Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΝΑΓΚΑΣ ΣΤΟ ΤΣΙΣΟΥΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΣΑΙ

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος επισκέφθηκε την ενορία του Τσισουί του Κεντρικού Κασάι, προκειμένου να συναντήσει τους πιστούς, να τους λειτουργήσει και να τους ομιλήσει. Τουλάχιστον πεντακόσιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην χορτοκαλύβη << Ναό >>, προκειμένου να λατρεύσουν τον Θεό και να τον ευχαριστήσουν για την σπουδαία ημέρα που τους επιφύλαξε, καθώς είχε να μεταβεί εκεί ιερεύς να τους λειτουργήσει από το 2013. Βεβαίως αυτό συμβαίνει σε πολλές πολυάριθμες σε πιστούς ενορίες, διότι υπάρχουν πολλές πρακτικές δυσκολίες για την μετάβαση ιερέων σε μακρινές περιοχές, για να εξομολογήσουν και να κοινωνήσουν τους πιστούς.    



 Οι στιγμές συγκινητικές και όμορφες!!!
Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με απόλυτη ησυχία, τάξη και ευλάβεια. Ευλογητός ο Θεός!!! Ο Σεβασμιώτατος τους υποσχέθηκε, πως στην συνέχεια θα αποστέλλει κάθε δεύτερο μήνα και μεγάλες εορτές ιερέα να τους λειτουργεί, να τους εξομολογεί και να βαπτίζει τους κατηχουμένους.
Τους κάλεσε να ενώσουν όλοι τις προσευχές τους, ώστε να στείλει ο Θεός κάποιον ευσεβή άνθρωπο να τους κτίσει και εκκλησία για να εκκλησιάζονται.  Στο τέλος τέλεσαν τρισάγιο σε όσους τα τελευταία χρόνια απέθαναν και δεν βρέθηκε ορθόδοξος ιερεύς για να διαβάσει την εξόδιο ακολουθία.
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε και για τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον τον Β΄, τον πνευματικό Πατέρα όλων των Αφρικανών Ορθοδόξων, που μεριμνά και κοπιάζει για όλους τους Αφρικανούς αδελφούς, και μετέφερε σε όλους τις Πατριαρχικές του ευχές.   




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. Αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἡμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν».
Πρόκειται για τον Ψαλμό ιθ που ο μεγάλος Βασιλιάς του Ισραήλ Δαβίδ ανέπεμψε προς τον Θεό βαθύτατα συγκινημένος από την θαυμαστή νίκη κατά των μυριάδων πεζών και ιππέων Σύρριων και Αμωνιτών , που με χιλιάδες πολεμικά άρματα, στρατιά παντοδύναμη και ακατανίκητη , ξεχύθηκε για να πνίξει το Ισραήλ και να κατακλύσει την Παλαιστίνη .
Θα μου πείτε προς τι η συσχέτιση; με το ρεπορτάζ τούτο.
Απλά θα παραποιήσω λίγο την σημασία των λόγων
«Οὗτοι (οι εν Ελλάδι) ἐν ἅρμασι (μεγαλοπρεπείς Εκκλησίες ανά τρία οικοδομικά τετράγωνα) καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις (πολυώροφα πνευματικά κέντρα) , ἡμεῖς δὲ (οι εν ΤΣΙΣΟΥΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΣΑΙ ) ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν (σε ταπεινές αχυροκαλύβες που με αγάπη έχουμε κατασκευάσει) μεγαλυνθησόμεθα. Αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἡμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν».
Νιώθω έλεγχο για τους ναούς μας, και για το πώς ζουν οι αδελφοί εκεί. Στην εποχή των Πράξεων των Αποστόλω,ν και των Πατέρων, που πολλοί αδελφοί κόπτονται εδώ στο ιστολόγιο αυτό για τους λόγους τους, και όχι τις πράξεις τους, θα έκαναν Λογία για τους αδελφούς, για να κτισθεί σεμνός ναός. Εμείς συνεχίζουμε να κτίζουμε ναούς μεγάλους για να πηγαίνουν λίγοι. Ο Θεός να μας ελεήσει.

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάζω την αντοχή και την υπομονή των ιεραποστόλων μας που πήγαν για την αγάπη του Χριστού να κηρύξουν τις αλήθειες της πίστεως. Όχι μόνο τους θαυμάζω αλλά τους ευλαβούμαι.

Ανώνυμος είπε...

Να σταματήσουνε τις σπατάλες μερικές εύπορες ενορίες με αλλαγές πολυελέων, σετ ιερών σκευών, χαλιών κλπ και να υιοθετήσουνε να φτιάξουν σιγά σιγά ένα ναό στην Κανάγκα. Αυτό θα είναι ότι το καλύτερο θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ενορίες. Ας υπάρξει ένα εκκλησιαστικό συμβούλιο να πρωτοπορήσει και να δείξει τον δρόμο σε άλλους. Εμείς θα είμαστε σαν κόσμο κοντά τους.

Ανώνυμος είπε...

Κράτα καλά και γερά δεσπότη μου. Η ελπίδα της Εκκλησίας είναι στις ψυχές αυτές που με ζήλο προσέρχονται στην Ορθοδοξία. Το έργο σας και η προσφορά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε πνευματικό έργο στην Ελλάδα.