Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Για την Γαστούνη της Βενετοκρατίας και της Β’ Τουρκοκρατίας

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κουρβισιανείου Πολιτιστικού Κέντρου Γαστούνης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2019 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέως, καθηγητού και τ. Δημάρχου Γαστούνης κ. Κώστα Λούρμπα. Θέμα του, όπως αναφέρεται στον τίτλο του,  «Η Επαρχία Γαστούνης κατά τη Βενετοκρατία και τη 2η  Τουρκοκρατία», με ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα του 1715 (όταν οι Οθωμανοί ανακατέλαβαν την Πελοπόννησο) στους εξισλαμισμούς της εποχής και τους Νεομάρτυρες Πανάγο και Χρίστο και τους συν αυτώ εκ Γαστούνης.

 Για το βιβλίο μίλησαν στην αρχή ο Δικηγόρος κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος και η κ. Κατερίνα Κλάδη (που απουσίαζε στο Εξωτερικό και το κείμενό της ανέγνωσε η κ. Κατερίνα Νεραντζάκη), ενώ τελευταίος ομιλητής υπήρξε ο Πανεπιστημιακός και Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος. Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρθηκε στις ως τις τώρα πολυετείς προσπάθειες του Κώστα Λούρμπα, για να αναδειχθεί και να διασωθεί η Ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Γαστούνης και του Δήμου Πηνειού.
Αυτές οι προσπάθειες δεν περιορίστηκαν μόνο στα 16 χρόνια Δημαρχίας του κ. Λούρμπα (οπότε φιλοξενήθηκαν στην πόλη Επιστημονικά Συνέδρια και σπουδαίοι πνευματικοί δημιουργοί, όπως οι Ακαδημαϊκοί Θανάσης Βαλτινός και ο αείμνηστος Μιχαήλ Σακελλαρίου), αλλά και στην μετέπειτα παρουσία του ως πολίτη και ως ερευνητή-συγγραφέως.
Στον πρόλογό της στην εκδήλωση, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Γαστούνης κ. Γεωργία Φανού-Ζώτου ευχαρίστησε τον συγγραφέα και το μέλος του Συλλόγου κ. Νικόλαο Κάρδαρη, που αγαπά εμπράκτως την τοπική Ιστορία και χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου, ενώ ο τ. Δήμαρχος Γαστούνης και συγγραφέας του βιβλίου κ. Κώστας Λούρμπας συνεχάρη τον Δήμο Πηνειού και τον Δήμαρχό του κ. Ανδρέα Μαρίνο για την επιτυχία της επισκέψεως του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την επέτειο της Μάχης του Βαρθολομιού. Ιδιαίτερα τόνισε πως  για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους ο Ανώτατος Άρχων της χώρας τίμησε τον κορυφαίο αγωνιστή του 1821, τον Γεώργιο Σισίνη.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος συνεχάρη τον συγγραφέα και τόνισε ότι με την συνδρομή της Δημοτικής Αρχής θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις προβολής της τοπικής Ιστορίας. Στην δική του σύντομη παρέμβαση ο καθηγητής και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας τόνισε ότι η περίοδος της Βενετοκρατίας αλλά και συνολικά της Τουρκοκρατίας είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό και εν όψει του 2021 και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821 πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέγγισης και μελέτης της ιστορικής πραγματικότητας. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση των παρόντων με τον συγγραφέα, ενώ ανάμεσα στους άλλους το παρών έδωσαν εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ο Ιεροκήρυξ π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας κ.ά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: