Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

«Το ημερολόγιο ενός αγωνιστή του ´40»: Επετειακή εκδήλωση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»


«Το ημερολόγιο ενός αγωνιστή του ´40»: 
Επετειακή εκδήλωση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
Οι Έλληνες ήρωες και αγωνιστές, δημιούργησαν το έπος του ΄40-΄41, που είναι η νίκη του δικαίου επί της αδικίας και της ατιμίας, η επικράτηση του πνεύματος επί της ύλης, σελίδα φωτεινή της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας.

Εκδήλωση αφιερωμένη στους ηρωικούς αγωνιστές του ΄40, έτσι όπως καταγράφεται ο αγώνας και η θυσία τους μέσα στις σελίδες του ημερολογίου ενός εξ’ αυτών, του Πρόδρομου Κοζανίδη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Συμμετείχαν η κα Βασιλική Ευστρατιάδου – Δημητροπούλου, Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, Εκπαιδευτικός, ο Δρ. Στυλιανός Βαλσαμίδης, Πλαστικός Χειρουργός, και η κα Ασημίνα Κοζανίδη, Καθηγήτρια Γαλλικών.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ευάγγελος Κοτσιφάκος, Δρ. Πληροφορικής.


Όπως τόνισαν οι ομιλητές, είναι γεγονός ότι πολλές φορές στην μακραίωνη ιστορία μας, βρεθήκαμε στην ανάγκη να πολεμήσουμε, να ματώσουμε, να πενθήσουμε.
Η χώρα μας αμέτρητες φορές κινδύνευσε να καταποντιστεί στο έρεβος. Μα σαν από θαύμα, βρίσκεται πάντα στην ίδια θέση, με την ίδια ουσία και υπόσταση.
Από την αρχαία εποχή μαγνήτιζε λαούς και φύλα, ηγέτες και στρατούς, που βάλθηκαν να την κατακτήσουν.
Κι από τότε, ο λαός που κατοικούσε σε αυτόν τον τόπο, πολεμούσε. Όχι για τον πόλεμο, αλλά για το δικαίωμα να ζει ελεύθερος και ανεξάρτητος.
Η ελευθερία, σημείωσαν οι ομιλητές, τιμήθηκε σε αυτόν τον τόπο, σε όλο το διάβα του λαού που τον κατοικεί, του λαού που τάχθηκε να φυλάει Θερμοπύλες, να είναι ακρίτας της Ευρώπης και φάρος του πολιτισμού.
Κι όλα τα μεγάλα δημιουργήματα της τέχνης και του νου, που εδώ γεννήθηκαν και καλλιεργήθηκαν, έχουν σαν ιδέα, αρχή, έμπνευση, την ελευθερία και τους αγώνες που έγιναν γι’ αυτήν.
Οι Έλληνες ήρωες και αγωνιστές, δημιούργησαν το έπος του ΄40-΄41, που είναι η νίκη του δικαίου επί της αδικίας και της ατιμίας, η επικράτηση του πνεύματος επί της ύλης, σελίδα φωτεινή της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας.
Άξιος τιμής ο Πρόδρομος Κοζανίδης, συγγραφέας του ημερολογίου. Όχι μόνο γιατί πολέμησε και συνέβαλε και αυτός στο έπος του ΄40.
Αλλά άξιος θαυμασμού και για την ικανότητα και την απόφαση να κρατήσει σημειώσεις, την ψυχραιμία, την ψυχική του δύναμη.
Την επιμονή του να γράφει σχεδόν καθημερινά, μέσα στις πιο απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες του πολέμου και της φύσης που επικρατούσαν στα άγρια βουνά της Αλβανίας.
Ούτε ο πόνος, η πείνα, η κούραση, η αγωνία, ο θάνατος γύρω του, τα πυρά του εχθρού, τα κρυοπαγήματα τα δικά του και των άλλων, οι ταλαιπωρίες, τον έκαναν να ολιγωρήσει και να μη σημειώνει στο ταπεινό του μπλοκάκι.
Το ημερολόγιο είναι μία αποκάλυψη, παρατήρησαν οι συμμετέχοντες στην παρουσίαση του.
Η λεπτομερής καταγραφή των γεγονότων των μαχών, των ονομάτων, των συνθηκών, των συναισθημάτων των ηρώων, η περιγραφή των τοπίων, μας κάνει κοινωνούς και συμμέτοχους, λεπτό προς λεπτό, σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα.
Με τα γραπτά του ο Κοζανίδης διέσωσε και τους αγωνιστές και τον αγώνα του αλβανικού έπους. Το ημερολόγιο το έγραψε από την αρχή μέχρι το τέλος του πολέμου, πότε με τον φακό στο γόνατο, πότε με το φεγγάρι.
Χαρακτηρισμοί που ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ήταν πως το ημερολόγιο είναι συγκλονιστικό, γλαφυρό, χριστιανικό, ελληνικό, φιλοσοφικό, ψυχογραφικό, ψυχαναλυτικό, μεγάλης ιστορικής αξίας, αφοπλιστικά ειλικρινές. Ακόμη διδακτικό, επικό, τραγικό, αποκαλυπτικό, μεγαλειώδες, φανταστικό, αμερόληπτο, ιστορικό ντοκουμέντο.
Η αφήγηση του συγγραφέα, γίνεται τότε που συμβαίνουν τα γεγονότα, ζωντανά, αποκαλυπτικά, με ειλικρίνεια, ακριβοδίκαια. Κάθε σελίδα του ημερολογίου είναι ανεκτίμητη για την ιστορική μνήμη του έθνους.
Στο τέλος της παρουσίασης, η κόρη του συγγραφέα Ασημίνα Κοζανίδη, περιέγραψε όλο το χρονικό που μεσολάβησε, μέχρι την τελική έκδοση του ημερολογίου σε καλαίσθητο τόμο.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου 
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=7ijxB-vmVEE





Δεν υπάρχουν σχόλια: