Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΕΚ ΜΕΣΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΘΕΡΜΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ



ΠΡΟΣ   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ  ΠΑΤΡΩΝ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ
ΕΚ  ΜΕΣΗΣ  ΚΑΡΔΙΑΣ  ΘΕΡΜΟ  ΚΑΙ  ΜΕΓΑΛΟ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

      Παρακολουθήσαμε από την Τηλεόραση με εσωτερική ευφροσύνη και πνευματική συναρπαγή απνευστί, μαζί με τη φιλόλογο συμβία την πλήθουσα παρρησίας προς πολλές κατευθύνσεις ομιλία του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου κατά τον επίσημο Εορτασμό, παρουσία και του Εξοχώτατου Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ψάχναμε το κείμενο αυτής ολημερίς. Και ευτυχείς που το βρήκαμε στον προσφιλή πια Αναστάσιο υποβάλουμε στον Σεβασμιότατο συν-αμφότεροι εκ μέσης καρδίας το θερμό και μεγάλο μας ευχαριστώ. Ιδιαίτερα για τα εξής υπομνήματα-μηνύματα:
1.    Του «σωτήριου και εξόχως τιμητικού δια τους Έλληνας» προφητικού λόγου του Χριστού, όταν έμαθε πως ήρθαν Έλληνες και τον αναζητούν : «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του ανθρώπου-Ιωαν.12,23.  
2.   Της μετ’ ου πολύ τεράστιας σημασίας προώθησης και πραγμάτωσης του λόγου αυτού:
«Η δημιουργική συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στα πρόσωπα των πρώτων Πατέρων της Εκκλησίας έκρινε οριστικά και ευεργετικά την πορεία όχι μόνο της Ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας» -Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης.
3.  Της εκ της ανεπιτήδευτης Αριστεράς -Σαράντος Καργάκος- προς την επιτηδευμένη, ευκαιριακή, και τι ματαιοπονία, ετεροχρονισμένα δήθεν «θρησκευτικά»- γράφε ορθόδοξα επιδεικτικά ουδέτερη ότι, «δεν κατενόησαν το βάθος αυτής της «μισγαγκειας» -βαθύς εσωτερικός δεσμός- ως θα έλεγεν ο αείμνηστος Καργάκος εννοώντας την θαυμαστή σχέση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού» !
4.   Το προς αυτούς στο όνομα της Εκκλησίας αδελφοποιτικό κάλεσμα : «Και δια τους οποίους κάνομε τον καλοπροαίρετον λογισμόν, ότι δεν κατενόησαν εκ τινος συναρπαγής ή άλλης αιτίας, το βάθος και την ουσία της Ορθοδοξίας ως τρόπου ζωής και διασώσεως της θεοειδούς εικόνος  του ανθρώπου και της πορείας του Λαού μας, αλλά και του κόσμου, επαναλαμβάνομεν τον λόγον του Πατρός της Εκκλησίας Βασιλείου του Μεγάλου: «Ανέγνως, αλλ’ ουκ έγνως, ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως …» με την προτροπή ή επί το ευγενέστερον με την παράκληση να μελετήσουν εις βάθος τα κείμενα, να εντρυφήσουν στις αψευδείς ιστορικές πηγές και μαρτυρίες, ώστε να διαπιστώσουν την αλήθεια ότι, η Ορθοδοξία δεν είναι ακρότης και φανατισμός  … είναι υπερφυσική και μεταμορφωτική. Είναι ο Σταυρός και η Ανάσταση. Είναι  αγάπη  και θυσία. Είναι ελευθερία και χαρά. Είναι φως και ειρήνη. Είναι ανοιχτή αγκαλιά και μακροθυμία. Είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Είναι η Εκκλησία Του. Είναι της Ορθοδόξου Ελλάδος και του κόσμου το ωραιότατο σεμνολόγημα και ο ακένωτος ουράνιος θησαυρός» !!
5.     Της προς αυτούς, εαυτούς και αλλήλους ανοιχτής και τίμιας σύστασης:  «Και νά ἐμπεδώσουν, νά ἐμπεδώσωμε ὃλοι, ὃτι τό παρελθόν, τό παρόν καί τό μέλλον τῆς Ὀρθοδοξίας γενικῶς καί τῆς Ὀρθοδόξου Πατρίδος μας εἰδικώτερα, δέν συνιστοῦν αὐτοτελῆ μεγέθη, ἀλλά ἀποτελοῦν μιά συνέχεια καί συναντῶνται στό πρόσωπο τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ, τοῦ «χθές καί σήμερον τοῦ αὐτοῦ καί εἰς τούς αἰῶνας»(Ἑβρ.13,7).      
6.  Ἐν κατακλείδι, τῆς λαμπρᾶς ταύτης καὶ πανευφροσύνου ἡμέρας, ἂς ἐπαναλάβομε ἐν χαρᾷ καὶ ἀγαλλιάσει, ἐν πιστότητι πρὸς τὶς ἱερές μας παραδόσεις καὶ χρεωστικῶς πρὸς τὴν ἁγία Ὀρθοδοξία, τοὺς λόγους τοῦ μακαρίου Ἰωσὴφ τοῦ Βρυεννίου: «Οὐκ ἀπαρνησόμεθά σε, φίλη Ὀρθοδοξία· οὐ ψευσόμεθά σου πατροπαράδοτον σέβας· ἐν σοί ἐγεννήθημεν, ἐν σοί ζῶμεν καὶ ἐν σοί κοιμηθησόμεθα· εἰ δὲ καλέσει καιρός καὶ μυριάκις ὑπέρ σοῦ τεθνηξόμεθα».
7. Γιατί βέβαια όλοι οφείλουμε να μην λησμονούμε ότι : «Απεδείχθη διαχρονικά ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων αξιών» - Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Με «την αγάπην την πρώτην, ην ουκ αφήκα…
Αθανάσιος  Κοτταδάκης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άξιο και δίκαιον να επαινεί ο κ. Κοτταδάκης τον Μητροπολίτη Πατρών. Η δικιά του αυτή παρέμβαση είναι και δικιά μας.
Χρήστος Πετρόπουλος
Φυσικός- Κυψέλη

Ανώνυμος είπε...

Συνήθως είμαστε πρώτοι στις επικρίσεις. Το ότι ο κ. Αθ. Κοτ. συγχαίρει τον Πατρών Χρυσόστομο για το Κήρυγμα κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι ένα καλό δείγμα γραφής.
Κάθε άνθρωπος θέλει να ακούσει και κάτι καλό για να παίρνει θάρρος για να τολμάει να λέει αυτά που πιστεύει.

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί άκουσαν την ομιλία αλλά λίγοι ή μάλλον ένας εξέφρασε δημόσια τα συγχαρητήρια. Οι επισημάνσεις καλές από τον κ. Κοτταδάκη όπως και η ομιλία ήταν προσεγμένη με δομή και στόχους. Μπράβο στον Πατρών Χρυσόστομο διότι αξιοπρεπώς εκπροσώπησε την Εκκλησία την Κυριακή της Ορθοδοξίας.