Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

«Η αλογόμυγα» -

«Η αλογόμυγα»

Χτύπησε το τηλέφωνο και ζήτησαν τον Δεσπότη απ’ το αεροδρόμιο του Ακτίου. Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου, μεσημέρι, του έτους 1994. Ήθελαν να τον ενημερώσουν ότι προτίθενται να φέρουν το... άγιο φως και στην Μητρόπολη Πρεβέζης! Ο μακαρίτης ο γέροντας έβαλε τις μουστάκες του στο στόμα (όπως έκανε όταν εκνευριζόταν) και είπε απότομα στον τηλεφωνούντα: Δεν παραγγείλαμε...!! Όταν ο άλλος πήγε να αρθρώσει επεξηγήσεις ή αντιρρήσεις ο Δεσπότης συνέχισε: Δεν χρειαζόμαστε σας είπα... φτιάχνουν δικό τους οι παπάδες...
Ακούς, παιδάκι μου, μου έλεγε μετά, είπα στον τάδε δεσπότη: Τι ιστορία είναι αυτή με το φως; Γίνονται κατά την επιθυμία των ανθρώπων θαύματα; Κατ’ εντολήν; Και εκείνος ο αθεολόγητος απάντησε: Δεν γίνεται ο καθαγιασμός των Τιμίων Δώρων κατ’ εντολήν; Και νόμιζε ότι μου λέει σοφίες!

Του είπα τότε, τι είναι αυτά που λες; Νομίζεις ότι εσύ "τελειοῖς" την Θεία Ευχαριστία; Τα Μυστήρια όλων των αιώνων ετελέσθησαν και ετελειώθησαν από τον Χριστό επί του Σταυρού. Εμείς δανείζουμε «χεῖρας ἐπικλητικάς» και «γλῶσσαν ἱκετεύουσαν τοῦ μεταβαλέσθαι τόν ἄρτον εἰς τόν σφαγέντα Ἀμνόν». Δεν "κάνουμε" Μυστήρια, υπηρετούμε τα Μυστήρια ως αγωγοί και γέφυρες της Χάριτος. Το Μυστήριο άλλωστε είναι άκτιστη ενέργεια του Θεού, «μόνῃ τῇ πίστει», αποδεκτή. Mysterium fidei!
Το θαύμα είναι η διακοπή του φυσικού νόμου «τῇ θελήσει τοῦ Χριστοῦ». Διακοπή του φυσικού νόμου γίνεται μόνον όταν Εκείνος το κρίνει χρήσιμο. Μπορείς εσύ να το ζητάς, αλλά Εκείνος να μη συναινεί. Μπορεί να τον ικετεύεις κι Εκείνος «να μην ακούει». Πάντως και να... ακούσει δεν γίνεται ένα θαύμα κατ’ εξακολούθηση, με ημερολογιακή επαναληπτικότητα! [Ομολογούσε, ο μακάριος Πατέρας μας, ότι παλαιότερα νόμιζε και αυτός ότι κάτι συμβαίνει σ’ αυτή την υπόθεση. Έλεγε όμως, ότι αφ’ όταν βρήκε και διάβασε την ευχή που αναπέμπει ο πατριάρχης στον Πανάγιο Τάφο, κατάλαβε ότι εδώ έχουμε μια... «χρήσιμη υπερβολή»!! Τελικώς, έλεγε, παντού γινόταν και γίνεται ευλογία φωτός (Lumen Christi) για τον εορτασμό της Αναστάσεως και για κάτι τέτοιο, κανένα... θαύμα δεν χρειάζεται! Πίστει μόνη πάντες το πρόσωπο του Χριστού και την Ανάσταση Του αποδέχονται.]
Μακάριε Πατέρα μας, που είσαι να δεις σήμερα θρησκευτικά δράματα οσονούπω κατ’ έτος πολλαπλασιαζόμενα! Θεατρικά μονόπρακτα... άρσης Εσταυρωμένων! Κηρύγματα περί φυλακισθέντων στρατιωτών την Μ. Παρασκευή, με επωδό τον Εθνικό Ύμνο! Παπαδικές γελοιότητες... «αύξησης της χαράς της Αναστάσεως» με γελοίες εξαλλοσύνες! Τιμητικά αγήματα... κατά την έξοδο του Χριστού από τον τάφο! Παπάδες και Δεσποτάδες ψάλλοντας όχι μόνον Χριστός Ανέστη αλλά... τον Εθνικό Ύμνο! Πράγματα που ουδέ επί χούντας συνέβαιναν! Αναστάσιμες... "λειτουργίες", που τελειώνουν, σ’ όλους τους ναούς της συγκεκριμένης Μητροπόλεως, κατ’ εντολήν του... αυθέντου και δεσπότου στις 0115 γελοιοποιώντας κάθε θεολογική απαίτηση εορτασμού, και της Αναστάσεως και της Ευχαριστίας! Θρησκευτική παιδική χαρά!!
Ας σκεφτούμε πλέον μέσα σ’ όλα αυτά και αυτούς τους ταλαίπωρους φαντάρους σε τέτοιες στιγμές...! Σε τι βοηθάει η παρουσία τους; Είναι τιμητική για τον Χριστό ή για τον εκπρόσωπό Του; Μας περνάει άραγε ποτέ απ’ το μυαλό, μήπως οι φαντάροι βράζουν εσωτερικά και βρίζουν, τα καημένα παιδιά, τον Χριστό;
Στην κηδεία του μακαρίτη του Γέροντα μας Μελετίου, όταν αρνηθήκαμε να παραστεί άγημα στρατιωτών στην τελετή, μετά το αρχικό γι’ αυτούς σοκ, πάθαμε σε λίγες μέρες κι εμείς πολιτισμικό σοκ, όταν μας ήρθε σεβαστό χρηματικό ποσό, «για τους φτωχούς», στην μνήμη του μακαρίτη του Γέροντα... από το άγημα και τους αξιωματικούς που γλίτωσαν την ταλαιπωρία της παραστάσεως!!
Είναι φανερό ότι οι κληρικοί δεν έχουμε ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας που ζούμε... Απευθυνόμαστε στο θυμικό και το φαντασιακό το δικό μας... Κοινώς είμαστε στον κόσμο μας!
Ο αρθογράφος της Καθημερινής κ. Παντελής Μπουκάλας σχολιάζει τα παραπάνω και είναι για μας μια ευκαιρία και μια ευλογία! Ναι, ευλογία! Μια "αλογόμυγα" δηλαδή είναι, που μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε από την δαιμονική ραστώνη μας. Μας "τσιμπάει" αφυπνιστικά. Μας ανοίγει αφορμές να αποκτήσουμε ανοιχτό μυαλό!
Και όπως έλεγε ο μακαρίτης Γέροντας μας: Το μυαλό και το αλεξίπτωτο έχουν κάτι κοινό. Είναι χρήσιμα μόνον όταν είναι ανοιχτά. Όταν είναι "κλειστά" πέφτεις τσακίζεσαι ή/και σκοτώνεσαι.
Παραθέτουμε στη συνέχεια link άρθρου του κ. Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή της 15ης Απριλίου 2018 «χρήσιμον πάνυ», ειδικώς σε μας τους ιερείς, μπας και συνειδητοποιήσουμε σιγά-σιγά σε ποιον κόσμο απευθυνόμαστε και πώς και με τι περιεχόμενο να του μιλάμε.

36 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΟ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΠΤΈΡΥΓΑ, ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ, ΙΕΡΕΙΣ. ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΑΧΡΑΝΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ...

Ανώνυμος είπε...

Μας πικραίνουν αυτές οι διαπιστώσεις. Είναι σωστές. Αλλά δεν τολμούν να τις πούνε διότι ο λαϊκισμός είναι κυρίαρχος στον εκκλησιαστικό χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Βάλτε κανένα Πατερικό. Κάθεστε και βάζετε από την Καθημερινή και τον Μπουκάλα!

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΘΕΩΔΟΡΗΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΑΘΕΩΝ Ή ΤΩΝ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΙΣΤΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μου έτυχε και εμένα σαν στρατιώτης να δια πάω ως υπηρεσία σε λιτανεία για μένα ήταν αγγαρεία να σηκώνω την βαριά εικόνα στους ώμους για να παρελαύνουν γελώντας οι ιερείς στον κόσμο που ήταν στο δρόμο. Από τότε δεν ξαναπάτησα σε λιτανεία.
Το ίδιο, Μεγάλη Παρασκευή α μας σέρνουν με τα όπλα υπό μάλης στον Επιτάφιο. Διαβάζοντας ότι στην κηδεία του δεσπότη Μελέτιου δεν δέχθηκαν να πάει άγημα στρατιωτών είπα φωτισμένος άνθρωπος. Ναι ήταν ασκητικός όπως έχω ακούσει και φωτισμένος.
Γνωρίζω ότι θα μου πουν πολλοί πολλά αυτά όμως μου επιτάσσει η συνείδηση μου να γράψω.

