Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Ὁ λέγων ἐν τῷ φωτὶ εἶναι


«Ὁ λέγων ἐν τῷ φωτὶ εἶναι
καὶ τὸν ἀδελφόν αὐτοῦ μισῶν,
ἐν τῇ σκοτίᾳ ἐστὶν ἕως ἄρτι»
(Α´ Ἰωάν. β᾽ 9)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η πικρή αλήθεια και επίκριση δεν είναι μίσος. Έστω και αν θέλουν έτσι να τις κακοχαρακτηρίζουν ύπουλοι οικουμενιστές. Μην παρασέρνεστε.

Ανώνυμος είπε...

Έχω γνωρίσει στο περιβάλλον μου, και κατά την ι. εξομολόγηση, πολλούς ανθρώπους (το τονίζω «πολλούς») που δεν είναι οικουμενιστές αλλά έχουν μίσος για τον άλλο. Μισούνε και καταδιώκουνε συγγενείς και κάνουν μακριούς σταυρός, έχουν κότσους και φορούν μακρυμάνικα στην καρδιά του καλοκαιριού. Έχω γνωρίσει και ‘’αμαρτωλούς’’ στα μέτρα τα χριστιανικά που είναι σπουδαίοι άνθρωποι. Κριτήριο του Χριστού στο Ευαγγέλιο της Κρίσεως δεν θα είναι ο οικουμενισμός αλλά άλλα. Κοίταξε μήπως βλέποντας το κακό δένδρο του οικουμενισμού αφήνεις το δάσος των παθογόνων δένδρων να κυβερνούνε την ζωή και να είναι κριτήριο σωτηρίας. Θα το έχεις χάσει το τραίνο προς παράδεισο κατά πάσα πιθανότητα.
π. Σ.

Ανώνυμος είπε...

Από τα γραφόμενα και από από την υπογραφή σας π.Σ. εξάγω το συμπέρασμα ότι είστε ιερέας και μάλιστα πνευματικός πατέρας. Σας υποβάλλω τα σέβη μου και ζητώ την ευχή σας. Ο τρόπος όμως που σχολιάζετε την εμφάνιση αλλά και την πνευματική κατάσταση των ανθρώπων που προσέρχονται στο πετραχείλι σας δεν προδίδει πατέρα αλλά αυστηρό επικριτή. Όποιος φτάνει στο μυστήριο της εξομολόγησης- όποια εμφάνιση κι αν έχει- έρχεται να ανοίξει την αμαρτωλή ψυχή του και να ζητήσει έλεος, ανάπαυση και θεοφώτιστη συμβουλή. Σίγουρα δε θα περίμενε ποτέ από τον πνευματικό πατέρα να σχολιάζει έστω και ανωνύμως την εμφάνιση και τις όποιες πτώσεις του. Αν η πνευματική σας άποψη περί της εξωτερικής εμφάνισης είναι διαφορετική γιατί να μην την συστήσετε στα πνευματικά σας παιδιά; Αν και δεν ακολουθώ αυτή την εξωτερική εμφάνιση συνηθίζω να σέβομαι την όποια κόσμια εμφάνιση δεν προσβάλλει το ανθρώπινο σώμα. Εσείς γιατί όχι; Τέλος περιμένω από έναν πατέρα και μάλιστα πνευματικό να αγκαλιάζει και να νουθετεί τα παιδιά του, ώστε να διορθωθούν και να μην εκπίπτει σε σχολιασμούς αυτού του είδους. Την ευχή σας!

Ανώνυμος είπε...

π. Σ. κοίταξε να διαβάζεις καλύτερα την Αγία Γραφή για να μην σε πλανά το οικουμενιστικό πνεύμα της αγαπουλίστικης απάτης.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος έχει μύγα μυγιάζεται. Σε αυτό το μπλοκ έχουν βρεθεί πολλοί που παίζουν με την λέξη οικουμενισμός. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να γελοιοποιούν ένα σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

Βαρέθηκα να διαβάζω ανούσια σχόλια τα οποία γράφει κάποιος κατ΄ εξακολούθηση και πιπιλίζει την λέξει οικουμενισμός. Επιτέλους σε αυτό το ευαγγελικό εδάφιο που βλέπουν οι ανόητοι και βραδείς τη καρδία τον οικουμενισμό;

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ για τα όσα καλά και ευλογημένα διάβασα στο σχόλιο σας προς εμένα. Δεν διαφωνώ γενικά. Όμως η λεγόμενη πνευματική πατρότητα είναι ο πνευματικός να εντοπίζει και να προσπαθεί να βοηθήσει για τις αστοχίες του εξομολογούμενου. Η δυσκολία σε μια μερίδα ανθρώπων είναι δύσκολη διότι δεν επιθυμούνε να αλλάξουνε γνώμη ή ακόμα και να συζητήσουν. Έχουν την γραμμή τους από την ομάδα στην οποία ακολουθούν. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα που μου συνέβη προ ετών όταν ζούσε ο Γέρων (σήμερα Άγιος Παΐσιος). Συμβουλεύω κάποιον κύριο με κάτι το οποίο αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και αυτός μου απαντά. Δεν με ενδιαφέρει τι λέγει ο Χρυσόστομος ο π. Παΐσιος είπε…… έχω πολλά τέτοια περιστατικά προ ημερών την καθαρά Τρίτη λέω σε κάποια κυρία κάτι και μου απαντά όχι πάτερ εγώ θα ακολουθήσω αυτά που γράφει το περιοδικό τάδε.
Το θέμα της ενδυμασίας το έθιξα διότι οι περισσότερο σκληροί οι οποίοι δεν προσέρχονται να εξομολογηθούν αλλά να κάνουν υποδείξεις είναι οι βαθιά θεοσεβούμενοι που ανήκουν όχι στην Εκκλησία αλλά σε ομάδες της Εκκλησίας. Εδώ στον τόπο μου (σε μια μεγάλη ήπειρο) υπάρχουν πολλές τέτοιες ομάδες που δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους. Αν σας πίκρανα ή σκανδάλισα ζητώ συγνώμη.
π. Σ

Ανώνυμος είπε...

π.Σ., σας ευχαριστώ! Αναπαύσατε αρκετά τον λογισμό μου! Δεν σκανδαλίστηκα, αλλά στενοχωρήθηκα. Στο μικρό μέρος που ζω εγώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες ψυχές που ανήκουν σε κάποιο σύλλογο θρησκευτικό και υπηρετούν την εκκλησία στο πλευρό των ιερέων, σε συνεργασία με τη μητρόπολη και ωφελούν πολλούς. Αγωνίζονται όπως όλοι οι χριστιανοί. Τα βαθύτερα δεν τα γνωρίζω. Ξέρω όμως πως έχω ευεργετηθεί από την πνευματική προσφορά τους. Όσο για την υπακοή στον πνευματικό την θεωρώ προϋπόθεση πνευματικής προκοπής. Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής! Την ευχή σας!