Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

 Μελωδίες πρωτοχρονιάτικες γέμισαν από το πρωί της Δευτέρας 31ης Δεκεμβρίου το Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Οι φιλαρμονικές της Αστυνομίας,  της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛ.ΔΥ.Κ. και της ρωσόφωνης χορωδίας του Ι. Ν. Παναγίας Σεμιστρέλια (7 ρομφαίων) παρά το χωριό Αλεθρικό, άρτια καταρτισμένες, απέδωσαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με πολλή τέχνη, χαρίζοντας τόσο στο Μακαριώτατο αλλά και σε όσους είχαν την ευλογία να βρίσκονται παρόντες, εύηχα άσματα, προοιωνίζοντας την έλευση του νέου έτους.
Ο  Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Νεαπόλεως κ. Πορφύριο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Ιωάννη Ιωάννου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Καθηγούμενο της Ι. Μ. Αποστόλου Βαρνάβα και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Γρηγόριο Μουσουρούλη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, με ιδιαίτερη ευαρέσκεια παρακολούθησε την άριστη εκτέλεση των παραδοσιακών ύμνων και καλάντων. Οι ύμνοι συνοδεύονταν και από όργανα, συνδυασμός που προσέφερε ένα ηδύμολπο μελωδικό άκουσμα.


 Ο Μακαριώτατος στο λόγο του ευχαρίστησε τις φιλαρμονικές για την άριστη απόδοση των καλάντων και ευχήθηκε σε όλους να έχουν ένα εποικοδομητικό νέο έτος, γεγονός που εξαρτάται πάντοτε από εμάς τους ιδίους. Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται αγάπη προς όλους, ταπείνωση, συμπαράσταση του ενός προς τον άλλο, πνίγοντας τον εγωισμό που έχουμε μέσα μας.

Μιλώντας με πολλή συγκίνηση ο Μακαριώτατος επαίνεσε τον κυπριακό λαό, χαρακτηρίζοντάς τον ως θρησκευόμενο λαό, που αγωνίζεται, ο οποίος έμαθε να εργάζεται και να ζει και με ανέσεις αλλά και με στερήσεις.
Κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για το εθνικό θέμα της Κύπρου τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δυστυχώς οι εχθροί μας θέλουν τα πάντα και ότι πρέπει να εργαστούμε όλοι για το καλό του τόπου μας. Ευχήθηκε όπως κατά το νέο έτος επιτευχθεί και η πολυπόθητη απελευθέρωση της υπό τουρκική κατοχή πατρίδας μας.
Στο τέλος προσέφερε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους καθώς και αναμνηστικά δώρα.
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά. Με χαρά βλέπω τον σεβαστό Διευθυντή μου στο Οικοτροφείο του Μεγάλου Βασιλείου Αθηνών τώρα Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου π. Γρηγόριο Μουσουρούλη. Πολλά οφείλω στην ζωή μου από τα όσα μας δίδασκε με την ζωή του. Μέχρι προ καιρού είχα την χαρά να διαβάζω τα πνευματικά κηρύγματα του από τον χώρο αυτό. Τώρα δεν τα βλέπω. Η φωτογραφία μου θύμισε πολλά.
Α.Φ.