Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019

Μνήμη του οσίου Ακακίου του Ομολογητού (31 μαρτίου)


Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη του οσίου Ακακίου του Ομολογητού, επισκόπου Μελιτηνής.
Ο Ἀγιος Ακάκιος, Επίσκοπος Μελιτινής, έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το ιεραποστολικό του έργο και ο ζήλος του για την εν Χριστώ ζωή, προκάλεσαν το φθόνο των ειδωλολατρών, οι οποίοι δεν άντεχαν τους πνευματοφόρους ανθρώπους. Τον κατήγγειλαν και δεμένο τον οδήγησαν στον Ύπατο Μαρκιανό, όπου, ενώπιόν του ομολόγησε την αληθινή πίστη στον Τριαδικό Θεό. Μάλιστα είχε το σθένος να αναλύσει στον Ύπατο την όλη θεολογία της Εκκλησίας για τη Θεία Οικονομία, δηλ. τη φιλανθρωπία και συγκατάβαση του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Παράλληλα, στηλίτευσε και αποδοκίμασε τους θεούς των εθνικών και ξεσκέπασε την πλάνη τους.

 Αποτέλεσμα αυτών των λόγων του, ήταν τα διάφορα μαρτύρια και ο εγκλεισμός του στη φυλακή. Μέχρι την ειρηνική του κοίμηση ο Ιεράρχης Ακάκιος συνέχισε το έργο της Εκκλησίας με σταθερή αυταπάρνηση, φέροντας μέχρι τον τάφο τα στίγματα του μαρτυρίου στο σώμα του.
 Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά με τους τιμώμενους σήμερα Αγίους Υπάτιο και Ακάκιο, ότι η παρρησία των Αγίων στο θρόνο του Θεού διατηρείται αναλλοίωτη στη συνείδηση των πιστών, οι οποίοι επικαλούνται τις πρεσβείες τους.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: