Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

"Διασπορά Σπόρων" - Άγγελος Αντωνέλλης


"Διασπορά Σπόρων"

Άγγελος Αντωνέλλης

Φίλοι επισκέπτες,
Τα φυτά εξασφαλίζουν τον πολλαπλασιασμό και την διαιώνισή τους, με την παραγωγή και διασπορά των σπόρων τους, σε περιοχές όπου οι σπόροι μπορούν να φυτρώσουν και να αυξηθούν.
Η διασπορά των σπόρων είναι επιβεβλημένη  αφού κάθε νέο φυτό έχει  ανάγκη από το δικό του ζωτικό χώρο, όπου το φως, το νερό, και τα θρεπτικά συστατικά θα είναι επαρκή για την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό του αλλά παράλληλα και για την γεωγραφική εξάπλωσή του.

Έτσι η περιοχή γύρω και κάτω από το κάθε  γονικό  φυτό- δένδρο, δεν είναι η κατάλληλη για τη φύτρωση των σπόρων του αλλά και την αύξησή τους, αφού το μητρικό δένδρο αντλεί με τις ρίζες του το νερό, μαζί με τα διαλελυμένα σ΄ αυτό θρεπτικά συστατικά.

Παράλληλα σκιάζει και τη γύρω περιοχή του, εμποδίζοντας έτσι το ηλιακό φως να φθάσει στο έδαφος, και κατ’  επέκταση, και την αύξηση των νεαρών   φυτών. Έτσι οι πιθανότητες ένα νέο φυτό να ΄΄ανταγωνιστεί΄΄ το γονικό του, επιτυχώς,  είναι  ελάχιστες.


Έτσι για να ευδοκιμήσουν οι σπόροι κάθε πολυετούς φυτού  πρέπει να απομακρυνθούν αρκετά από το γονικό τους φυτό.

 Αυτό το κατορθώνουν  διαθέτοντας  τις  κατα  περίπτωση  κατάλληλες  στρατηγικές διασποράς, όπως  μέσω της δομής και μορφολογίας  των καρπών και των σπόρων τους.
 Έτσι π.χ ,
1) οι σπόροι της πικραλίδας σχηματίζουν τα θυσανώδη αχαίνια που λειτουργούν ως ΄΄αλεξίπτωτα΄΄ έχοντας σύνθετες διακλαδώσεις τριχιδίων. Χάρις σ’ αυτή τη δομή, αρκεί μια  ανεπαίσθητη πνοή ανέμου, για να υψωθούν στον αέρα και να αρχίσουν τη πτήση τους για να εξαπλωθούν κατά  αρκετά  χιλιόμετρα από το μητρικό φυτό.  (μέχρι και 80χλμ )!!!

2) οι  πτερωτοί καρποί της σφενδάμου, χάρις στη μορφολογία τους, περιστρέφονται όπως η έλικα του ελικοπτέρου. Έτσι καθυστερούν την  κάθοδό τους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να παρασυρθούν μακρύτερα από οριζόντια ρεύματα αέρα.!!!

3) οι καρποί, που έχουν ικανότητα επίπλευσης, και  επιβιώνουν για μήνες ή και έτη στη θάλασσα, διασπείρονται μέσω των υδάτινων ρευμάτων.

4) καρποί φυτών , κυριολεκτικά που εκρύγνηνται, για να διασπείρουν τους σπόρους των.!!! Έτσι πχ. το φυτό (Hura crepitans ) ονομάζεται ‘’ Δυναμίτης ‘’, λόγω της ισχυρής έκρηξης, του καρπού του.
Η διασπορά των σπόρων του φθάνει  τα 100 μέτρα ,η δε ταχύτητα εκτόξευσής των περί τα 200χλμ/hr  !!!!

Φίλοι επισκέπτες του φιλόξενου Ιστολογίου του Αναστάσιου,

Αφορμή για αυτή την ανάρτηση μου έδωσε η παραβολή  του  σπορέως της Κυριακής αυτής της  εβδομάδος που διανύουμε.
Στρατηγικές διασποράς  των σπόρων : εντυπωσιακές, πολυποίκιλες, έξυπνες, καινοτόμες...
Ο εντυπωσιακός  μηχανισμός  της πτήσης του ‘’αλεξίπτωτου ‘’ του σπόρου της πικραλίδας,
ήταν  άγνωστος  για  τους  Φυσικούς και  Αεροναυπηγούς ερευνητές μας,  μέχρι  και  τη  προηγούμενη  χρονιά (2018) !!!.....  

Φίλοι, η Σοφ. Σειράχ, που γράφτηκε το 180 π.Χ. από τότε, πολύ  εύστοχα, μας προτρέπει και μας επισημαίνει:

Δοξάζοντες Κύριον ὑψώσατε, καθόσον ἂν δύνησθε,
ὑπερέξει γὰρ καὶ ἔτι....  μὴ  κοπιᾶτε, οὐ γὰρ μὴ ἐφίκησθε.
τίς ἑώρακεν Αὐτὸν καὶ ἐκδιηγήσεται;
καὶ τίς μεγαλυνεῖ Αὐτὸν καθώς ἐστι;
πολλὰ  ἀπόκρυφά  ἐστι  μείζονα  τούτων,
ὀλίγα γὰρ  ἑωράκαμεν τῶν  ἔργων Αὐτοῦ.  

Ερμηνεία :
Δοξολογήσατε και ανυψώσατε τον Κυριον όσον ημπορείτε, διότι αυτός θα είναι πάντοτε ανώτερος από όλας τας δοξολογίας σας.
μη κουράζεσθε,  διότι ποτέ δεν θα φθάσετε εις την πρέπουσαν  δι' Εκείνον δοξολογίαν.
Ποιός τον είδε και είναι επομένως εις θέσιν να διηγηθή τα περί Αυτού; Και ποιός ημπορεί να τον δοξολογήση, όπως αυτός εις την πραγματικότητα είναι;
Πολλά θαυμαστά δημιουργήματά του και έργα του, κρυμμένα και άγνωστα, είναι ωραιότερα από εκείνα, που ημείς γνωρίζομεν. Διότι εις την πραγματικότητα ολίγα από τα έργα αυτού έχομεν ίδει. Κεφ 43.(30-32)

Υποσημείωση:
video 1,2   :  πτήση του αλεξίπτωτου της πικραλίδας,
video 3 :  διασπορά των σπόρων του γκι από ένα πτηνό. (από  παλαιότερη ανάρτηση)
video 4  :   εκρηκτική διασπορά σπόρων


9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θαμαστά όλα τα έργα του Θεού. υπέροχες και διδακτικές και οι παρουσιάσεις κ. Αντωνέλλη. Περισσότερο θέλω να σας συγχαρώ για τα εκπληκτικά βίντεο τα οποία φροντίσατε και να μεταγλωττίσετε. Σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά. Θα αξιοποιήσω το σπουδαίο αυτό υλικό στο σχολείο μου.
Για την κούραση σας ο Θεός να σας ανταμείψει.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή και αυτή η παρουσίαση του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Μικρός στην ύπαιθρο με ενθουσίαζε και έπαιζα με το άνθος της πικραλίδας που τώρα στο βίντεο είδα πως αυτό το φύσημα που και εγώ ως παιδί έκανα εξάπλωνε τους σπόρους του συγκεκριμένου φυτού. Βλέποντας το βίντεο και τις παρατηρήσεις τις επιστημονικές έμεινα ενεός. Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτή την σοφία κρύβει αυτός ο σπόρος.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι Θεολόγος. Στην δεύτερη ώρα σήμερα πρόβαλα τα βίντεο, αφού προετοίμασα κατάλληλα τα παιδιά. Όταν είδαν αυτό το θαύμα της δημιουργίας ενθουσιάστηκαν, και μου ζητούσαν να δουν και να ξαναδούν τα βίντεο. Το μάθημα το έκλεισαν τα παιδιά με τις υπέροχες σκέψεις τους. Ήταν από τα καλύτερα μαθήματα που έκανα. Σιγά σιγά, με καλύτερη προετοιμασία από εμένα, θα κάνω το ίδιο μάθημα σε όλα τα τμήματα που έχω.
Σας ευχαριστώ. Ο κόπος σας δεν χαμένος.

Ανώνυμος είπε...

Τόσα θαυμαστά και υπάρχουν και σήμερα επιστήμονες να σου λένε ότι όλα έγιναν στην τύχη. Αυτές οι προβολές λένε το αντίθετο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η σπουδή σας στην έρευνα τέτοιων επιστημονικών αναφορών μας βοηθούν αρκετά εμάς που δεν υπάρχει η διάθεση της θυσίας από τον προσωπικό μας χρόνο. Οι παρουσιάσεις σας είναι πάντα τεκμηριωμένες και καταλήγουν και με κάτι το πνευματικό από το θησαυροφυλάκιο της Αγίας Γραφής.

Ανώνυμος είπε...

Όλα μας διδάσκουν την υπάρξει του Θεού. Υπάρχους ψυχές που κλείνουν τα μάτια και την σκέψη για το αυτονόητο.
Σε λίγες προτάσεις ο κ. Αντωνέλλης λέει πολλά επιστημονικά και θεολογικά.

Ανώνυμος είπε...


Σας αξίζει η αγαθή μερίδα με την ενασχόληση σας με θέματα που ισχυροποιούν την πίστη στον Δημιουργό Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Τι όμορφο θέμα!!! Μέσα στην απλότητα του κρύβει σοφία και επιστημονική παρακολούθηση για να εξαχθούν αυτά τα συγκλονιστικά θα έλεγα αποτελέσματα. Σπουδαίος και ο παρουσιαστής αυτού του θέματος.