Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Συλλείτουργο στο Κίεβο για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

 Με λαμπρότητα ετελέσθησαν στο Κίεβο οι ιερές ακολουθίες και η Θεία Λειτουργία μετά της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Χθες το βράδυ ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός μετά του Όρθρου και σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία μετά Χειροτονίας Διακόνου, στην οποία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος βρίσκετε στο Κίεβο αυτές τις ημέρες, και ο Πανιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Βισγκορόντ κ. Αγαπητός, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Μιχαήλ (St. Michael’s Golden-Domed Monastery).


Ο Μακαριώτατος μίλησε σχετικά με την έννοια του Σταυρού τον οποίο τιμά η Ορθόδοξος Εκκλησία ιδιαιτέρως, καθώς και στις δυσκολίες της Εκκλησίας στους πρώτους αιώνες αλλά και στις δυσκολίες τις οποίες υποφέρει πολλές φορές σήμερα, ενώ έκανε ανάλυση στον προσωπικό σταυρό τον οποίο ο καθένας καλείται να σηκώσει.

Ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας για την επίσκεψή του και τη συμμετοχή του στη Θεία Ευχαριστία και ζήτησε να μεταφέρει τον σεβασμό του και την αγάπη του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.  
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ με τη σειρά του μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την ευκαιρία να συνεορτάσει μετά των ευσεβών αδελφών Ουκρανών την μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάστε τους. Κύριε Κωστόπουλε έλεος. μην μας χαλάτε την αισθιτική με τέτοιου είδους εικόνες, θα έχουμε εφιάλτες!! όλως ευστόχως

Αναστάσιος είπε...

Ορισμένες ειδήσεις που παρουσιάζω δεν τις θαυμάζω ούτε επιδιώκω να χαλάσω την αισθητική σας. Χθες π.χ. βρέθηκα στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών για τον Εσπερινό όπου μεταξύ των προσκεκλημένων Αρχιερέων ήταν και ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας (Εκκλησία της Κρήτης). Είναι ο γνωστός Αρχιερέας που πρόσφατα στην Μητρόπολή του Πανηγυρικά συλλειτούργησε με τον Επίσκοπο Ολβίας Επιφάνιο (Εκκλησία Ουκρανίας) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ενορία Θραψανού. (δες την σχετική ανάρτηση http://anastasiosk.blogspot.com/2019/09/blog-post_966.html). Δεν θέλω να χαλάσω την αισθητική σας, αλλά διαπίστωσα ότι παρόντες ήταν και έλαβαν ένστολοι μέρος εις τον Εσπερινό δύο κληρικοί που υπογράφουν την περιφερόμενη επιστολή στην Ιεραρχία εις εξ αυτών είναι ηγετικό στέλεχος. Αυτό οφείλω να πω ότι μου χάλασε την δικιά μου αισθητική διότι δεν το περίμενα. Κατά βάθος χάρηκα διότι οι κληρικοί αυτοί μας διδάσκουν την υπακοή στην Εκκλησία. Έχουν τις ιδέες τους αλλά πειθαρχούν. Έτσι δεν δίστασαν να είναι παρόντες και να συμπροσευχηθούν με τον Αρκαλοχωρίου. Είναι δείγμα εκκλησιολογικού πολιτισμού και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κωστόπουλε έχετε δίκιο. Ακόμη και να μην αναγνωρίσει η Εκκλησία μας την σχισματική εκκλησία ( αυτό θα ήταν το σωστό και το πρέπον!! Μακάρι ο Θεός να φωτίσει την ιεραρχία να μην αποδεχθεί αυτό το νέο μόρφωμα!!), την οποία δυστυχώς θα αναγνωρίσει, δεν πρόκειται να έλθουμε σε σχίσμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας (και λέω μας, διότι είναι το Πατριαρχείο του Ελληνικού γένους και όχι του κ. Βαρθολομαίου!) αλλά θα είμαστε στην Εκκλησιαστική κοινωνία μετ' αυτού. όλως ευστόχως

Ανώνυμος είπε...

Εμένα, πάλι, αγαπητέ Αναστάσιε, μου χαλάνε την αισθητική μου οι ανορθογραφίες τύπου "αισθιτική" αντί "αισθητική" καθώς και η εντελώς άστοχη χρήση της γλώσσας μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού όπως εκείνο το "όλως ευστόχως".
Έλεος πια με τους αγράμματους επιτιμητές του σύμπαντος! Έλεος με εκείνους που δεν μάθανε ακόμα δυο κολυβογράμματα αλλά έχουν άποψη επί παντός του επιστητού. Έλεος με τον αρρωστημένο εγωισμό της ΑΝΩΝΥΜΗΣ κριτικής των πάντων καθώς και με την ευκαίρως-ακαίρως εκτοξευόμενη επιθετικότητα των ανθρώπων που θεωρούν εαυτούς ευσεβείς αλλά κατατρώγουν τις σάρκες των αδελφών τους!
Και για να μην μου εκτοξεύσουν διάφορες ψευδοπατερικές ανοησίες υπενθυμίζω ότι όταν ο μάγειρας του επισκοπείου απηύθυνε θεολογικές παραινέσεις στο Μέγα Βασίλειο εκείνος του ζήτησε να επιστρέψει στα τηγάνια και τις κατσαρόλες του!

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον ΑΝΩΝΥΜΟ 8:11 π.μ. για την εκτοξευόμενη επιθετικότητα ανθρώπων που νομίζουν ότι είναι Χριστιανοί και κατατρώγουν τις σάρκες των Ορθόδοξων που αγωνίζονται εναντίον των αιρέσεων και των πολλών αμαρτημάτων που τείνουν να θεωρούνται ως κάτι απλό και ασήμαντο ακόμα από "χριστιανούς".
Οι ψευδοχριστιανικές επιθετικότητες τους προς τους Ορθόδοξους ενώ δεν γνωρίζουν ούτε το Αλφάβητο της Ορθοδοξίας, πηγάζουν από τον αρρωστημένο εγωισμό και την ενοχή τους. Παρ΄ όλα αυτά αντί να διορθωθούν θέλουν και να σπιλώνουν τους ανθρώπους με αληθινή Πίστη και αγώνες γι΄ αυτήν!
Ο Μέγας Βασίλειος αγωνιζόταν συνεχώς για την αληθινή Πίστη χωρίς διπλωματίες και νερόβραστες τακτικές συμβιβασμού και ήταν πάντα στο πλευρό των Ορθοδόξων που πάλευαν προς αιρέσεις και το υλοκρατικό πνεύμα. Αν αναφέρουμε εδώ κομμάτια από τους λόγους του, πολλοί καλομαθημένοι στο πνεύμα της Νέας εποχής και του "αγαπουλισμού" "θα πάθουν την πλάκα τους"...

Ανώνυμος είπε...

Ο σχολιαστής όλως ευστόχως είναι ο μάγειρας και ο επικριτής του, ο κατσαρόλας. Άλλου πρέπει να γυρίσουμε το ενδιαφέρον μας. Η Εκκλησία σχίζεται από τους φαναριώτες, εισάγεται το παπικό προτείο με την υπερόροια δικαιοδοσία, οι Ιεροί Κανώνες γίνονται κλωτσοσκούφι και εμείς κοιτάμε την ορθογραφία. Περαστικά μας λοιπόν. Θεσσαλονικεύς π.Γ.Ν

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Θεσσαλονικέα π. Γ.Ν για το ορθόδοξο σχόλιο του 2:11 μ.μ. !