόσμου θα στηριχθεί στις δυνάμεις των πιστών και θα πορευθεί μια χαρά"; ΠΟΙΕΣ δυνάμεις ΠΟΙΩΝ πιστών; Δεν έχετε συνειδητοποιήσει την κρίση που ζουμε οκτώ χρονια τωρα; Δεν έχετε συνειδητοποιησει οτι εκκλησιάζεται μολις το 2% των Ελλήνων, και αυτοί ειναι ως επί το πλειστον υπερήλικες;
Συμφωνώ στην ανάγκη να "ξεκαθαρίσει και ο κλήρος από τους σαλταδόρους επαγγελματίες" αλλα αυτο ΔΕΝ υα γίνει. Φοβάμαι οτι με τη χθεσινή αποφαση θα επιζήσουν μόνο οι επιδέξιοι "γλυφτες" των δεσποταδων!
Οχι οτι δεν υπάρχουν σωστοί αρχιερείς, αλλά πόσοι ειναι αυτοί; ψάξτε στην ιστορία να μάθετε με τι καταστάσεις είχε συνδεθεί η έννοια "δεσποτοκρατία". Τώρα που ο κάθε δεσπότης θα μπορεί ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ να απολύει η να μεταθέτει όποιον ιερέα θέλει... Αφήστε τα! Έχετε ακούσει για αυλές, αυλικούς, σφουγγοκολάριους ή τη νόσο του "αρχιμανδριτισμου"; Βάλτε τα αυτά όλα μαζί για να καταλάβετε τι έρχεται...

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ 2:28 μ.μ.


ΕΧΕΤΕ ΑΠΌΛΥΤΑ ΔΙΚΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Να σταματήσουν την οποία αντιπολίτευση στον Ιερώνυμο οι Αρχιερείς και οι Παπάδες και να συνταχθούν με την πρόταση αυτή διότι οι επόμενες συμφωνίες θα είναι για το κακό της Εκκλησίας. Αυτή είναι η καλύτερη λύση, στο μέλλον άλλη λύση θα είναι οδυνηρή.

Ανώνυμος είπε...

Από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας αποτελεί η συμφωνία αυτή με την Εκκλησία με την σφραγίδα Τσίπρα. Ο Θεός μας χάρισε ηγέτες που μπορούν να συνεργασθούν για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδας. Δόξα τω Θεώ.

Ανώνυμος είπε...

Επιστροφή στα συλλαλητήρια της εποχής Τρίτση προβλέπω από τον ιερό εφημεριακό κλήρο. Το μόνο που θα αλλάζει είναι αντί για συλλαλητήριο του Σεραφείμ σε λαοσύναξη του Χριστόδουλου. Τότε τα περιουσιακά της Εκκλησίας τώρα η μισθοδοσία. Προβλέπω να ακουστούν γνωστά συνθήματα της εργατικής τάξεις των συνδικάτων του ΠΑΜΕ.
Να ξεσκονίσουν το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας και να προσθέσουν την Παναγία της Τήνου και της Σουμελά.
Εμπρός λαέ στον αγώνα!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σας παραθέτω συνθήματα με πηγή το ΠΑΜΕ
-- Αυτή η εξουσία και η πολιτική με του κλήρου την πάλη να ανατραπεί
-- Παπά μπορεί να τους ανατρέψεις, τους κόπους της δουλειάς σου για να δρέψεις
-- Οχι άλλη φτώχεια, όχι άλλα βάρη, εμπρός τώρα για κοινωνία άλλη
-- Κληρικέ μπορείς τούμπα να τους φέρεις εκείνους που σε κάνουν να υποφέρεις
-- Μας τρομοκρατούν για να υποταχτούμε, μ' οργάνωση κι αγώνα οι χριστιανοί ν' αντισταθούμε

Ανώνυμος είπε...

Από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Βουλευτής στην Αιτωλοακαρνανία είναι από τους συνεργάτες του Μακαριωτάτου.
Κανένα σχολιασμό δεν κάνω….
Πρεσβύτερος εξ Αιτωλοακαρνανίας

Ανώνυμος είπε...


Κοντός ψαλμός αλληλούϊα. Τά τύμπανα του πολέμου Πολιτείας και Εκκλησίας άρχισαν…
----------------------------------
Γελάνε ευτυχισμένοι και ο Τσίπρας περισσότερο πού ξεγέλασε τον "παπού", όπως τον λέει, με αστεία και ανέκδοτα...
Η ενδοτική στάση του Αρχιεπισκόπου και των εκκλησιαστικών συμβούλων του σε όλα τα θέματα, απέναντι ενός Άθεου πρωθυπουργού πού βρήκε τον «παπού», του χεριού του, έφερε τώρα και τους πρώτους καρπούς ! Οί συνεχείς Εκκλησιαστικές υποχωρήσεις πού έκαναν απέναντι άθλιων, ανήθικων, και διεστραμμένων νόμων της κυβέρνησης ενάντια του Θεού και του Ευαγγελίου, ήλθε η ώρα να πληρωθούν .

Νόμισαν ότι έτσι θα διατηρούσαν την εκκλησιαστική περιουσία και ότι θα γλίτωναν από την φοροεπιδρομή της κυβέρνησης…Το τι θα επακολουθήσει με αυτή την κυβέρνηση, ή και με την επόμενη άγνωστον, αλλά τα πράγματα για τους κληρικούς δεν φαίνονται ρόδινα για τα χρόνια πού έρχονται…

«Ξεπούλησαν και ξεπουλήθηκαν» θα έλεγε κάποιος, μια και οι πνευματικοί νόμοι λειτούργησαν καί εδώ, αλλά λίγοι φαίνεται να τους κατάλαβαν…

http://www.kivotoshelp.gr/index.php/eidhseis/1847-kontos-psalmos-alliloyia-ta-tympana-tou-polemou-politeias-kai-ekklisias-arxisan

Ανώνυμος είπε...


Την ευθύνη για τη ταπεινωτική στάση του Ιερώνυμου έναντι του Τσίπρα την έχουν όσοι Συνοδικοί Αρχιερείς του το επέτρεψαν και τον εξουσιοδότησαν.....για αυτή την απαράδεκτη συμφωνία....

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έπρεπε να είχε προηγηθεί σύγκλιση της Ιερασχίας;

Διερωτώμαι οι Δεσποτάδες από που θα πληρώνονται;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας ,που πολλαπλά έχει αρμοδιότητες και στην Ελλαδική Εκκλησία ενημερώθηκε ,ζητήθηκαν οι προτάσεις του.....





Ανώνυμος είπε...


ΟΙΚΤΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ
Π.Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΚΠΡ. ΤΥΠΟΥ ΙΣΚΕ

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου να έρθει σε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της Έκτακτης Ιερατικής Σύναξης της Ι.Μ. Χίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και εκπρ. Τύπου του ΙΣΚΕ, εξαπέλυσε επίθεση προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο λέγοντας ότι δεν είναι Πάσης Ελλάδος αλλά Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ότι έχει μόλις μία ψήφο μέσα στην Ιεραρχία.
«Με λύπη παρακολουθήσαμε έναν Αρχιεπίσκοπο να σέρνεται πίσω από τις ανακοινώσεις της πολιτείας. Στοχοποιείται ο Ιερός Κλήρος σαν να είναι εκείνος υπεύθυνος για την οικονομική κρίση της χώρας. Στοχοποιείται ο Ιερός Κλήρος που έχει υποστεί τα πάνδεινα, που από την πρώτη ημέρα της κρίσης συμπάσχει με τον λαό, που ταΐζει ολόκληρες οικογένειες, που στηρίζει το έθνος στις δύσκολες στιγμές. Αυτή η απόφαση μετατρέπει τους Ιερείς σε επαίτες φιλοδωρημάτων και την Εκκλησία σε ένα πιο συντηρητικό και αντιδημοκρατικό θεσμό», ανέφερε ο π. Γεώργιος.



















Ανώνυμος είπε...


''10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο φέρνει η συμφωνία με την Εκκλησία'
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΣΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Ιερώνυμος β, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΣΟΥς ΣΥΝΟΔΙΚΟΥς της ΔΙΣ τον εξουσιοδότησαν , θάβουν οικονομικά τους Ιερείς και τις οικογένειές τους,
για να μπορούν οι Τσιπρο-Καμμενοι να διορίσουν προεκλογικά στις 10.000 ΘΈΣΕΙς ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ προέκυψαν,
από τον ΔΙΩΓΜΟ των ΙΕΡΕΩΝ της ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ......

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ




Ανώνυμος είπε...

Αν σκεπτοντουσαν έτσι οι προγονοι μας... Ακόμη δούλοι των Τούρκων θα είμασταν!

Ανώνυμος είπε...

Το κοινό ανακοινωθέν είναι προς την θετική κατεύθυνση και θα επιλύσει τα χρονίζοντα ιστορικά προβλήματα εκκλησίας-κράτους. Όλα τα σημεία είναι τέλεια. Να προχωρήσουν τάχιστα στην υπογραφή και την νομοθέτηση.

Ανώνυμος είπε...

Το πιο σωστο θα ηταν να σταματουσε η μισθοδοσία των μοναχων αρχιμανδριτων και δεσποταδων.αλλωστε ακτημοσυνη δεν βεβαιωσαν κατα την κουρα τους;;

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΧΙ; ΠΕΤΑΝΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΞΩ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΟ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΜΕ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΥΠΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑ Τ'ΑΛΛΑ ΠΑΝΥΓΙΡΙΖΟΥΜΕ Ο ΑΝΥΜΠΟΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

7.47
10000 προσληψεις θα γινουν εναντι 10000 κληρικων που εχουμε προς αντικαταστασιν.Το δελεαρ!
Σου λεει θα πουν μερικοι μερικοι ''ωραια,να πιασουμε δουλεια,πειναμε αλλωστε,τοσοι ιερεις τι χρειαζονται;''...

Η Ορθ.Εκκλησια στα πλαισια της συνεργασιας των εκλησιων της Ηνωμενης Ευρωπης αποδυναμωμενη λογω των πιεσεων των σκοτεινων κρυφων και φανερων ισχυρων,που κινουν τα νηματα της Παγκοσμιοποιησης,αυτη η Εκκλησια ενδιδει στο θεωρηθεν ''Το μη χειρον βελτιστον''...και παντοτε η συγκαταβαση στους αντιρρησιες ηταν μια μικρη νικη προς ωφελος τους.
Πως να μας κουμανταρουν;;;Οι Ελληνες Ορθοδοξοι ,,,,,,,ηταν γιαυτους παντοτε αναρχικοι!Χρειαζεται στρατηγικη...και το πετυχαινουν σιγα σιγα.
Θα κανουμε μαυρα ματια να βρουμε παπα σε λιγα χρονια.Και οπως σε πολλα νησια,αναγκαστικα οι πιστοι αφου χτυσαν εκκλησακια και δεν υπαρχει τωρα παπας να λειτουργηθουν,θα καταφευγουν οπως τωρα ,το ζουμε στη Σαλαμινα αυτο,σε παπαδες των γογ οι οποιοι κοιτανε να βρουν μεροκαματο.
Οσο για τις επισκοπες,
Μη και συρρικνωθουν στο μικροτερο βαθμο.....
Ποιος παει εναντιον ποιου.ο λαος;;;;
Καποτε οι τυραννοι χτυπουσαν τα σωματα για να υποκυψουν στην ειδωλολατρια .Σημερα ,κοιταζουν πως θα πληξουν την ψυχη,πως θα την υποδουλωσουν,πως θα επιβαλουν μια μορφη εξουσιας,μεχρι να ερθη ο Αντιχριστος .Αλλα και πολλοι Αντιχριστοι γεγονασι λεει η Γραφη.Και μαλιστα δρουν συνειδησιακα στην υποδουλωση της ψυχης με τη μορφη καταπιεσης και βιας .
Ας το κατανοησουμε τι παιζεται εις βαρος του Σωματος της Εκκλησιας,του κληρου, του μοναχισμου και του λαου.Μη τα ριχνουμε ολα σε εναν ! Ειναι το συστημα τετοιο και εμεις τι κανουμε;Πρεπει να δουν το ζητημα στην πραγματικη του βαση και να κινηθουν οπως πρεπει.
Να μη βιαζομαστε να μιλησουμε! Φυσικα ,απαραιτητη προυποθεση ειναι η μετανοια,αλλιως,,,,,η Ορθοδοξια πηγαινει στο πλαι,σμυκρινεται,οπως και η χωρα.
Μη ξεχναμε τι το θελημα Του Θεου.
Το θελημα Του Θεου ειναι να γινουμε αγιοι. Θεσ Α`4-3]

Ανώνυμος είπε...

Συνομωσιολογικό παραλήρημα!!!
Καλά σοβαρολογείτε;
Η συμφωνία για να πραγματοποιηθεί απαιτεί τουλάχιστον 2 μέλη!!! Ξυπνήστε!
Κανείς δεν επιβάλει σε κάποιον σε μια συμφωνία! Υπάρχει συναποδοχή.
Ο σεβασμιότατος Πατρών που ήταν παρών μπορεί να διαλευκάνει αρκετά τα πράγματα.
Η συμφωνία δεν έκλεισε αντίθετα θα έρθει προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Εκεί θα δούμε υπεύθυνες αντιδράσεις, γιατί από κραυγές μπουκώσαμε!
Πάντως κάτι πρέπει να γίνει, δεν μπορεί να συνεχιστεί το θολό τοπίο που υπάρχει στις σχέσεις εκκλησίας κράτους. Ο διαχωρισμός που υφίσταται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι μια λύση. Τι θέλουμε; Τι πιστεύουμε δηλαδή, ότι μια ζωή κράτος και εκκλησία θα είναι χέρι χέρι.....Αυταπατόμαστε…
Και μην ξεχνάμε την δημόσια έκφραση ικανοποίησης και χαράς του αρχιεπισκόπου και των παρισταμένων μητροπολιτών, μεταξύ αυτών και του δικού μας, για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας που και ο ίδιος τόνισε ότι ευελπιστεί ότι θα αποδεχτεί και η Ιερά Σύνοδος!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8/Νοεμβρ. 2018,9.59πμ

Επειδή είμαστε ξύπνιοι , ενεργοί και όχι κοιμισμένοι ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ και ρωτάμε:

Για ένα τόσο σοβαρό ΦΛΈΓΟΝ θέμα που συζητούσαν συστηματικά οι δυο πλευρές το τελευταίο τουλάχιστον χρόνο , πριν πάει ο Αρχιεπίσκοπος με κάποια μέλη της ΔΙΣ, σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό,

ΔΕΝ 'ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩς Η ΙΕΡΑΣΧΙΑ ΕΝ ΤΩ ΣΥΝΟΛΩ ΤΗς ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΆ ΘΕΜΑΤΑ ;;;

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΕΙς ( ΙΣΚΕ ) ΓΙΑ ΌΣΑ οικονομικά -συνταξιοδοτικά - ασφαλιστικά θέματα τους αφορούσαν άμεσα ;

Γιατί εκ των υστέρων και καθυστερημένα ,μετά τις εύλογες αντιδράσεις ιερέων, Μητροπολιτών ,λαού, ειπώθηκε, το αυτονόητο , ότι δεν πρόκειται για συμφωνία, άν και ο κ. Τσίπρας το πρόβαλε ως από κοινού συμφωνηθείσα απόφαση έχοντας παρόντα και τον Αρχιεπίσκοπο μαζί με άλλους Συνοδικούς Μητροπολίτας, δυστυχέστατα.....

Ο δε κ Ιερώνυμος στην συντομη απάντησή του δεν τόλμησε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για σχέδιο προ-συμφωνίας που τελεί υπό την έγκριση -τροποποίηση από το ΣΩΜΑ της ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ....

ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τον Αρχιεπίσκοπο κυρίως, αλλά και τους άλλους Μητροπολίτας της ΔΙΣ, ισχύει η ρήση :

''εμετρήθησαν , εζυγίσθησαν και ευρέθησαν ελλειπέστατοι,,,''

ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Ανώνυμος είπε...

9 Νοεμβρίου 2018 - 1:54 μ.μ.:
Το ορθόδοξόμετρό σου έχει σπάσει τα κοντέρ!!!
Πέραν τούτου πέφτεις σε ένα λογικό σφάλμα: πρώτα υπάρχει συζήτηση αναλυτική και διεξοδική απο ειδικούς των 2 πλευρών και μετά τίθεται στη διάθεση των 2 σωμάτων ΔΙΣ και βουλής. Αυτό συμβαίνει παντού απο αρχαιοτάτων χρόνων. Για να θέσεις κάτι σε κάποιο αποφασιστικό σώμα πρέπει πρώτα να του πεις τι είναι αυτο! Απλό ε;;;
Ο αρχιεπίσκοπος το ανέφερα ξεκάθαρα ότι είχε πάρει έγκριση για διαπραγμάτευση-συζήτηση και έτσι όρισε ειδική επιτροπή απο κληρικούς και λαϊκούς (όχι ο ίδιος) και το έκανε όσο πιο διεξοδικά γίνεται, επι 3 ολόκληρα χρόνια!
Παραβλέπεις ή μάλλον δε σε βόλεψε να ακούσεις στο τέλος του κοινού ανακοινωθέντος ότι πέραν την χαρά και την ικανοποίηση του ο Αρχιεπίσκοπος και οι παρόντες μητροπολίτες (μεταξύ αυτών και ο ποιμένας μας, κ.Χρυσόστομος) εξέφρασε και την εκτίμησή του ότι την προ-συμφωνία αυτή θα την εγκρίνει και η ΔΙΣ.
Άρα, συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα, υπάρχουν συμφωνηθέντα αλλά όχι επικαιροθέντα, επομένως κανένας δεν αγνόησε κανέναν.
Μην ξεσπαθώνετε επειδή μια αριστερή κυβέρνηση ντρόπιασε εκκωφαντικά τη "δεξιά του κυρίου" που τόσα χρόνια κουκούλωνε το πρόβλημα κάτω απο το χαλί και των 2 πλευρών! Δίνεται μια λύση win win και για τις δύο πλευρές, όχι 100% win win αλλά win win, πάντα σε μια συμφωνία υπάρχουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις για να επιτευχθεί η συμφωνία.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και ιεράρχες που επικρότησαν την προ-συμφωνία, και φυσικά ο σκεπτόμενος κόσμος ανεξαρτήτως πολιτικού φρονήματος είδε με ανακούφιση μια αλληλοκατανόηση μεταξύ εκκλησίας και κράτους.

Ανώνυμος είπε...



Προσέξτε πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συν αυτώ της ΔΙΣ
ενδιαφέρθηκαν (!!!!) για την μελλοντική στελέχωση και διευρυνση του ιερού κλήρου σε σχέση με τη μισθοδοσία τους :

'''7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.'''''

Αυτός ο όρος δεν αποτελεί τροχοπέδη στο Ιεραποστολικό Έργο της Εκκλησίας μας ή μήπως οι Αρχιερείς θα είναι διατεθειμένοι εξ ιδίων να καλύπτουν τη μισθοδοσία των άμισθων αυτών ιερέων ή...ή..;;;







Ανώνυμος είπε...

