Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

«ZHTEΙΤΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ» - Ευαγγελία Γιαιτζή-Σπυριδάκη


«ZHTEΙΤΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ»
Με πολύ ζήλο και μεγάλη συγκίνηση την Kυριακή 3-2-2019 παρηκολούθησα την Εορταστική Εκδήλωση της «Συνάντησης Φοιτητριών και Επιστημόνων» στον Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου- Χρυσοσπηλαιωτίσσης.
Η Συνάντηση γίνεται κάθε Πέμπτη. Εκεί  «οργανώνεται» το πνευματικό,το κοινωνικό και το αγωνιστικό ορμητήριο  των φοιτητριών και επιστημόνων. Εκεί γίνεται η κατήχηση στην πίστη του Χριστού, στην πίστη για τον άνθρωπο και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο .Γίνεται κινητοποίηση σε  όλα τα επίπεδα της ζωής και της δράσης. Είναι πόλος μιας ανήκουστης πνευματικής έλξης, τηρούνται τα πάντα διάφανα, ξεκάθαρα στους ποικίλους τομείς δράσεως. Στοχάζονται και πράττουν με φωτεινότητα νου και καρδίας .Μέσα από τις συναντήσεις αυτές μεταδίδεται ιερός ενθουσιασμός για προσφορά και δόσιμο.
Η εκδήλωση με τίτλο «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ», αναφερόμενη στους δασκάλους της Τουρκοκρατίας, Μακεδονικού αγώνα, Μικρασιατών και Κυπριακού αγώνα, είχε μεγάλη επιτυχία. Οι φοιτήτριες και οι επιστήμοινες αναφέρθηκαν με ομιλίες, με προβολή βίντεο, απαγγελία ποιημάτων, ιερών ψαλμών και θεατρική παράσταση. Συμμετείχαν και πτυχιούχοι του Χάρβαρντ.

Τόνισαν το περίφημο εκείνο του Βίκτωρος Ουγκώ: «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Πηγή τους η ζωή της Εκκλησίας και το περίφημο του Κωστή Παλαμά: «Ούτε μια στάλα απ’τα νερά μας, ούτε μια χούφτα απ’τα χώματα μας».
Αναφέρθηκε μια φοιτήτρια στο Γεώργιο Γεννάδιο που γεννήθηκε στη Σηλυβρία και σπούδασε φιλολογία. Δίδαξε στην Αθωνιάδα και υπήρξε ο πρώτος φιλόλογος του νεοιδρυθέντος Πανεπιστημίου Αθηνών. Του οφείλουμε πολλά.
Άλλη ομιλήτρια αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Οικονόμου ο  οποίος καταγόταν από την Θεσσαλονίκη και σπούδασε Θεολογία. Έγινε ιερέας. Υπήρξε συγγραφέας ταλαντούχος και λόγιος.
Ένας άλλος δάσκαλος ο Ηλίας Μηνιάτης. Σπούδασε φιλολογία και θεολογία. Είχε δύο προσόντα. Υπήρξε ρήτορας και ήταν προικισμένος με τεράστια μνήμη. Έγινε επίσκοπος Κερνίτσης. Υπήρξες ένας νέος Χρυσόστομος. Πέθανε σε ηλικία 45 ετών.
Η παιδεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας δεν χάθηκε αλλά έδωσε το παρών. Δάσκαλοι υπήρξαν ο Πατριάρχης και ο παπάς. Δημιούργησαν «Κρυφά Σχολειά»τα οποία διατήρησαν την ελληνική γλώσσα και την χριστιανική θρησκεία. Επίσης οι Τρεις Ιεράρχες υπήρξαν δάσκαλοι των γραμμάτων και του χριστιανισμού.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος  και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος υπήρξαν οι μεγαλύτεροι λογοτέχνες του χριστιανισμού. Η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι η γιορτή των σχολείων και των γραμμάτων.
Άλλη ομιλήτρια αναφέρθηκε στον Ευγένιο Βούλγαρη ο  οποίος ίδρυσε την ΑΘωνιάδα σχολή. Δίδαξε και σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Συνέδεε επιστήμη και θρησκεία.
Στην Πατμιάδα σχολή πρωταγωνιστής και εξέχουσα προσωπικότητα υπήρξε ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής όπου έγραψε την Αποκάλυψη.
Μετά από πολλές καταστροφές το 1947 εγκαινιάστηκε ξανά η πατμιάδα σχολή.
Μια επιστημόνισσα ομίλησε για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Ονομάστηκε δάσκαλος του Γένους, για τον μεγάλο οραματισμό  του. Εδίδαξε και εκύρηξε σε όλη την Ελλάδα. Υπήρξε αναγεννητής της παιδείας.
Ποιμένας κωφαλάλων υπήρξε ο Νικόδημος Γραικός, όπως ανέφερε μία φοιτήτρια. Επιτέλεσε ένα έργο αγάπης. Ίδρυσε σχολείο κωφαλάλων για μικρούς και μεγάλους. Άφησε αξιόλογο έργο.
Η Ειρήνη Σαλουστρίδου, η δασκάλα των Μικρασιατών της Ελλάδος έδωσε προτεραιότητα στο θέαρεστο έργο της και δεν δημιούργησε οικογένεια. Σημαντική αναφορά εδώ στην  Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και  στην Σχολή Κυδωνιων στο Αιβαλί.
Η Σαλουστρίδου δημιούργησε βιβιλοθήκες στα σχολεία. Ακολούθησε το περίφημο εκείνο του Αγίου Παισίου: «Να ενσωματωθούμε με 2 ονόματα: Εκκλησία και Ελλάδα».
Επίσης η Αγγελική Φιλιππίδου προικισμένη από τον Θεό, πρωτοστάτησε στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα στην παιδεία.
Την προσφορά της Ηλέκτρας Δράκου σκιαγράφησε η Πηνελόπη Δέλτα. Προσέφερε τον ευατόν της στην παιδεία. Ήταν κοντά στον Χριστιανισμό. Οι Βούλγαροι την έκαψαν μέσα στο σχολείο της.
Άλλη επιστήμων ομίλησε για την Αικατερίνη Χατζηγεωργίου, η οποία έδρασε το 1904 μιμούμενη τις γυναίκες του 1821. Ήταν μια ελληνίδα δασκάλα, που δεν πρόδωσε την Μακεδονική γη! Και ενώ φλεγόταν φώναξε: «Ελληνίδα γεννήθηκα,Ελληνίδα θα πεθάνω»
Επίσης ανέφεραν  την δασκάλα Λιλή Βλάχου. Σπούσασε στην Αρσάκειο Ακαδημία και τελικά δολοφονήθηκε από τους Βούλγαρους.
Μια άλλη επιστήμων ομίλησε για την Βελίκα Τράικου, η οποία διακρίθηκε κατά τους Βουλγαρικούς αγώνες. Δίδαξε τις παραδόσεις των ελλήνων  και της Εκκλησίας. Έκανε εθνικό έργο και μαρτύρησε για την πατρίδα. Αγωνίστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας.
Μια φοιτήτρια αναφέρθηκε στον Κύπριο αγωνιστή το Φώτη Πίττα. Όταν γεννήθηκε η Κύπρος ήταν υπό την Αγγλική κατοχή. Δίδαξε στην Αμμώχοστο. Ήταν κατηχητής. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ. Στόχος του η απελευθέρωση της Κύπρου. Είχε φρόνιμα υψηλό. Ήταν έτοιμος για την αιωνιότητα. Όλοι οι Κύπριοι αντιμετώπιζαν με θαυμασμό τον Φώτη Πίττα. Τον εκτέλεσαν οι Άγγλοι.
Αξιοσημείωτο από τις ομιλήτριες είναι και  η αναφορά τους στο σχολείο της Εκκλησίας, το Κατηχητικό Σχολείο.
Ο Μάρκος Τσακτάνης, υπήρξε ο ιδρυτής του κατηχητικού σχολείου, το οποίο λύνει προβλήματα, ενδυναμώνει και εμψυχώνει τα παιδιά. Πολύ ενδιαφέρον είχε το θεατρικό μέρος με τίτλο «Νεανικά Οράματα».
Τρεις πτυχιούχες δασκάλες οραματίζονται που και πότε θα διορισθούν για να κατακτήσουν τους στόχους τους. Συναντίονται μετά από 10 χρόνια, διορισμένες σε διαφορετικά χωριά και προσπαθούν  να ανταλλάξουν απόψεις αν πραγματοποιήθηκαν οι οραματισμοί  τους καθώς τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο έχουν εισβάλει στην κοινωνία.δίδαξαν την ιστορία της γραφής και της Αγίας Γραφής. Συμφώνησαν για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας γιατί γνωρίζουν το εξής: «Αν θέλεις να πολεμήσεις ένα λαό, πολέμησε τον στην γλώσσα και την θρησκεία». Ήταν ευχαριστημένες γιατί εδημιούργησαν «Καλούς και αγαθούς πολίτες».
Την εκδήλωση έκλεισε μια  επιστήμων, η οποία ομίλησε για τους οραματισμούς των σημερινών δασκάλων αν θα διοριστούν ή θα προωθηθούν οι πολιτικοί μεσάζοντες, γιατί η φωτεινή πορεία δασκάλων, που αγάπησαν το διδακτικό τους σύστημα, έπλασαν προσωπικότητες, έδωσαν συμβουλές και άνοιξαν δρόμους στην μάθηση. Καταλήγουν στο «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΣ», γιατί ο πιο μεγάλος δάσκαλος υπήρξε ο Ιησούς.
Το τελευταίο βίντεο έκλεισε με τις άγιες μορφές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β΄ και του μακαριστού Χριστοδούλου.
Η εκδήλωση έκλεισε με το Απολυτίκιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θαυμακού π.Ιακώβου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ο οποίος εξήρε  το μεστό έργο που γίνεται στον εν λόγω Ναό και παρομοίασε την Εκκλησία σαν μια όαση που μπορεί να ομορφύνει τη ζωή των πιστών προσκυνητών. Μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου στις φοιτήτριες και επιστήμονες. Πιστεύετε, προσευχηθείτε! Ο Κύριος να φωτίζει τον δρόμο σας!
Επίσης παρέστη  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων π. Χριστόφορος, ιερείς, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι χριστιανικών οργανώσεων, συγγραφείς, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, εκπρόσωποι δήμων, καθηγητές, δάσκαλοι, τραπεζικοί, δικαστικοί, επιχειρηματίες, φοιτητές  και πολλοί νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα!
Σαν επίλογο του πονήματος μου θέλω ν’αφιερώσω δύο στροφές από το ποιήμα του Κωστή Παλαμά που αναφέρεται στον Δάσκαλο:
Σμίλεψε πάλι δάσκαλε ψυχές κι ότι σ’απόμεινε ακόμη
Στη ζωή σου,μην τ’αρνηθείς, θυσίαστο ως τη στερνή πνοή σου.
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη.
Υπομονή! Χτίζε σοφέ της κοινωνίας το παλάτι!

Ευαγγελία Γιαιτζή-Σπυριδάκη
Δασκάλα-Συγγραφέας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Δάσκαλοι σήμερα δεν έχουν όραμα για κάτι το νέο να αναπλάσουν. Απλά διδάσκουν για μια ξερή μάθηση.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Σεραφείμ Παπακώστας γέμισε την Ελλάδα με Δασκάλες. Στην εποχή μας σπανίζουν οι δασκάλες με ήθος και πνεύμα θυσίας στην διδασκαλία. Οι σημερινοί δάσκαλοι της προσφοράς είναι λίγοι. Οι περισσότεροι τίποτα παραπάνω από «δημόσιοι» υπάλληλοι.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια!Τέτοιες εκδηλώσεις δείχνουν ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Η εκκλησία πάει μπροστά αν έχει τέτοιους ταλαντούχους ανθρώπους μπροστά!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο!Πρωτότυπη ιδέα και ξεχωριστή εκδήλωση!Τιμή στην Αθήνα που έχει αυτούς τους άλλους πνευματικούς εργάτες στη Χρυσοσπηλιωτισσα

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιακη εκδήλωση!Γινεται πραγματικη εργασία στη Χρυσοσπηλιωτισσα.Εκει θα βρεις δασκάλους για το τώρα και για το μελλον