Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Πόλεμο της Κορέας

 Επιστημονική συνάντηση για μία σελίδα της Παγκόσμιας Ιστορίας
Η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Πόλεμο της Κορέας
Ο Ξεχασμένος Πόλεμος
Μία πολεμική περίοδος συχνά αποτελεί αντικείμενο μελέτης μόνο των Ιστορικών. Μετά την λήξη των εχθροπραξιών,  τις συνέπειες ενός πολέμου υφίστανται  οι πολίτες που τον βίωσαν ως ένοπλοι ή ως άμαχοι. 
 Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) χαρακτηρίστηκε ως ένας «ξεχασμένος πόλεμος». Παρότι ο παγκόσμιος χώρος έπαυσε να είναι διχασμένος μετά την πτώση του Κομμουνισμού και την σταδιακή λήξη του Ψυχρού Πολέμου, τα γεγονότα στην Κορεατική Χερσόνησο (με την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Βόρειο Κορέα και τις πρόσφατες διαβουλεύσεις για προσέγγιση με τις Η.Π.Α., όπως είναι οι συναντήσεις Κιμ και Τραμπ) αποδεικνύουν ότι το θέμα αυτό παραμένει στην επικαιρότητα.
 Η Δημοκρατία της Κορέας (ή Νότιος Κορέα, όπως την γνωρίζουμε επίσης στην Ελλάδα) προσπαθεί μέσα από επιστημονικούς φορείς να αναδείξει το όλο πλαίσιο των πολεμικών γεγονότων, με την συμμετοχή και των χωρών που συμμετείχαν στον Πόλεμο αυτόν υπό την σημαία του Ο.Η.Ε.
Ανάμεσά τους, φυσικά, και η Ελλάς, που ήταν στον Πόλεμο αυτόν με τις πέμπτες σε αριθμό στρατιωτικές δυνάμεις (και απώλειες 186 ανδρών του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας).

Η Διάσκεψη των Αθηνών για τον Πόλεμο της Κορέας
Από την 1η μέχρι τις 4 Αυγούστου 2019 φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα οι εργασίες της Διασκέψεως των Αθηνών για τον Πόλεμος της Κορέας, με συντονιστή και διοργανωτή το Ίδρυμα για την Κληρονομιά του Κορεατικού Πολέμου (Korean War Legacy Foundation-KWLF) και την συμμετοχή αντιπροσωπειών 12 χωρών που υπήρξαν μέτοχοι της πολεμικής προσπάθειας για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ο.Η.Ε. στον Πόλεμο εκείνο. Οι 12 χώρες απέστειλαν στην Αθήνα αντιπροσωπείες με ιστορικούς, ερευνητές ή στρατιωτικούς αναλυτές, που αντήλλαξαν απόψεις και παρουσίασαν τον τρόπο διδασκαλίας της περιόδου εκείνης του Ψυχρού Πολέμου στις χώρες τους (από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση). Από πολλούς επισημάνθηκε ότι ο Πόλεμος αυτός χαρακτηρίστηκε «ξεχασμένος», καθώς βρέθηκε στο περιθώριο μιας μακράς ψυχροπολεμικής εποχής, που για την Κορεατική χερσόνησο ξεκίνησε το 1945, μετά την ήττα και την αποχώρηση από εκεί της Ιαπωνίας.
Οι εργασίες της επιστημονικής Συνάντησης ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 2 Αυγούστου σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου των Αθηνών, με ειδική εισαγωγή από τον καθηγητή κ. Καρμπ, που μελετά επί έτη τα γεγονότα και τις επιπτώσεις τους.  Ο κ. Καρμπ μίλησε για την όλη προσπάθεια του Ιδρύματος, ενώ παρουσίασε τον εκπρόσωπο της Κορεατικής Κυβερνήσεως σε θέματα Πολέμου και Βετεράνων κ. Χαν. Ο κ. Χαν εξήρε την πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να φιλοξενήσει στην Ελλάδα την Διάσκεψη και τόνισε την σημασία των Καθηγητών στην προβολή των ιστορικών σελίδων του παρελθόντος. Ο Πόλεμος εκείνος ήταν ο πρώτος «θερμός» Πόλεμος της Ψυχροπολεμικής μεταπολεμικής Ιστορίας και ανέδειξε τις απειλές από την Σοβιετική Ένωση του Στάλιν και την ανάδυση της Κίνας του Μάο. Σε μία εποχή που η Ιστορία γίνεται εύκολο θύμα σκοπιμοτήτων η παρουσίαση του Πολέμου της Κορέας μπορεί να γίνει αφορμή ορθής επανεξέτασης των ιστορικών γεγονότων.
Εκ μέρους των Ελλήνων οικοδεσποτών μίλησε ο κ. Δημήτριος Ματσούκας (αδελφός πεσόντος αξιωματικού και εκπρόσωπος των Βετεράνων της Κορέας), συντονιστής της όλης διοργάνωσης στην Ελλάδα,  που τόνισε την Ελληνική φιλοξενία ως διαχρονική αξία του τόπου μας. Επίσης  παρουσίασε το φως του Πολιτισμού που γεννήθηκε στην Ελλάδα, ενώ καλωσόρισε και χαρακτήρισε «αδελφούς των Ελλήνων» τους εκλεκτούς φιλοξενουμένους. Οι εργασίες συνεχίστηκαν με εισήγηση του Γιόζεφ Καρμπ, που περιέγραψε στους συνέδρους τις ως τώρα πρωτοβουλίες του Ιδρύματος που ξεκίνησαν από την Κορέα, για να προβληθούν οι πτυχές του Πολέμου, ακόμη και με την χρήση των νέων τεχνολογιών και την ύπαρξη ανάλογων ιστοσελίδων.


Η παρουσίαση της συμμετοχής κάθε χώρας
Ξεχωριστή σημασία στην Διάσκεψη είχε η προβολή της συμμετοχής της κάθε χώρας στον Πόλεμο στη  Κορέα, με έμφαση και στην επιβίωση της μνήμης σήμερα, αλλά και στην οπτική τεκμηρίωση των γεγονότων. Όλες οι χώρες (Ελλάς, Η.Π.Α., Καναδάς, Ολλανδία, Νότιος Αφρική, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) είχαν να παρουσιάσουν ένα τμήμα της πρόσφατης Στρατιωτικής τους Ιστορίας και να εξηγήσουν πόσο το γεγονός αυτό επηρέασε την πολιτική και κοινωνική ζωή των χωρών. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και εργασία των ομάδων ανά χώρα, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πορισμάτων των συζητήσεων και την ανταλλαγή απόψεων.
Η Ελλάς συμμετείχε και στην περίοδο των εχθροπραξιών (1950-1953), αλλά και στα έτη μετά την ανακωχή, με ένα εκτεταμένο τάγμα Στρατού Ξηράς, αλλά και με ένα σμήνος μεταγωγικών αεροσκαφών, που λειτουργούσαν σε συντονισμό και με τις άλλες δυνάμεις του Ο.Η.Ε. Ήταν η πρώτη συμμετοχή μας μετά την λήξη των εχθροπραξιών του 1949, τώρα όμως στο επίπεδο της εντάξεώς μας στο ΝΑΤΟ την περίοδο εκείνη. Πολλές χώρες απέστειλαν στην Κορέα μόνο υγειονομικές μονάδες.

Η παρουσία των Ελλήνων Παλαιμάχων του Πολέμου της Κορέας
Ειδικό δείπνο παρατέθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας, στο οποίο παραβρέθηκαν και Έλληνες Παλαίμαχοι του Πολέμου της Κορέας. Χαιρετισμό από Ελληνικής πλευράς έκαναν ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Γεώργιος Τζουβαλάς και εκ μέρους της Αεροπορίας ο πιλότος και Αξιωματικός ε.α. κ. Ακριβός Τσολάκης. Εκ μέρους των Παλαιμάχων της Κορέας μίλησε ο 92χρονος κ. Τσι, που ευχαρίστησε όλους τους Παλαιμάχους και τους Συνέδρους για την παρουσία τους. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον κ. Δημήτριο Ματσούκα που εργάστηκε για την ευόδωση της όλης διοργανώσεως και των εργασιών. Στο κλείσιμο των εργασιών της 3ης Αυγούστου κάθε εθνική ομάδα παρουσίασε τα δικά της πορίσματα για το πόσο είναι γνωστός και διδάσκεται ο Πόλεμος της Κορέας στην χώρα της (εκ μέρους της ελληνικής αποστολής το σχετικό πόρισμα ανέγνωσε ο φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας), ενώ ανακοινώθηκε και η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού ανά χώρα για το σχέδιο διδασκαλίας του Πολέμου. 
Στο πλαίσιο της δεύτερης Συνεδρίας του Σαββάτου παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Πέρα από την γέφυρα της μη επιστροφής» από επίσκεψη αιχμαλώτου Βετεράνου στην Κορέα και έκθεση των συγκινήσεων από μαρτυρίες παλαιμάχων των Η.Π.Α., όπου τονίστηκε και η σημασία που αποδίδει στο όλο εγχείρημα η σημερινή Νότιος Κορέα. Η χώρα αυτή αποτελεί έναν οικονομικό γίγαντα της Ανατολής, δείγμα και αυτό των θετικών επιπτώσεων από την στήριξη των Δυτικών χωρών κατά και μετά το τέλος του Πολέμου προς αυτήν. Πλούσιο υλικό, επιστημονικό και ενημερωτικό, δόθηκε σε όλους τους Συνέδρους, που μπορεί να βοηθήσει σε επίπεδο εκπαιδευτικό. Στο τέλος προσφέρθηκαν και αναμνηστικά δώρα,  ενώ προγραμματίστηκαν και οι επόμενες δράσεις του Ιδρύματος για την Κληρονομιά του Κορεατικού Πολέμου με την συμμετοχή των χωρών σε νέα Διάσκεψη.
Επιμέλεια αφιερώματος 
Γεώργιος Κουρκούτας,
 καθηγητής φιλόλογος


Δεν υπάρχουν σχόλια: