Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Στην Γαλλία το Γυμνάσιο Καράτουλα

 Στην Γαλλία το Γυμνάσιο Καράτουλα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγών

Στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΥΣ+ για μία ακόμη φορά αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Καράτουλα Ηλείας βρέθηκε σε φιλοξενούσα χώρα στο Εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ομάδα εκπαιδευτικών με επικεφαλής τον Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Αθανάσιο Παπαγρηγορίου, αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς Νικολαβγένη Βασιλική, Κουρκούτα Γεώργιο και Παπαπάσχου Σπυριδούλα, μέσα στην τελευταία φάση του Προγράμματος επισκέφθηκαν την περιοχή του Ταρνός, στην Νοτιοδυτική Γαλλία. Εκεί συναντήθηκαν με τις άλλες 3 ξένες Αποστολές, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της ¨οικοδέσποινας¨ Γαλλίας.

Ανταλλαγή θεμάτων και απόψεων
Οι 4 αποστολές φιλοξενήθηκαν στον χώρο του Κολλεγίου Ταρνός, όπου εργάστηκαν πάνω στο κοινό Πρόγραμμα της καταγραφής και της προβολής των τοπικών γαστρονομικών συνηθειών, καθώς ο γενικός τίτλος ήταν «Αληθινές και εικονικές συναντήσεις γύρω από το τραπέζι».
Η αποστολή του Γυμνασίου Καράτουλα παρουσίασε τα αποτελέσματα των ως τότε ερευνών τους, που εξήγαν οι μαθητές του Σχολείου με τον συντονισμό των Εκπαιδευτικών.  Όλα τα πορίσματα καταγράφηκαν σε σχετική ιστοσελίδα που συντονίζουν από κοινού οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των 4 Σχολείων, ενώ κυριαρχούν οι αναφορές στην έρευνα των παραδοσιακών και συγχρόνων μεθόδων αξιοποίησης της Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής.  Μέσα από πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό αποτυπώνεται η παλαιότερη και η σημερινή εικόνα της Επαρχίας στις 4 περιοχές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+.
Γνωριμία με τοπική παράδοση και γεύσεις Πολιτισμού
Στο πλαίσιο του Προγράμματος προβλέπονταν επισκέψεις σε χώρους παραγωγής τροφίμων και ποτών, έργων της γαστρονομικής παραδόσεως της περιοχής αυτής της Γαλλίας που ανήκει στα Ατλαντικά Πυρηναία. Με αυτόν τον σκοπό έγινε επίσκεψη στο παραδοσιακό βασκικό χωριό Εσπελέτ στις παρυφές των Πυρηναίων, αλλά και στο γραφικό Σεν Ζαν ντε Λουζ, μία παραλιακή κωμόπολη, κοντινή στο φημισμένο θέρετρο του Μπιαρρίτζ. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στην ισπανική περιοχή της Χώρας των Βάσκων, στο Σαν Σεμπαστιάν, όπου όλοι οι συμμετέχοντες καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακές τάπας της ισπανικής κουζίνας, αλλά και τοπικά γλυκά. Κέντρο των εκπαιδευτικών αποστολών ήταν η πανέμορφη Μπαγιόν, μία ιστορική πόλη που διατηρεί την εικόνα των παρελθόντων αιώνων, ενώ θεωρείται ως η «πρωτεύουσα της σοκολάτας» για την Γαλλία. Κατά την διάρκεια της επιστροφής στην Ελλάδα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να βρεθούν για λίγες ώρες στο Παρίσι, όπου επισκέφθηκαν χαρακτηριστικά του αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Τροκαντερό και η Αψίδα του Θριάμβου, αλλά και να δούνε την εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας, που απειλείται από την ισλαμική τρομοκρατία και κυριολεκτικά αστυνομοκρατείται.




Δεν υπάρχουν σχόλια: