Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η τραγωδία είναι πως κάθε κομμάτι επιθυμεί να είναι το όλον -η όλη Ορθοδοξία- και πολεμά με λύσσα τα άλλα. - π. Αλέξανδρος Σμέμαν


"Και ο εσπερινός της Κοιμήσεως στο Ελσίνκι: πομπώδης, αυτοκρατορική ευπρέπεια, εκλεπτυσμένος χορός, πολύτιμα άμφια... Κάθε τόσο, μέσα απ' όλα αυτά, "λάμπει το Φως..." Η τραγωδία είναι πως κάθε κομμάτι επιθυμεί να είναι το όλον -η όλη Ορθοδοξία- και πολεμά με λύσσα τα άλλα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τον Χριστό μόνο μέσα από τη δική του εμπειρία, το δικό του όραμα. Κανείς δεν βλέπει τους περιορισμούς του, τον δικό του σχετικό χαρακτήρα εν Χριστώ. Αισθάνομαι την κλήση μου ως προσπάθεια -και προσευχή συνάμα- ν' ανατραπεί αυτή η θεώρηση, να ενωθούν όλα αυτά τα κομμάτια και να επιστραφούν στη ζωή εν Χριστώ Ιησού.
Πρέπει συνεχώς να επαναλαμβάνω στον εαυτό μου: "Φώναξε δυνατά τον ενθουσιασμό σου στο όνομα του Χριστού". Πρέπει, επειδή είναι η Αλήθεια, και μπορώ, επειδή κατανοώ αυτά τα κομμάτια και μπορώ έτσι να ταυτιστώ κυριολεκτικά με το καθένα τους".
Πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Σμέμαν

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθειες μεν… στο περιθώριο δε…

Αλεξανδρεύς είπε...

Αχ πόσο δίκιο είχε-έχει ο μεγάλος Σμέμαν! Πόσο μπροστά έβλεπε! Μακάρι να δώσει ο Κύριος την ευλογία να ξαναδούμε τους αδελφούς μας ως αδελφούς όχι κατά συναισθηματική παραχώρηση ψευδοταπείνωσης αλλά με την απελευθερωτική κατανόηση της δικής μας μερικότητας έναντι του όλου!
Γ. Δ. Μαρκάκης

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν δεν είναι Πατέρας της Εκκλησίας και οι απόψεις του κρίνονται κάτω από το μέτρο των Πατέρων της Εκκλησίας.

Έπειτα αυτά που είπε δεν τα είπε για όσους υπερασπίζονται την Πίστη. Αυτά τα είπε για άλλες καταστάσεις κακές καταστάσεις εγωισμού.

Ανατόλιος

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λέει ο Ανατόλιος. Μην παρανοούμε τα γραπτά παλαιών και συγχρόνων, μεγάλων και μικρών κληρικών και θεολόγων, όπως θέλουμε για να πηγαίνουμε με το πλανεμένο πνεύμα της εποχής.