Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Φιλοξενήθηκε από την Μητρόπολη Ηλείας σε Πύργο και Αμαλιάδα Θεολογικό Συνέδριο για το Βυζάντιο

Φιλοξενήθηκε από την Μητρόπολη Ηλείας σε Πύργο και Αμαλιάδα
Θεολογικό Συνέδριο για το Βυζάντιο
Με γενικό θέμα «Η Προσφορά του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) εις την Θεολογίαν, τας Επιστήμας και τον Πολιτισμόν» πραγματοποιήθηκε το φετινό Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. 

Το Συνέδριο έλαβε χώρα το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδος και συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες από πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδος, ιερωμένοι  και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Κέντρο αναφοράς του Συνεδρίου ήταν η σημαντική από πολλές πλευρές προσφορά του Βυζαντίου στην Θεολογία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό, ενώ συνέπεσε χρονικά με την συμπλήρωση 1000 ετών από την γέννηση του Υπάτου των φιλοσόφων και ιδρυτού του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Ψελλού, που γεννήθηκε το 1018.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας
Μετά από τον Εσπερινό στον ναό της Αγίας Φιλοθέης οι εργασίες της πρώτης συνεδρίας ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του οικοτροφείου της Αγίας Φιλοθέης του Πύργου. Το Συνέδριο προλόγισε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ενώ το παρών έδωσε και ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.  Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Τερέζης ανέπτυξε το θέμα «Η Διαλεκτική μεταξύ της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας στο Βυζάντιον». Ακολούθως μίλησαν ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Πολέμης (με θέμα «Οι περί νηστειών λόγοι του Μιχαήλ Ψελλού»), η Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Κονταλή (με θέμα «Η πορεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κατά την ύστερη Βυζαντινή περίοδο, 1261-1453») και ο Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ (με θέμα «Οι Δογματικές αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων στην Δογματική Διδασκαλία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας»).
Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση επί των εισηγήσεων, ενώ ακολούθησε παράθεση δείπνου στην «Νέα Βασιλειάδα» στα Λασταίικα. Το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου προηγήθηκε Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Αμαλιάδος, όπου κήρυξε με θέμα το Ευαγγέλιο της ημέρας ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος.
Η δεύτερη ημέρα και το κλείσιμο του Συνεδρίου
Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν, στην αίθουσα της «Θείας Οικοδομής» Αμαλιάδος με πρώτη εισηγήτρια την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευγενία Γερούση (με θέμα «Η επίδραση της Βυζαντινής Τέχνης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα»). Στην συνέχεια ομιλητές ήσαν η Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Κέλλυ Μπουρδάρα (με θέμα «Το Βυζαντινό Δίκαιο και η πρόσληψή του στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος»), ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας ΕΚΠΑ κ. Αχιλλεύς Χαλδαιάκης (με θέμα «Πλατωνικά ¨απηχήματα¨ στην Βυζαντινή Μουσική») και ο Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος (με θέμα «Οι αναγεννήσεις των Γραμμάτων και των Τεχνών στο Βυζάντιο»). Μετά το πέρας των εισηγήσεων την γενική  επισκόπησή τους έκανε ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος και ακολούθησε συζήτηση επί των εισηγήσεων. Το ίδιο μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα για όλους τους Συνέδρους στην «Παναγία  Καθολική» της Γαστούνης, ενώ οι εντυπώσεις των πανεπιστημιακών που παρέστησαν στις εργασίες του Συνεδρίου υπήρξαν άριστες για την όλη διοργάνωσή του. Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών, εκπαιδευτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επί δεκαετίες η Μητρόπολη Ηλείας επιμένει στο θεολογικό αυτό συνέδριο και είναι προς τιμήν της. Είναι πάντα προσεγμένα τα θέματα και υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση. Αυτή η συζήτηση επί της εισηγήσεως είναι η όλη επιτυχία του συνεδρίου.