Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης (επίσκοπος Πενταπόλεως)


Εις μνημόσυνον αιώνιον έσται δίκαιος
π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης 
(επίσκοπος Πενταπόλεως)
(Όπου περπάτησες – μακαριστέ π. Ιγνάτιε – οι δρόμοι δακρύζουν
γιατί τα βήματά σου έγραψαν κατά Θεόν ιστορία).

Σαν προχθές ήταν όταν το 1981 ο π. Ιγνάτιος άκουσε τη φωνή του Κυρίου που τον καλούσε να πορευθεί στην Αφρική για να μεταδώση το φως του Ευαγγελίου. «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Και το Πνεύμα το άγιο τον οδήγησε στους αρτιγέννητους αφρικανούς αδελφούς, που βρίσκονταν «εν σκότει και σκιά θανάτου καθήμενοι».
Πιάνω το χαρτί να γράψω δύο φτωχά λόγια, μα το μολύβι στέκει μετέωρο, ανήμπορο να σχηματίσει μια σκέψη. Και είναι φυσικό γιατί ό,τι και αν πούμε, θα είναι μικρό και ασήμαντο μπροστά στο εύρος της χαρισματικής φυσιογνωμίας του. Στο πρόσωπό του συναντούσες σαρκωμένους τους λόγους της Γραφής.
Πορεύθηκε σαν άλλος απόστολος Παύλος σε χώρες δύσκολες μορφωτικά και πνευματικά. Σε χώρες όπου επικρατούσε ο μωαμεθανισμός, οι μάγοι, οι γκουρού και διάφορες πανάρχαιες δεισιδαιμονίες. Σε έναν τέτοιο κόσμο εργάστηκε ακαταπόνητα, με αποστολικό φρόνημα και νεανικό ζήλο, παρά την προχωρημένη ηλικία του.
Ίδρυσε νέες κοινότητες Ορθοδόξων σε διάφορα μέρη της αχανούς αυτής αφρικανικής ηπείρου, έκανε γεωτρήσεις, δημιούργησε φάρμες, κατασκεύασε σχολεία, κατήρτισε κατηχητές, ανοικοδόμησε δεκάδες ναούς, χειροτόνησε σαν αρχιερέας δεκάδες ιερείς, βάπτισε περί τους 200.000 αφρικανούς, έστησε τέσσερεις ραδιοφωνικούς σταθμούς σε διάφορες περιοχές για να ακούγεται ο λόγος του Θεού σε κάθε γωνιά αυτής της ηπείρου. Αλλά και το ιατρείο, “το Άγιο Πνεύμα” συντέλεσε άμεσα στην εξυπηρέτηση χιλιάδων ασθενών και πονεμένων ανθρώπων αδιακρίτως θρησκεύματος και κοινωνικής τάξης για να βρουν την υγεία τους. Σπουδαίο έργο του είναι ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στην Κανάγκα – ονομάστηκε η αγία Σοφία της αφρικανικής Ηπείρου.
Το σημαντικότερο έργο και καμάρι της ιεραποστολής είναι το πρώτο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο της Αφρικής στην Κινσάσα, ένα κτηριακό συγκρότημαπου περιλαμβάνει και: θεολογική σχολή, οικοτροφείο των φοιτητών, κοιτώνες διαμονής, επίσημη αίθουσα εκδηλώσεων, σύστημα τηλεδιδασκαλίας κ.ά. Στο κέντρο του συγκροτήματος δεσπόζει ο περικαλλής βυζαντινός ναός του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, που κτίσθηκε με χρήματα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου όρους.
Για όλο αυτό το τεράστιο συγκρότημα, πρωτόγνωρο για αυτά τα μέρη, δαπανήθηκαν περί τα 2,5 εκατ. δολάρια. «Ούτε που ξέρω πως βρέθηκαν – δήλωσε ο π. Ιγνάτιος στο “PontosNews” – ούτεπώς δαπανήθηκαν. Εγώ ήμουν εκεί πέρα ολημερίς, να συναγωνίζομαι τους κτίστες και λοιπούς».

Ο μακαριστός άγιος μητροπολίτης π. Ιγνάτιος διαχειρίστηκε όλη του την ιεραποστολική περίοδο ΠΟΛΛΑ χρήματα – ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ – αλλά έμεινε άθικτος, ανεπηρέαστος τόσο από το αξίωμα όσο και από τον “μαμωνά”. Παρέμεινε ένας απλός, φτωχός μοναχός, ταπεινός, ήπιος, διακριτικός, καταδεκτικός, γλυκύς και φιλικός με όλους, ένας ταπεινός δούλος και αφοσιωμένος εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού.
Αυτόν τον χαρισματικό εργάτη του Θεού είδε ο κόσμος και τον εμπιστεύθηκε. Χωρίς δισταγμό πρόσφερε γενναιόδωρα τον οβολόν του ώστε να γίνει αυτό το τεράστιο σε εύρος έργο που δεν έχει προηγούμενο.
Το ετήσιο μνημόσυνο, που πραγματοποίησε την 18/11/18 στον ιερό ναό αγίου Νικολάου η αδελφότητα “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ” (ΓΕΧΑ), τελέσθηκε μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία από τον νέο μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο.
Η εφημερίδα μας και οι Αγωνιζόμενοι, επιθυμώντας, έστω και κατά πενιχρό τρόπο, να αποδώσουν το οφειλόμενο χρέος στον άνθρωπο που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη θεολογία της τριπλής αγάπης, προσήλθαν στο ναό και προσευχήθηκαν με θέρμη να τον κατατάξει ο Θεός μεταξύ των αγίων μεγάλων ιεραποστόλων.
Η τριπλή αγάπη του ήταν:
• Την αγάπη στο Θεό, που αγάπησε εν Χριστώ Ιησού.
• Η αγάπη στον συνάνθρωπο – την ζωντανή εικόνα του Θεού – που την έδωσε πλούσια για την σωτηρία ψυχών στη Λάρισα, που διακόνησε για μια 36ετία. Αλλά προπάντων στην Αφρική, όπου πορεύθηκε, μαθήτευσε πάντα τα έθνη, βάπτισε αυτούς “εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος” και δίδαξε να τηρούν όλα όσα τους έμαθε: (Ματθ. 28, 19-20).
• Η αγάπη στον πνευματικό πατέρα του (μας), τον οσιομάρτυρα π. Θεολόγο, που τον υπηρέτησε όλα τα δύσκολα χρόνια μέχρι την κοίμησή του.

Δημοσιεύτηκε εφημ. "Αγώνας" μηνός Νοεμβρίου 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύγε για την ανάρτηση.

Ρωμηός

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι αιωνία του η μνήμη!