Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Μνήμη της νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης (28 Φεβρουαρίου)


Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Βασιλείου του ομολογητού, που διακρίθηκε στον αγώνα κατά της εικονομαχίας, του Αγίου Ιερομάρτυρος Προτερίου, που έζησε τον 5ο αιώνα και ήταν Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας, και της νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννας, που θυσιάστηκε για το Χριστό στους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Ο συγκινητικός βίος και το μαρτύριο της Αγίας Κυράννας αποτελούν απόδειξη, ιδιαίτερα διδακτική για την εποχή μας, ότι η Εκκλησία, ως σώμα Χριστού, δεν έπαυσε και ποτέ δεν θα παύσει να γεννά Αγίους. Καταγόμενη από χωριό της περιοχής Θεσσαλονίκης, ήταν ευβλαβέστατη και διακρινόταν ανάμεσα στις συνομήλικές της για την εξωτερική και εσωτερική ομορφιά της. Όταν αρνήθηκε να υποκύψει στις έντονες πιέσεις και απειλές ενός γενιτσάρου, που ήθελε να την παντρευτεί, βρέθηκε κατηγορούμενη στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης ότι δήθεν υποσχέθηκε να αλλάξει την πίστη της και να γίνει μουσουλμάνα.

Σε κάθε απειλή, στη φυλάκιση και σε όλα τα βασανιστήρια που της είχαν επιβληθεί, η Κυράννα απαντούσε σταθερά ότι είναι νύμφη του Χριστού και για χάρη του είναι έτοιμη να θυσιάσει και τη ζωή της.
Η Αγία παρέδωσε το πνεύμα της στη φυλακή σαν σήμερα, το έτος 1751 μ.Χ.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια από τις διαλεχτές αγίες νεομάρτυρες του Χριστού!

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω να βάζετε τους βίους των αγίων από τον θεολόγο Λάμπρο Σκόντζο. Οι βίοι από τον κ. Σκόντζο είναι αναλυτικότεροι και καλύτεροι.
Τον συγκεκριμένο βίο της αγίας Κυράννας πολύ πετσοκομμένο τον βλέπω εδώ.
Διαβάστε τον ολόκληρο να καταλάβετε πόσο μεγάλη αγία είναι.

Χριστιανός Ορθόδοξος