Ανώνυμος είπε...

Βάλανε το άγιο Φως πάνω από την Ανάσταση. Τόσα χρόνια ο ιερέας ευλογούσε το ακοίμητο κανδήλι και με την ιερατική χάρη έδινε στον λαό το Φως της Ανάστασης. Τώρα πάνω από την Ανάσταση έβαλαν το Άγιο Φως. Αυτό το αποδεικνύει ότι όταν σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας δεν έφτασε έγκαιρα το φως από τα Ιεροσόλυμα ο ιερέας μετέθεσε την όλη ακολουθία της Ανάστασης ένα δίωρο μετά έως ότου έφτασε το φως με το αμάξι. Αν αυτό δεν είναι έξω από το πνεύμα της Εκκλησίας τότε τι είναι αγαπητοί αδελφοί.

Ανώνυμος είπε...

Θλίβομαι πραγματικά για τον μακαριστό Πρεβέζης Μελέτιο. Αν αληθεύουν αυτά που γράφει το άρθρο,σε συνδυασμό με τη χειροτονία Μπέη, την μετάφραση των ακολουθιών στη δημοτική για να είναι δήθεν κατανοητές από το ποίμνιο, την διαμάχη του με τον Μητροπολίτη Ηλείας για την "Αγία Επιστολή" και άλλα, θεωρώ ότι δεν είχε καμιά σχέση με τον ιερέα του Αγίου Ελευθερίου Άρεως όπου τον γνωρίσαμε , τον λατρέψαμε, τον τιμήσαμε στη χειροτονία του και καμαρώναμε γι αυτόν.Φαίνεται ότι η "μίτρα" αλλάζει τους ανθρώπους

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος 7:35 μ.μ. είναι αρνητής του θαύματος του αγίου Φωτός και προσπαθεί να χύσει το δηλητήριο της άρνησης του θαύματος.

Ο ιεροκατήγορος ανώνυμος 7:55 μ.μ. μάλλον είναι ο ίδιος με τον παραπάνω και προσπαθεί να μας πείσει ότι οι νεωτερισμοί είναι καλό πράγμα.
Ο Πρεβέζης Μελέτιος δεν ήταν αλάθητος αλλά είχει φόβο Θεού και άσκηση μεγάλη μαζί με μόρφωση.

Ανώνυμος είπε...

Για το θαύμα του αγίου Φωτός και για να μην μας λέει παραμύθια ο 7:35μ.μ.

Την ώρα που οι Έλληνες αμφισβητούν το Άγιο Φως οι Επιστήμονες υποκλίνονται στο θαύμα
http://anastasiosk.blogspot.com/2019/03/blog-post_253.html

ΚΑΙ

Για το βιβλίο του Χάρη Κ. Σκαρλακίδη, Άγιον Φως - Το θαύμα του Μεγάλου Σαββάτου στον Τάφο του Χριστού
https://ixthis3.blogspot.com/2019/03/blog-post_527.html

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου αρέσει να απαντώ σε σχόλια,αλλά δέχομαι την πρόκληση.Αν κάποιος πιστεύει στο Αγιο φώς και το θεωρεί το μοναδικό ορατό επαναλαμβανόμενο θαύμα είναι ο γράφων.Και θα υπερασπίζεται την μεταφορά του παντοτε.Από το 1988 και μετά που αρχισε η μεταφορά του Αγιου Φωτός το Πάσχα μας άλλαξε.Κάθε αρρωστος,οικονομικά αδύναμος απελπισμένος,έχει την αίσθηση με ορατό τρόπο, ότι τον επισκέπτεται ο Αναστημένος Κύριος.Οποιος δεν μπορεί να πάει στον Πανάγιο Τάφο ,έχει την αίσθηση ότι τον επισκέπτεται ο Ζωοδότης.Αυτό για να τελειώνουμε.Όσον αφορά τον μακαριστό Μελέτιο,τον είχα κατηχητή και είμαι σε θέση να ξέρω και να συγκρίνω ορισμένες θέσεις του.
Επίσης ο κ.Μπουκάλας κλείνει το βιβλίο του κ.Αλικάκου που αμφισβητεί το Αγιο Φως

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα αα θλίβεσαι για του λόγου σου 7:55 μ.μ. όχι για τον Μελέτιο της Πρέβεζας.

Ανώνυμος είπε...

Μας δουλεύεις ανώνυμε 9,21μ.μ.;
Εσύ έγραψες "ιερέας ευλογούσε το ακοίμητο κανδήλι και με την ιερατική χάρη έδινε στον λαό το Φως της Ανάστασης". Αυτό είναι το θαύμα;
Δεν είναι αυτό θαύμα με την υπερφυσική έννοια. Μην μας δουλεύεις και από πάνω.
Διάβασε τις αναρτήσεις που σου δίνει ο 26 Μαρτίου 2019 - 8:59 μ.μ. και βάλε μυαλό.

Ανώνυμος είπε...


Γνωρίζω έναν Ιερέα ο οποίος ποτέ δεν νοιάσθηκε να παραλάβει το Αγιο Φως. Όταν τον ρώτησα "γιατί", μου απάντησε, "συναισθηματισμοἱ, που ξεφουσκώνουν. Το θέμα είναι πως θα βάλουμε μέσα μας το Αγιο Φως, και όχι πως θα το κρατάμε στο φανάρι".

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8:09 πμ οφείλουμε να βάζουμε μέσα μας το Άγιο Φώς όπως αλληγορικά και σωστά το λες, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να αρνούμαστε το θαύμα του αγίου Φωτός. Οι αναρτήσεις που δίνει ο ανώνυμος 26 Μαρτίου 2019 - 8:59 μ.μ είναι πολύ διαφωτιστικές για αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε καιρό να βάλετε κανένα Πατερικό. Βάλτε μερικά Πατερικά λόγια όπως συνηθίζετε.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΑΣΧΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ.ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι θαύμα το Άγιο Φως. Ένα θαύμα το οποίο δεν πραγματοποιείται μόνο στον Πανάγιο Τάφο από τον εκάστοτε Πατριάρχης των Ιεροσολύμων αλλά και από κάθε Αρχιερέα η Ιερέα όταν δια της χειρός του ευλογεί την φλόγα του Ακοίμητου κανδηλιού πίσω από τον Τάφο του Κυρίου στην Αγία Τράπεζα και το προσφέρει στον πιστό λαό που αναμένει την του Κυρίου Ανάσταση. Δεν διαφέρει σε τίποτα το θαύμα του Παναγίου Τάφου από το θαύμα το δικό μας που επιτελεί η ιεροσύνη μας. Το ίδιο Θαύμα είναι και η ευλογία του ύδατος σε Αγιασμό κλπ κλπ.
Τίποτε παραπάνω από το θαύμα που κάνει η ευλογία κάθε κληρικού. τι ίδιο και το αυτό.
ιερέας Άγγελος Καραβάς

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο 6:42 μ.μ. είναι εντελώς λάθος!
Ο σχολιαστής να διαβάσει τις κατατοπιστικές αναρτήσεις που δίνει ο ανώνυμος 26 Μαρτίου 2019 - 8:59 μ.μ είναι πολύ διαφωτιστικές για αυτό, πριν αμβισβητήσει το μεγάλο θαύμα που ΕΙΔΙΚΑ και ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΩΣ γίνεται κάθε έτος και κάνει μοναδικά Ο ΘΕΟΣ για πιστέψουν όλοι έχουν καλή διάθεση.

Ανώνυμος είπε...

Όχι π. Άγγελε η ευλογία του ιερέως δεν είναι θαύμα με την έννοια του υπερφυσικού.
Με την έννοια του υπερφυσικού συμβαίνει θαύμα στον Πανάγιο Τάφο.
Είναι διαφορετικά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Μητροπολίτες, εν ζωή, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, βεβαιώνουν ότι εντός του Παναγίου τάφου δεν διενεργείται τίποτε το υπερφυσικο. Ο Πατριάρχης διαβάζει μια συγκεκριμένη ευχή, ανάβει κατόπιν την λαμπάδα από την κανδήλα του Παναγίου τάφου, και εξερχόμενος μεταδίδει το Φως στους πιστούς. Αυτά υπάρχουν σε επιστημονική εργασία του Κ.Καλοκύρη, καθ. Χριστ. Αρχαιολογίας στη θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, και είχαν αναρτηθεί στο παρόν ιστολόγιο πριν λίγα χρόνια. Στην Εργασία αυτή υπάρχουν και οι δηλώσεις επισκόπων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Το νταβαντούρι της μεταφοράς του αγίου φωτός είναι ανάρμοστο για την Εκκλησία και μάλλον δυσφημιστικό. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα εντός και εκτός Εκκλησίας. Ο Μπουκάλας έχει δίκιο έστω κι αν δεν μας αρέσουν οι αλήθειες. Η πίστη της Εκκλησίας δεν στηρίχτηκε ποτέ αποκλειστικά στα θαύματα. Θαύματα κάνει ο Θεός και στους Καθολικούς και στους προτεστάντες και στους μουσουλμάνους και....
Φιλισταίος

