Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αγαπίου και των συν αυτώ (15 Μαρτίου)


Σήμερα η Αγία μας εκκλησία τιμά τη μνήμη του Μάρτυρος Αγαπίου και των συν αυτώ.
Ο Μάρτυρας Αγάπιος που επίσης εορτάζουμε σήμερα, ήταν από τη Γάζα της Παλαιστίνης. Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε και τους άλλους Χριστιανούς που οδηγήθηκαν κι εκείνοι μαζί του στο μαρτύριο για την αγάπη του Χριστού.  Θα αναφέρουμε τα ονόματα και την καταγωγή τους: ο Τιμόλαος από τη Μαύρη Θάλασσα, οι δύο Διονύσιοι από την Τρίπολη της Φοινίκης, ο Ρωμύλος -υποδιάκονος- από τη Λύδδα ή Διόσπολη, ο Πλήσιος και οι δύο Αλέξανδροι από την Αίγυπτο. Κατηγορήθηκαν όλοι τους ότι είναι χριστιανοί και οδηγήθηκαν μπροστά στον έπαρχο της Καισαρείας Ουρβανό, όπου με παρρησία ομολόγησαν το Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό.
Μάταιες απόπειρες έκανε ο Ουρβανός, για να τους δελεάσει και ταυτόχρονα να τους εκφοβίσει. Διότι στο μυαλό όλων των μαρτύρων επικρατούσε ο λόγος του Θεού: «Τον φόβον αυτών μη φοβηθήτε μηδέ ταραχθήτε» (Α’ Επιστολή Πέτρου, γ’ 14).
Δηλαδή, μη φοβηθείτε το φόβο με τον οποίο ζητούν οι άπιστοι να σας πτοήσουν και μη ταραχθείτε καθόλου απ’ αυτόν. Πέθαναν μαρτυρικά με αποκεφαλισμό, παραμένοντας όλοι τους παράδειγμα και τεκμήριο θάρρους και ελπίδας στο αγιολόγιο της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας για όλους τους αγωνιστές χριστιανούς μέσα στους αιώνες.
Σήμερα, επίσης, Παρασκευή  της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το δε απόγευμα, τελείται μαζί με το Μικρό Απόδειπνο η ακολουθία της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό της πατρίδας μας και των ψυχών μας.
 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: