Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Έκθεση «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)»


Έκθεση
«Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)»

Με την ολοκλήρωση του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018», το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού παρουσιάζουν τη θεματική έκθεση «Παλαιολόγειες αντανακλάσεις στην τέχνη της Κύπρου (1261-1489)». Η έκθεση προβάλλει την ακτινοβολία της Κωνσταντινούπολης και καταδεικνύει τον ηγεμονικό ρόλο της παλαιολόγειας τέχνης στο περιβάλλον της φραγκοκρατούμενης Κύπρου. Παρουσιάζεται η εξέλιξη της τεχνικής και της τεχνοτροπίας των εικόνων της Λατινοκρατίας από το 1261 έως το 1489, στο νέο πλαίσιο των ιστορικo-κοινωνικών και πολιτικo-θρησκευτικών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η εν λόγω έκθεση αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης, με τίτλο «Κυπριακώ τω τρόπω – Maniera Cypria» (19 Ιαν. 2017-28 Ιαν. 2018). Μέσα από την έρευνα του συγκεντρωθέντος υλικού, καθώς και των τοιχογραφημένων μνημείων, γίνεται σαφές πως, τόσο κατά τον 13ο αιώνα όσο και κατά τους δύο επόμενους, η τέχνη της Κύπρου, ενώ επαναλαμβάνει την τεχνοτροπία του 12ου αιώνα, ταυτόχρονα μεταλαμπαδεύει στο νησί την υψηλή τέχνη των Παλαιολόγων. Η νέα τεχνοτροπία, η «παλαιολόγειος Αναγέννηση», χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια για απόδοση της ψυχολογικής διάθεσης και των όγκων των μορφών, το πλάσιμο των προσώπων με βαθμιαία εξασθενούμενους τόνους, τον αρμονικό συνδυασμό λαμπερών χρωμάτων και το μαλακό πλάσιμο των πτυχώσεων των ενδυμάτων. 
Για τους σκοπούς της έκθεσης έχουν συγκεντρωθεί πέραν των 50 έργων θρησκευτικής τέχνης (εικόνες, τοιχογραφίες, χειρόγραφα και έργα μικροτεχνίας), στα οποία αποτυπώνεται η μεταφύτευση της νέας τεχνοτροπικής τάσης της Βασιλεύουσας στο νησί, ενώ παράλληλα καταγράφονται και επιρροές από τη Δύση. Τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, την Αρχιεπισκοπική περιφέρεια, την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και την Ιερά Μονή Οσίου Νεοφύτου στην Τάλα της Πάφου.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) εικονογραφημένος κατάλογος, στον οποίο γράφουν οι βυζαντινολόγοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές Michele Bacci, Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Ελισάβετ Γιώτα, Χρυσοβαλάντης Κυριάκου, Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Ανδρέας Γιακόβλεβιτς και Ιωάννης Ηλιάδης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση και τον κατάλογο. Στη μουσειολογική μελέτη της έκθεσης συνέβαλε ο αρχιτέκτονας Σπύρος Νάσαινας.

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00-16:30 και Σάββατο: 09:00-13:00.
Διάρκεια: 29 Ιανουαρίου έως 30 Ιουλίου 2019.
Διεύθυνση: Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη, Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού (δίπλα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου), Τ.Κ. 21269, 1505 Λευκωσία. Tηλ.: 22430008, Fax: 22430667.




Δεν υπάρχουν σχόλια: