Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ο π. Αστέριος Χατζηνικολάου στο Σεμινάριο Εξομολογητικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης

Στο Σεμινάριο Εξομολογητικής που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αστέριος Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος της Αδελφότητος Θεολόγων « Ο ΣΩΤΗΡ».
Ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου τον εκλεκτό ομιλητή, τον παρουσίασε με θερμούς λόγους στους πατέρες και τον ευχαρίστησε για την ανταπόκριση της προσκλήσεως.

 Ο π. Αστέριος, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την λίαν τιμητική πρόσκληση, ξεκίνησε την ομιλία του χρησιμοποιώντας τον λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: ο άνθρωπος είναι «θεόθεν εις Θεόν ερχόμενος», τονίζοντας αρχικά πώς αν ο άνθρωπος χάσει τον Θεό χάνει τα πάντα ενώ όταν βρίσκει τον Θεό, όταν συμφιλιώνεται με τον Θεό, τότε είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του.

Το έργο του πνευματικού είναι να συμφιλιώνει όχι μόνο τον άνθρωπο με τον πλησίον, αλλά κυρίως τον άνθρωπο με τον Θεό γιατί ο εξομολογούμενος έχει την ανάγκη να μιλήσει με τον Θεό, να πει το ήμαρτον στον Θεό ώστε να γαληνεύσει και να επιστρέψει όπως ο άσωτος υιός στον πατέρα του, στον Κύριο και Θεό Του. Την εξομολόγηση δεν την απαιτεί ο Θεός από μας αλλά ο άνθρωπος έχει ανάγκη να προσέλθει στο πετραχήλι του Πνευματικού, ενώπιον του Θεού.
Ακολούθως, έδωσε τα βασικά στοιχεία στο πώς πρέπει να στέκεται ο πνευματικός στη διακονία του απέναντι του Θεού και πώς απέναντι στον άνθρωπο, ενώ σημείωσε πώς η πορεία μας από τον Θεό ξεκινά και στον Θεό καταλήγει. Η πορεία του ανθρώπου στον κόσμο αυτό δεν μπορεί να αγνοήσει τον Θεό. Θεόπλαστος, θεόμορφος, προορισμένος να γίνει θεός κατά χάριν ο άνθρωπος. Από τον Θεό πλασμένος, κατά Θε­όν πλασμένος και για τον Θεό πλασμέ­νος. Η εικόνα του Θεού είναι αποτυπωμένη στην ίδια την κατασκευή του. Ο Θεός είναι παρών στην ψυχή του. Ο Θεός είναι στην προοπτική του.
Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε από τον Θεό; Πώς είναι δυνατόν να Τον ­αγνοήσουμε; Ο Θεός είναι μέσα μας. Ο Θεός είναι και γύρω μας. «Εν αυτώ γαρ ζώμεν και κι­­νού­μεθα και εσμέν», διακήρυξε προς τους σοφούς των αρχαίων Αθηνών ο Απόστολος Παύλος (Πραξ. ιζ΄ 28). Μέσα σ’ Αυτόν σαν σε πνευματική ­ατμόσφαιρα ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε.
Ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των κληρικών και του ομιλητού, ο οποίος απήντησε σε όλες τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των πατέρων, τονίζοντας πώς ο πνευματικός είναι κριτής, πατέρας, ιατρός, αλείπτης και πρεσβευτής.
Την κατανυκτική και πνευματική σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε και εκ μέρους των πατέρων, τον π. Αστέριο, για την καρδιακή και ειλικρινή «ομιλία-εξομολόγηση» του.



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα σεμινάρια σε όσες μητροπόλεις τα κάνουν. Σε πόσες όμως δεν έγιναν ποτέ. Είναι σαν αυτό που λέγαν παλαιότερα κάνε με παπά και αμολάμε στον κάμπο τώρα κάνε με πνευματικό και άσε με να κάνω ότι θέλω.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Αστέριος είναι πνευματικός άνθρωπος με ευλάβεια.

Ανώνυμος είπε...

Ευχάριστο.