Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Αγιορείτες στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας - π. Βαρθολομαίος Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Όταν ένας άνθρωπος βαπτίζεται χαιρόμαστε πολύ, πόσω μάλλον όταν εκατομμύρια χριστιανών εισέρχονται στην Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία.
Δεκάδες εκατομμυρίων χριστιανών στην Ουκρανία στερούνταν κανονικής εκκλησιαστικής κοινωνίας και ανεξαρτησίας για λόγους εξυπηρέτησης των εθνικιστικών-επεκτατικών αφηγημάτων ξένων προς αυτούς κρατικών δομών.







Το μεγαλύτερο μέρος του λαού της Ουκρανίας για πολλές δεκαετίες ζητούσε την εκκλησιαστική του ανεξαρτησία μακριά από επιρροές ξένων δυνάμεων. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επί πολλά έτη έκανε προσπάθειες διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Οι προσπάθειες αυτές απέβησαν άκαρπες, καθώς οι υπεύθυνοι της δημιουργίας αυτής της κατάστασης δεν κινήθηκαν με εκκλησιαστικά κριτήρια, δηλαδή την ειρήνη και την ενότητα μεταξύ των χριστιανών, αλλά με κριτήρια εξυπηρέτησης της εξωτερικής πολιτικής του κράτους όπου έχουν την έδρα τους, κρατώντας το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού λαού σε ένα είδος πνευματικής ομηρείας.
Τα τελευταία χρόνια το αίτημα του ουκρανικού λαού έγινε ακόμα πιο επιτακτικό, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα απόσπασης ολόκληρων περιοχών της Ουκρανίας και την ύπαρξη έως και σήμερα πολέμου από υποστηριζόμενους από γειτονικό κράτος αυτονομιστές.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανταποκρίθηκε στο πολυετές αίτημα του Ουκρανικού λαού. Έτσι, στις αρχές Ιανουαρίου 2019 η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκχώρησε Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, μετά από την Ενωτική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο στις 15 Δεκεμβρίου 2018 και στην οποία καλεσμένοι ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των ορθοδόξων χριστιανών της Ουκρανίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπραξε σύμφωνα με το δικαίωμα που του δόθηκε από αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, όπως είχε χρέος για την ενότητα της Εκκλησίας. Διαχρονικά παρείχε Αυτοκεφαλία με ανάλογες και παρόμοιες διαδικασίες σε πολλές τοπικές Εκκλησίες.
Έτσι, στα τέλη του Μαΐου 2019, αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος και αγιορείτες βρεθήκαμε στην Ουκρανία επ' ευκαιρίας των ονομαστηρίων του επικεφαλής της νεοσυσταθείσης Εκκλησίας και της χειροτονίας του εξ Ελλάδος επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου.
Ο Επίσκοπος Ολβίας είναι υπεύθυνος για την διαποίμανση των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Ουκρανίας. Ο τίτλος του φέρει το όνομα της αρχαίας ελληνικής πόλης Ολβίας στις βορειοδυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Το πρωί του Σαββάτου 25 Μαΐου συμμετείχαμε στο λαμπρό συλλείτουργο που τελέστηκε επί τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου και επί των ονομαστηρίων του επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας στον Καθεδρικό Ναό Ι.Μ. Αρχαγγέλου Μιχαήλ Κιέβου. Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο εορτάζων μητροπολίτης Επιφάνιος και συλλειτούργησαν πλήθος επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμ. Βαρθολομαίος, ο ιερομόναχος Χρυσόστομος από την Ι. Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος Κουτλουμουσίου και ο διάκονος Γρηγόριος, υπογραμματεύς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ εκφώνησε ομιλία για τα ονομαστήρια του μητροπολίτου Επιφανίου.
















Το απόγευμα της ίδιας μέρας κατά την ακολουθία του εσπερινού και του όρθρου πραγματοποιήθηκε η Τελετή του Μικρού και Μεγάλου Μηνύματος για τον εψηφισμένο Επίσκοπο Ολβίας κ. Επιφάνιο.

























Στις 26 Μαΐου έλαβε χώρα η χειροτονία του Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου από τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, κατά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο μητροπολίτης Ανδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, αρχιμ. Βαρθολομαίος, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, αρχιμ. Μιχαήλ, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Αγίου Νικάνορος Ζάβορδας, αρχιμ. Σεραφείμ, ο ιερομόναχος Χρυσόστομος από την Ι. Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος Κουτλουμουσίου, και ο ιερομόναχος Χρυσόστομος Εσφιγμενίτης, πνευματικός της Μονής Παναγίας Λαμπηδόνας Πηλίου.

  Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενεργώντας πατρικώς, θεράπευσε την κατάσταση επαναφέροντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικου λαού στην κανονικότητα και την τάξη της Εκκλησίας.

Ως μέτοχοι στο κοινό Άγιο Ποτήριο με την αδελφή Εκκλησία της Ουκρανίας, χαρήκαμε για την αποκατάσταση της ενότητας, γευόμενοι την δύναμη της Πεντηκοστής και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η ενότητα της Εκκλησίας. Αφού έλαβαν μέρος ο Γαλλίας και ο Ανδριανουπόλεως οι οποίοι ΚΟΙΝΩΝΟΥΝ Ευχαριστιακά με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες υπάρχει αναγνώριση της νέας αυτής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Οι κληρικοί και οι λαϊκοί που είναι αντίθετοι όταν μνημονεύουν τον Επίσκοπό τους που επικοινωνεί με τους ανωτέρω αναγνωρίζουν την Ουκρανική Εκκλησία.
Ας σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και ας αποδεχθούν την πραγματικότητα.
Διαφορετικά μας κοροϊδεύουν.

Ανώνυμος είπε...

Να ζήσει ο νέος Έλληνας Επίσκοπος που θα ποιμάνει το ελληνικό ποίμνιο της Ουκρανίας. Δοξασμένο να είναι το όνομα της Αγίας Τριάδας. Ευχή και προσευχή μας να σταματήσει την πολεμική το Πατριαρχείο Μόσχας με τα επεκτατικά του σχέδια.

Ανώνυμος είπε...

Είναι η ανάρτηση αυτή μια εύγλωττη εκκλησιαστική απάντηση στους αντίθετους.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία είναι η παρουσίαση των τελετών στην Ουκρανία, που κάνει ο Αγιος Καθηγούμενος, και εντυπωσιακές οι φωτογραφίες.
Δεν αναφέρεται όμως, στο γεγονός ότι, Δεκατέσσερεις Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν την "Ορθοδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας", ενώ ακόμη και Αγιορείτικες Μονές δεν δέχονται Ουκρανούς ως επισκέπτες.
Είναι ασήμαντο αυτό ?

Ανώνυμος είπε...

Την απάντηση την δίνει ο 10.58. Μην ανησυχείς, μπορώ να σε διαβεβαιώσω αδελφέ μου, ότι έως τέλους του χρόνου, 9 Ορθόδοξες Εκκλησίες, θα αναγνωρίσουν την νέα αυτή Εκκλησία, και θα επιβραβευθεί η πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας μπορεί να υπογράφει ό,τι θέλει. Σιγά μην είναι μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος ο ανώνυμος 5,37μμ

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπαρχει ιχνος αιδους απο τους αρχιτεκτονες της ανωμαλης αυτης καταστασης, ολες οι ενεργειες ειναι αντικανονικες, ψευδοεκκλησια εκανε η εκκλησια του βοσπορου, μονη κανονικη εκκλησια η εκκλησια με επικεφαλης τον Μακαριωτατο Μητρ. Κιεβου κ.κ. Ονούφριο.παπα Βαρθολομαιε εσφιγμενιτη ντροπη!

Ανώνυμος είπε...

Σοφά και συνετά τα ρύθμισε η Εκκλησία του «Βοσπόρου» το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Μητέρα Εκκλησία πάσης Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας και Ωκεανίας. Να μετανοήσει ο Μητροπολίτης Ονούφριος, και να αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Εκκλησία του, διαφορετικά, η εμμονή του στην ΑΙΡΕΣΗ του εθνοφυλετισμού, θα τον οδηγήσει σε ανυποληψία από τον Ουκρανικό λαό, και ως εμμένων στην ΑΙΡΕΣΗ θα έχει επί του φοβερού Βήματος του Θεού οδυνηρή απολογία.

Ανώνυμος είπε...

Ο καισαροπαπισμός καλά κρατεί αγαπητέ ιστολόγε, μπράβο που αναρτάς τέτοια άρθρα για να καταλαβαίνουν όλοι ποιός πραγματικά είναι ο κύριος βαρθολομαίος! Πάππας με τα όλα του!! Θεσσαλονικεύς π.Γ.Ν