Μια ιστορική συμφωνία μεταξύ Μακαριωτάτου και Ελληνικής Κυβέρνησης. ΄Ετσι κράζουν τα ΜΜΕ…
Συναισθήματα ανακατεμένα. Και τα ερωτήματα είναι δικαιολογημένα:
1) Για να υπάρξει αυτή η συμφωνία, κάτι έχει απορριφθεί ως ασύμφορο για την Εκκλησία. Ποιο είναι αυτό το κάτι; Μηπως κάποιος εκβιασμός που ο Μακαριώτατος αποκρύπτει; Κι αν η υπόθεσή μου έχει βάση, γιατί ο Μακαριώτατος δεν ξεντροπιάζει τον κ. Τσίπρα;
2) Εγείρονται μετά θέματα νομιμότητας της επικείμενης « συμφωνίας », απόλυσης στην πραγματικότητα των κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων. Δηλαδή, Με ποια αιτιολογία η Ελληνική Κυβέρνηση θα απολύσει στην πραγματικότητα 10000 δημοσίους υπαλλήλους;
3) Είναι απαράδεκτο, προσβλητικό και ανήθικο η προκήρυξη από τον κ. Τσίπρα, των θέσεων μας, πριν ακόμα επέλθει και η οριστική συμφωνία
4) Θέματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εφαπαξ, κλπ έχουν βρει τη λύση τους; Κι αν όχι, πως θα αποζημιωθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση οι υπάλληλοι που τόσα χρόνια έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές;
5) Οι Αρχιερείς θα συμπαρασταθούν άραγε στον κλήρο, και θα ζητήσουν κι αυτοί την διαγραφή τους από το Δημόσιο;
6) Τέλος πόση εμπιστοσύνη δίνει ο Αρχιεπίσκοπος σε έναν πρωθυπουργό, που κατά «παράδοση» δεν κρατά τις υποσχέσεις του; Πόσο σίγουρος είναι ο μακαριότατος ότι αυτά τα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει – δεν πιστεύει κανείς η ιεραρχία θα έχει τον τελευταίο λόγο!!! - θα γίνουν και πράξη;

Ανώνυμος είπε...

10 Νοεμβρίου 2018 - 12:15 π.μ.
Χρησιμοποίησε λίγο το μυαλουδάκι σου αδελφέ μου: Η οριστική συμφωνία δεν θα είναι μεταξύ Τσίπρα και Ιερωνύμου αλλά μεταξύ του Ελληνικού κράτους, όπως αυτό εκπροσωπείται απο την δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή (όχι τον ΣΥΡΙΖΑ) και απο την ΔΙΣ, όπως αυτή εκπροσωπείται απο τους πατέρες Σεβασμιοτάτους μητροπολίτες!
Τα υπόλοιπα που αναφέρεται είναι διαδικαστικά, σημαντικά μεν, αλλά δεν αναλύονται σε 30 λεπτά που ήταν το κοινό ανακοινωθέν. Αυτά θα παρουσιαστούν αναλυτικά στα αποφασιστικά σώματα, Βουλή και ΔΙΣ, και φυσικά έχουν τεθεί υπόψη των έγκριτων επιτροπών που επι 3 χρόνια συζητούσαν!

Ανώνυμος είπε...

Καλή η προσπάθεια σου να αθωώσης τον Συριζα, 8 - 43, αλλά δεν πείθει. Η Βουλή ασκεί την Νομοθετική Εξουσία και η Κυβέρνηση την Εκτελεστική.
Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ως Κυβέρνηση, θα εκτελέσουν την απόλυση 10.000 Δημοσίων Υπαλλήλων - Κληρικών, αφού προηγουμένως οι ίδιοι θα την έχουν νομοθετήσει μέσω της πλειοψηφίας, που διαθέτουν στην Βουλή.
Αυτή είναι η αγάπη και ο σεβασμός, που έχουν για την Εκκλησία και τους ανθρώπους της, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφημιζόμενοι ως πιστοί Χριστιανοί και πατριώτες ΑΝΕΛ.