Ανώνυμος είπε...

Για άρθρο του Παντελή Μπουκάλα που πάντα τα άρθρα του απ΄ ότι θυμάμαι όταν τους έριχνα παλαιότερα μια ματιά μου έβγαζαν μια απέχθεια, δόθηκε απάντηση.


Απάντηση στο άρθρο του Παντελή Μπουκάλα «Πόθεν το κοινόν άσμα «Μακεδονία ξακουστή»»
http://aktines.blogspot.com/2019/03/blog-post_782.html

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν διαβάζουν Αγία Γραφή ότι οι Φιλισταίοι στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης ήταν ειδωλολατρικός λαός εχθρικός προς τον λαό του Θεού. Απο αυτούς γνωστός ήταν και ο ασεβής Γολιάθ τον οποία νίκησε ο ευσεβής Δαβίδ.
Το σχόλιο του Φιλισταίου είναι οικουμενιστικό και δυσσεβές.
Πολύ καλά έκανε και επέλεξε ο ανώνυμος 1:25 μ.μ. να υπογράφει Φιλισταίος σαν αρνητής του θαύματος και σαν οικουμενιστής που βλέπει θαύματα του Θεού και στους αιρετικούς και αλλοθρήσκους!

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Ο Φιλισταίος αν θελήσει ποτέ να δει την αλήθεια μπορεί να διαβάσει τις αναρτήσεις που σου δίνει ο 26 Μαρτίου 2019 - 8:59 μ.μ. και να πετάξει τις πλάνες του.

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Τα θαύματα δεν πείθουν τους ανθρώπους που δεν θέλουν να μετανοήσουν. Αυτό ναι.
Αλλά να αμφισβητούμε τα θαύματα όπως ο Φιλισταίος (1:25 μ.μ.) χρησιμοποιώντας προφάσεις εν αμαρτίες όπως το τί είπαν 1-2 Μητροπολίτες, ε, αυτό είναι αλλοπρόσαλλο και δεν μπορεί να γίνει πιστευτό.

Ανώνυμος είπε...

"Το νταβαντούρι της μεταφοράς του αγίου φωτός είναι ανάρμοστο για την Εκκλησία και μάλλον δυσφημιστικό. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα εντός και εκτός Εκκλησίας".

Αν το μάτι σου ανώνυμε 1:25 μ.μ. είναι πονηρό τότε κάθε ευλάβεια θα την βλέπει πονηρά.
Καθόλου δυσφημιστική δεν είναι η ιερή περιφορά του Αγίου Φωτός που ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ εξέρχεται από τον Άγιο Τάφο. Είναι ιερή και φέρνει ευλογία στις ευλαβείς ψυχές.
Οι άπιστοι να κοιτάξουν να καθαρίσουν τις ψυχές τους από τα διάφορα πάθη για να πιστέψουν και αυτοί.

Ελληνορθόδοξος Προσκυνητής

Ανώνυμος είπε...

Από ένα οικουμενιστή σαν τον "Φιλισταίο" δεν μπορούμε να περιμένουμε ορθή πίστη, παρά απιστία στο θαύμα και μαύρους λογισμούς για όλη την διαδικασία μετάδοσης του αγίου Φωτός.

Ελληνορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Η επιστημονική εργασία του Κ.Καλοκύρη, καθ. Χριστ. Αρχαιολογίας στη θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, τί λέει;
Μπορεί κάποιος να μας δείξει κάποια ανάρτηση να δούμε τί λέει;

Ανώνυμος είπε...

Μια απάντηση στον ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ "Φιλισταίο"

Τι συμβαίνει τελικά με το Άγιον Φως; Μοναχός Θεόδουλος (βίντεο)
ΙΧΘΥΣ: Η ειρηνική και, ταυτόχρονα, ομολογιακή φωνή του πατρός Θεοδούλου, συγκινεί και συγκλονίζει κάθε ψυχή που αγαπά την Αλήθεια!

Ο μοναχός Θεόδουλος, μιλάει για την υβριστική δήλωση του Αρμένη ηγουμένου, για το μεγαλύτερο θαύμα του αγίου φωτός, το οποίο αμφισβήτησε προσπαθώντας να δημιουργήσει σύγχυση.

https://ixthis3.blogspot.com/2019/03/blog-post_607.html

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Τάσο για τα ορθόδοξα σχόλια που αφήνεις ελεύθερα να εκφράζονται. Συνέχισε!

Ανώνυμος είπε...

Για να πιστεύουν όσοι δεν θέλουν να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην αλήθεια, προκειμένου να στηρίξουν τον Οικουμενισμό σαν τον σημερινό "Φιλισταίο".

Είδα το Άγιο Φως - Μαρτυρία του φύλακα στον Πανάγιο Τάφο π. Μητροφάνη για το Άγιον Φως - Ορθοδοξία η ζώσα πίστη

ΙΧΘΥΣ: Μία γνήσια μαρτυρία αυτόπτους μάρτυρος! Εις ευήκοα ώτα!
https://ixthis3.blogspot.com/2019/03/blog-post_115.html

Ανώνυμος είπε...

Η προσπάθεια να μειωθεί και να εξαφανιστεί το θαύμα του αγίου φωτός μας βρίσκει ενάντιους από όπου και αν προέρχεται.

Μετά μάλιστα από τόσες μαρτυρίες τόσων και τόσων ανθρώπων και μέσα από τα Ιεροσόλυμα και από ανθρώπους της Αγιοταφικής αδελφότητας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω αν η εργασία του Καλοκύρη αρνείται το θαύμα του αγίου φωτός και κατα πόσο προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν οι αρνητές του αγίου φωτός όπως θέλουν αυτοί.
Ό,τι και να γράφει πάντως δεν έχει το παπικό αλάθητο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χαρίζουμε το θαύμα του αγίου φωτός σε κανένα αρνητή.
Ούτε εξ αριστερών αλλά και Ούτε εκ δεξιών!

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που προσπαθούν να αμφισβητήσουν το άγιο φώς έχουν διαβάσει το βιβλίο του κ. Σκαρλακίδη;

Για το βιβλίο του Χάρη Κ. Σκαρλακίδη, Άγιον Φως - Το θαύμα του Μεγάλου Σαββάτου στον Τάφο του Χριστού
https://ixthis3.blogspot.com/2019/03/blog-post_527.html

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους πότε θα τα καταλάβουν οι υπερασπιστές του αγίου φωτός ότι το θαύμα δεν είναι η αφή την οποία ο πατριάρχης κάνει από το αναμμένο κανδήλι αλλά τα υπόλοιπα γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα μετά από την αφή.
Ούτε ο άγιο φως των Ιεροσολύμων είναι το α και το ω της εορτής της αναστάσεως. Είναι μια τελετή που δεν έχει ιδιαιτέρα αξία.
Σε τίποτα δεν διαφέρει το άγιο φως των Ιεροσολύμων από αυτό το οποίο με την ευλογία του μας προσφέρει ο παπάς του χωριού ή της ενορίας το βράδυ της ανάστασης.
Να σταματήσει αυτό το ταξίδι αυθημερόν από τα Ιεροσόλυμα με το αγιο φως. Δεν είναι αναγκαίο.
Επιτέλους υπάρχει Σύνοδος στην Ελλάδα. Στην Σερβία ή στην πολύ Ρωσία που δεν πάει το άγιο φως ποια ή διαφορά;

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει.

ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΠΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ
Τον τελευταίο καιρό διάφοροι αργόσχολοι εξυπνόπουλοι διαμφισβητούν το θαύμα του Αγίου Φωτός.

Αφού -κατά τους ισχυρισμούς τους- δεν πρόκειται για θαύμα, ας μας εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν καίνε τις γυναίκες των τριών πιο πάνω φωτογραφιών τα 33 κεριά με το Άγιο φως που βάζουν στο πρόσωπο και στο χέρι.

Ένα θαύμα που συμβαίνει κάθε χρόνο σε χιλιάδες πιστούς στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2019/03/blog-post_75.html