Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Πρωτ. Ανδρέας Τριλίβας: Ο Θεός δεν παραιτείται ποτέ!


Πρωτ. Ανδρέας Τριλίβας: Ο Θεός δεν παραιτείται ποτέ!

Δεν παύει να έρχεται στον αποστατημένο κόσμο μας. Περπατάει στους δρόμους μας, τρέχει ξοπίσω μας, περιμένοντας εμάς, την μετάνοια μας, την επιστροφή μας.
Στην 3η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 29 Μαρτίου μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Τριλίβας, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.
Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Ανδρέα, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».
Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, προσφέρονται και για προσευχή, και για χαρά, και για κάποιο προβληματισμό, είπε εισαγωγικά ο π. Ανδρέας. Οι Χαιρετισμοί είναι ανεξάντλητοι, και ανοίγει η Παναγία ένα παραθυράκι στο μυαλό και την καρδιά μας, ώστε να εμβαθύνουμε.
Ο Θεός, συνέχισε, θέλοντας να σώσει τον κόσμο, Εκείνος που κόσμησε τον κόσμο τόσο όμορφο, ήρθε προς αυτόν με δική Του πρωτοβουλία.

Αυτός που έφτιαξε τον κόσμο, ταπεινώνεται για εμάς. Κι έρχεται να αναζητήσει το χαμένο πρόβατο, την κάθε ψυχή.
«Υπήρχε μία διάσταση μετά την πτώση των πρωτοπλάστων, μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Για αυτήν την διάσταση και τον χωρισμό,  υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος.
Εκείνος επομένως που πρώτος έπρεπε να κάνει την κίνηση για την συμφιλίωση, ήταν ο άνθρωπος».
Κι όμως την κίνηση δεν την έκανε ο άνθρωπος. Την πρώτη κίνηση την έκανε ο ίδιος ο Θεός. Έτσι πήρε την πρωτοβουλία για την συμφιλίωση.
Κι έστειλε δικούς Του ανθρώπους μέσα στην ιστορία, πότε αγγέλους, πότε προφήτες προσπαθώντας κάθε φορά, μέσα από τα λόγια τα δικά τους, να μας ξανατραβήξει κοντά Του. Να αποκατασταθεί αυτή η σχέση, αυτή η συμφιλίωση.
Οι άνθρωποι όμως δεν τους δέχθηκαν. Άλλους τους απέρριψαν, άλλους τους έδιωξαν, άλλους τους λιθοβόλησαν, άλλους τους σκότωσαν.
Και συνέχισε ο π. Ανδρέας:
«Ο Θεός δεν παραιτείται ποτέ. Πήρε την μεγάλη απόφαση και πρωτοβουλία, να έρθει ο ίδιος στον κόσμο και να σαρκωθεί ως άνθρωπος.
Η ενσάρκωση του Υιού του Θεού, είναι η απόδειξη της μεγάλης αγάπης του Θεού για εμάς τους ανθρώπους».
Η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό, συνεχίζεται και στην εποχή μας. Πολλοί, όχι απλώς έχουν διαγράψει τον Θεό από την ζωή τους, αλλά Τον θεωρούν κι εχθρό τους.
Αλλά όπως τόνισε κλείνοντας την ομιλία του:
«Ο Θεός όμως, δεν παύει να έρχεται στον αποστατημένο κόσμο μας. Περπατάει στους δρόμους μας, τρέχει ξοπίσω μας, περιμένοντας εμάς, την μετάνοια μας, την επιστροφή μας.
Ζητώντας λοιπόν να επικοινωνήσουμε μαζί Του και να συμφιλιωθούμε, Εκείνος δεν πρόκειται να κουραστεί από το κυνηγητό».
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια: