Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Περιοδεία του Μητροπολίτου Κανάγκας στις Επαρχίες Μπουζουμάῒ και Λομάμι.

 Περιοδεία του Μητροπολίτου Κανάγκας
στις  Επαρχίες Μπουζουμάῒ  και Λομάμι.

Πενταήμερη περιοδεία πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος στις  Επαρχίες Μπουζουμάῒ  και Λομάμι. Το Σάββατο το απόγευμα τον υποδέχθηκαν οι Ιερείς και οι  πιστοί της ενορίας των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας στα προπύλαια του Ναού και τέλεσαν τον αναστάσιμο εσπερινό. Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Θεοδόσιος τέλεσε αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ομίλησε κατάλληλα βάση της Κυριακής των Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Αφού συνομίλησε με τους ιερείς, τους δασκάλους και με τους πιστούς αναχώρησε αμέσως για τα χωριά της Επαρχίας.







 Πρώτος σταθμός η Λουκαλάμπα. Η συγκίνηση απερίγραπτη. Δέκα χιλιόμετρα πριν το χωριό πολλοί πιστοί με μηχανάκια είχαν κλείσει τον δρόμο τραγουδώντας και χορεύοντας υποδεχόμενοι τον ποιμενάρχη τους. Ο δεσπότης κατέβηκε τους ευλόγησε, τους χαιρέτησε και τους ευχαρίστησε για την υποδοχή. Στην συνέχεια οι περισσότεροι από αυτούς επιβιβάστηκαν στα μηχανάκια και κρατώντας πανό με καλωσορίσματα για τον νέο δεσπότη τους και κρατώντας κλαδιά στα χέρια τους προηγούντο  του αυτοκινήτου του Μητροπολίτου. Τουλάχιστον πεντακόσιοι Ορθόδοξοι σε αυτό το χωριό.
Όλοι στον δρόμο να υποδεχθούν τον Μητροπολίτη τους. Χοροί!!! Τραγούδια!!! Ζητωκραυγές!!! Θεέ μου!!!   Τι θαύμα είναι αυτό!!! Στην μεγάλη λασποκαλύβη που έφτιαξαν μόνοι τους με τις τρύπιες σκουριασμένες λαμαρίνες δεν χωρούσε ούτε το ένα δέκατο των πιστών. Κρεμόντουσαν από τα παράθυρα. Ψάλλανε τροπάρια και την δοξολογία. Ο Σεβασμιώτατος είπε πολλά και μεταξύ των άλλων είπε και τα εξής. << Στον δρόμο που ερχόμασταν είδα στην άκρη σε ένα ποτάμι κάποιοι άνθρωποι να ψάχνουν στην λάσπη. Ρώτησα τι κάνουν εκεί και μου είπαν πως ψάχνουν για διαμάντια. Εγώ δεν έχω ανάγκη από τέτοια διαμάντια. Διαμάντια μου είστε εσείς. Εσείς που λάμπετε από πίστη και αγιότητα. >>  Οι πιστοί στις ομιλίες τους δεν ζήτησαν τίποτα. Βλέποντας όμως ο Μητροπολίτης όλες οι λαμαρίνες να είναι τρύπιες και σκουριασμένες τους υποσχέθηκε να τις αλλάξει αμέσως. Έτσι σε δυο ημέρες έδωσε χρήματα να αλλάξουν όλη την σκεπή. Στο χωριό αυτό δεν υπάρχει παπάς, ο κατηχητής οργανώνει τα πάντα και κατάφερε να οργανώσει και σχολείο της ενορίας ενοικιάζοντας ένα παλαιό οίκημα όπου στεγάζονται οι τάξεις.
Στην συνέχεια έφθασε στην πόλη Μονεντίτου. Ο καημένος ο κόσμος παντού με σεβασμό να υποδεχθούν τον Μητροπολίτη τους. Την παραμονή έγινε η δοξολογία και το πρωί η Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος ετίμησε τον εφημέριο π. Ανδρέα με το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου. Ιερεύς ιεραπόστολος. Τρέχει από χωριό σε χωριό να λειτουργήσει και να εξομολογήσει τους ανθρώπους.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας η συνοδεία του Μητροπολίτου έφθασε ξανά στο  Μπουζουμάῒ  στην ενορία του Αγίου Αχιλλείου. Άλλες συγκινήσεις !!! Πάμφτωχοι άνθρωποι. Έφτιαξαν μια μεγάλη χορτοκαλύβη για ναό προς τιμή του Αγίου Αχιλλείου Επισκόπου Λαρίσης. Το ίδιο και το σχολείο έξω από τον Ναό κατασκευασμένο από χόρτα. Με πόση συγκίνηση ο Μητροπολίτης μπήκε μέσα στις << τάξεις >> !!! Τους παρότρυνε να ξεκινήσουν να κάνουν όλη προσευχή, να βρεθεί δωρητής για την Εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου και για το σχολείο τους.
Τελευταίος σταθμός η πόλη της Καμπίντα της επαρχίας Λομάμι. Από πέντε ώρες που ήταν η διαδρομή τελικά χρειάσθηκαν επτά. Δύο φορές το αυτοκίνητο που είχε ενοικιασθεί   ακινητοποιήθηκε από λάστιχο. Ο μισός δρόμος από τις βροχές είχε υποχωρήσει μέχρι και τέσσερα μέτρα. Θεέ μου πως θα περάσει το αυτοκίνητο!!! Όλα όμως ξεχάστηκαν από την θερμή και πάλι υποδοχή του πολύ καλού και ικανού ιερέως π. Δημητρίου. Ο Ναός που τιμάτε στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα κτισμένος από χόρτα και λάσπη. Τα παιδιά έψψαλαν θαυμάσια. Αίτημα τους να κτιστεί Ναός και σχολείο. Ο πολύ καλός ιερεύς κατόρθωσε να συγκεντρώσει πάνω από εκατό παιδιά χωρίς την ύπαρξη του σχολείου. Στην ενορία δεν είχε τακτοποιηθεί η νομιμοποίηση   του οικοπέδου και ο Σεβασμιώτατος φρόντισε την ίδια ημέρα την τακτοποίησή του.
Ο Σεβασμιώτατος Κανάγκας δεν παρέλειπε σε κάθε του επίσκεψη να αναφέρετε στην εκλογή του και στην χειροτονία του υπό του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου του Β’ ο οποίος και τον κατέστησε ποιμένα της νεοσυστάτου Μητροπόλεως Κανάγκας μεταφέροντας βεβαίως και τις ευλογίες του.






















5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων την ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά» λέμε όλοι οι χριστιανοί του καναπέ. Όμως οι Ιεραπόστολοι βιώνουν αυτή την ομορφιά με κόπο στερήσεις και κακουχίες.
Καλή δύναμη δεσπότη μου στο ποίμνιό σας σε αυτή την περιοχή που η Εκκλησία σας όρισε και καλές υπομονές. Το έργο σας είναι τεραστίων διαστάσεων. Στις προσευχές μας είσθε πάντα και με την δύναμη που έχω θα συμβάλω στο Σύλλογό σας Αγιο Ιωάννη Χρυσόστομο κάθε φορά που θα μπορώ.

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντα το έργο σας και διαβάζοντας την ευσύνοπτη ανακοίνωση της σπουδαίας περιοδείας σας κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες σκύβω ταπεινά και προσκυνώ το αρχιερατικό σας χέρι που ακολουθεί τον δρόμο των Αγίων Αποστόλων. Μου θύμισε πράξεις των Αποστόλων η περιοδεία σας αυτή. Σας αξίζει ο θαυμασμός για την αυτοθυσία σας να δεχθείτε την ιεραποστολική πρόταση και να αφήστε τις ανέσεις και τις ευκαιρίες της πατρίδας.
Άξιος.

Ανώνυμος είπε...

Νέα πνοή στην άνθιση της Ορθοδοξίας δίνει η παρουσία του Σεβασμιωτάτου με πολλές ελπίδες.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρόμαστε για την εκκλησιαστική ποιμαντορική δράση του Σεβασμιωτάτου. Κύριος ο Θεός να είναι ο συμπαραστάτης και ο οδηγός του στο δύσκολο έργο του στην μητρόπολη που τον έταξε.

Ανώνυμος είπε...

Η αρχή είναι δυναμική ευχόμαστε με την βοήθεια του Θεού και των φίλων της ιεραποστολής το έργο του Σεβ. Θεοδοσίου να αυξηθεί.