Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ Ενεδύθησαν το Μεγάλο και Αγγελικό Σχήμα οι Μοναχές Αγάθη και Ακυλίνα

 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ
Ενεδύθησαν το Μεγάλο και Αγγελικό Σχήμα οι Μοναχές Αγάθη και Ακυλίνα

Το ε­σπέ­ρας του περ. Σαβ­βά­του 6 Α­πρι­λί­ου 2019 εν μέ­σω πλειά­δος Κλη­ρι­κών της Ιε­ράς Μητρο­πό­λε­ως Πα­τρών, πα­ρου­σί­α πλή­θους πι­στών και μέ­σα σε κλί­μα ι­διαί­τε­ρης συ­γκί­νη­σης και πνευ­μα­τι­κής χα­ράς, τε­λέ­σθη­κε στην Ιε­ρά Μο­νή Πα­να­γί­ας Ε­λε­ού­σης Αρ­χιε­ρα­τι­κός Ε­σπε­ρι­νός, χο­ρο­στα­τού­ντος του Σε­βα­σμιω­τά­του Μη­τρο­πολί­του Πα­τρών κ.κ. Χρυ­σο­στό­μου και συγ­χρο­ρο­στα­τού­ντος του Θε­ο­φι­λε­στά­του Ε­πι­σκό­που Κερ­νί­τσης κ. Χρυ­σάν­θου.


 Συμ­με­τεί­χαν ο Πρω­το­σύ­γκελ­λος της Ι.Μ. Πα­τρών Αρ­χι­μανδρί­της π. Αρ­τέ­μιος Αρ­γυ­ρό­που­λος, οι Αρ­χι­μαν­δρί­τες π. Χα­ρί­τω­νας Α­θα­να­σό­που­λος, π. Αμ­βρό­σιος Γκουρ­βέ­λος, π. Ιω­σήφ Μή­λιας, π. Ζα­χα­ρί­ας Σπυ­ρό­που­λος, οι Πρω­το­πρε­σβύ­τε­ροι π. Κων/νος Ευαγ­γε­λά­τος, π. Κων/νος Α­θα­να­σό­που­λος, π. Πέ­τρος Α­θα­να­σό­που­λος, π. Χρυ­σό­στο­μος Α­θα­να­σό­που­λος, οι Πρε­σβύ­τε­ροι π. Γρη­γό­ριος Κόρ­δας, και π. Πα­να­γιώ­της Μπα­χράς οι Διά­κο­νοι, Σε­ρα­φείμ, Αρ­γυ­ρό­που­λος, Αν­δρέ­ας Θε­ο­δω­ρά­τος, Αι­μι­λια­νός Γε­ωρ­γα­κό­που­λος, Παρ­θέ­νιος Μπα­λά­σκας, Ιω­άν­νης Πα­νου­τσα­κό­που­λος και ο μο­να­χός Βε­νέ­δι­κτος. 

Κα­τά τη διάρ­κεια του Ε­σπε­ρι­νού, ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της μας  κ.κ. Χρυ­σό­στο­μος έ­κει­ρε τις μο­να­χές Α­γά­θη και Α­κυ­λί­να σε Μεγα­λό­σχη­μες Μο­να­χές.
Ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος στην α­να­φο­ρά του, υ­πεν­θύ­μι­σε, ό­τι η αυ­ρια­νή Κυ­ρια­κή εί­ναι α­φιε­ρω­μέ­νη α­πό την Εκ­κλη­σί­α μας στον με­γά­λο α­σκη­τι­κό δι­δά­σκα­λο ά­γιο Ιωάν­νη τον Σι­να­ΐ­τη, τον ε­πο­νο­μα­ζό­με­νο της Κλί­μα­κος, λό­γω του γνω­στού βι­βλίου που έ­χει συγ­γρά­ψει με τον τί­τλο αυ­τόν: «Κλί­μαξ».
Α­νέ­πτυ­ξε δε, το Δο­ξα­στι­κό του Ε­σπε­ρι­νού: “Ό­σιε Πά­τερ της φω­νής του Ευαγ­γελί­ου, του Κυ­ρί­ου α­κού­σας, τον Κό­σμον κα­τέ­λι­πες, τον πλού­τον και την δό­ξαν εις ου­δέν λο­γι­σά­με­νος· ό­θεν πά­σιν ε­βό­ας· Α­γα­πή­σα­τε τον Θε­όν και ευ­ρή­σε­τε χά­ριν αιώ­νιον, μη­δέν προ­τι­μή­ση­τε της α­γά­πης αυ­τού, ί­να ό­ταν έλ­θη εν τη δόξη αυ­τού ευ­ρή­ση­τε α­νά­παυ­σιν με­τά πά­ντων των Α­γί­ων, ων ταίς ι­κε­σί­αις Χρι­στέ φύ­λα­ξον, και σώ­σον τας ψυ­χάς η­μών”.
Στην Α­δελ­φό­τη­τα της Ιε­ράς Μο­νής και στις νε­ό­κου­ρες α­δελ­φές α­πη­ύ­θυ­νε λόγους οι­κο­δο­μής και πα­ρα­κλή­σε­ως ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος, α­να­φερ­θείς, και στην έ­ως τώ­ρα σε­μνή βιω­τή των α­δελ­φών, που έ­λα­βαν το Μέ­γα και Αγ­γε­λι­κό Σχή­μα, και που παι­διό­θεν ε­πό­θη­σαν τον Κύ­ριον και ε­φλέ­γο­ντο α­πό την α­κα­τά­σχε­τη δί­ψα της α­φιε­ρώ­σε­ως.
Με­τά το πέ­ρας των Ιε­ρών Α­κο­λου­θιών πα­ρε­τέ­θη Μο­να­στη­ρια­κός νη­στί­σι­μος δεί­πνος και κέ­ρα­σμα κα­τά τα πα­ρα­δε­δο­μέ­να.
Eκεί, ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος, με­τά το πέ­ρας της τρα­πέ­ζης α­πη­ύ­θυ­νε και πά­λι λό­γο οικο­δο­μής και συ­γκε­κρι­μέ­να α­νε­φέρ­θη στο Με­γά­λο και Αγ­γε­λι­κό Σχή­μα. Με­τέ­φερε δε, έ­να πραγ­μα­τι­κό - ό­πως εί­πε γε­γο­νός - ό­που έ­νας μο­να­χός με­τέ­βη α­πό το Άγιον Ό­ρος στην πα­τρι­κή του οι­κί­α μιας και ε­κοι­μή­θη ο κα­τά σάρ­κα α­δελ­φός του. Ε­δέ­χθη πί­ε­ση α­πό τους γο­νείς και άλ­λους οι­κεί­ους του ώ­στε να α­παρ­νη­θεί τον μο­να­χι­σμό και να α­σπα­σθεί και πά­λι τα ε­γκώ­σμια, πράγ­μα που έ­κα­νε.
Ό­ταν δη­μιούρ­γη­σε οι­κο­γέ­νεια το παι­δί του τον ρω­τού­σε σε τακτά χρονικά διαστήματα τί εί­ναι το κόκ­κι­νο πα­νί με το  σταυ­ρό και τ΄ άλ­λα σύμ­βο­λα που εί­χε έ­μπρο­σθέν του.
Βεβαίως, δεν φο­ρού­σε κά­τι, αλ­λά η δύ­να­μη του Με­γά­λου και Αγ­γε­λι­κού Σχή­μα­τος συ­νο­δεύ­ει τον Μο­να­χό σε ό­λη του τη ζω­ή και η α­γνή ψυ­χή του νε­α­ρού το διέκρι­νε.
Α­να­γκά­σθη­κε και α­πε­κά­λυ­ψε στη σύ­ζυ­γο και στο τέ­κνο του τον πρό­τε­ρο μο­ναχι­κό του βί­ο, που τους εί­χε έ­ως τό­τε α­πο­κρύ­ψει.
Και ο­λο­κλή­ρω­σε ο Σε­βα­σμιώ­τατος με α­να­φο­ρές σε χω­ρί­α Πα­τέ­ρων της Α­γί­ας μας Εκ­κλη­σί­ας.
* Αξίζει να αναφερθεί, ότι ανάμεσα των παρευρισκομένων ήσαν ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαϊας και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος (με τον συνδυασμό του νυν Δημάρχου κ. Κων. Πελετίδη) και νυν περιφερειακός σύμβουλος, δικηγόρος κα Αναστασία Τογιοπούλου, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαϊας κ. Ανδρέας Μανωλόπουλος κ.α..



Πηγή: Εφημερίδα "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: