Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ερυθρών Κύριλλος: «Μαρτυρία και μαρτύριο είμαι ίδιον χαρακτηριστικό της Εκκκλησίας και του Γένους μας».

 Με λαμπρότητα τελέστηκε ο Εσπερινός της εορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, στον ιστορικό ναό στην Απολλωνιάδα της Προύσης. Αρκετοί πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, απόγονοι των προσφύγων της Απολλωνιάδος, μαζί με ομάδα φοιτητών από διάφορα πανεπιστήμια, παρηκολούθησαν την ακολουθία του Εσπερινού, την οποία ετέλεσαν οι πατέρες της Αδελφότητος της Ι. Μονής και Σχολής της Αγίας Τριάδος Χάλκης, χοροστατούντoς του Τοποτηρητού της Ι. Μητροπόλεως Προύσης και Ηγουμένου της Ι. Μονής και Σχολής της Χάλκης, Θεοφιλ. Επισκόπου Ερυθρών κ. Κύριλλου. Στο ψαλτήρι ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σέρβος, από την Ι. Μητρόπολη Ιλίου Αττικής. 


Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέησις για τους αειμνήστους προγόνους μας, οι οποίοι είτε μαρτυρικώς είτε ειρηνικώς ετελεύτησαν και αναπαύονται στα ιερά τούτα χώματα, αλλά και για εκείνους που κατάγονται από την Απολλωνιάδα και αναπαύονται σήμερα στην ξένη.
Ο Θεοφιλ. Τοποτηρητής στην ομιλία του τόνισε την αξία της μαρτυρίας-ομολογίας και του μαρτυρίου-αγάπης και αναφέρθηκε στην διαχρονική σημασία και αξία αυτών για την εν Χριστώ ζωή. Μετέφερε τις ευχές της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εις όλους τους προσκυνητές και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν καταγωγή από την Απολλωνιάδα και έρχονται από την Ελλάδα.
Τέλος, ευχαρίστησε τις τοπικές Αρχές και όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση του ιερού τούτου προσκηνύματος. Αναφέρθηκε εν κατακλείδι στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον από Προύσης, ο οποίος και ξεκίνησε την επαναδιοργάνωση και επανασύσταση της Ι. Μητροπόλεως Προύσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια: