Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ενέταξε στα Δίπτυχα του Πατριαρχείου τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ενέταξε στα Δίπτυχα του Πατριαρχείου τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ενέταξε στα Δίπτυχα τον Προκαθήμενο της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο. 
Ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχαγγέλων στο Ντάχερ της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Κιέβου Επιφάνιο.
  

Παρελθόντος ἱκανοῦ πλέον χρόνου, ἀφ’ οὗ συνῳδά τοῖς Ἱεροῖς καί Ἀποστολικοῖς κανόσι καί ταῖς παραδόσεσι τῆς καθ’ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἐχορηγήθη ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τό Αὐτοκέφαλον εἰς τήν Ἐκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας.

Ως εἴθισται, ἡ Ἁγία τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία ἀπό τῆς ἱδρύσεως της καί ἐντεῦθεν, λειτουργεῖ καί πορεύεται ἔχουσα γνώμονα τό συνοδικόν σύστημα, ἐξ οὗ ἅπαντες οἱ Προκαθήμενοι τῶν κατά τόπους Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, Θείῳ καί αὖθις δικαίῳ, δύνανται ἀβιάστως νά ἀναγνωρίζωσι πᾶσαν νέαν Αὐτοκεφαλίαν καί νά μνημονεύουσι τόν Προκαθήμενον Αὐτῆς.
Στοιχοῦντες καί ἡμεῖς τοῖς Ἱεροῖς κανόσι καί οἰδότες τήν ἔφεσιν ἁπάντων τῶν Ἁγίων Ἀρχιερέων τῶν συγκροτούντων τήν καθ’ ἡμᾶς Ἱεραρχίαν τοῦ Παλαιφάτου καί Ἀποστολικοῦ Θρόνου τοῦ Ἁγίου Μάρκου, περί ἀναγνωρίσεως τῆς Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας, καί ἔχοντες ὑπ’ ὄψιν τόν ἱστορικόν τοῦ μέλλοντος, ἐμνημονεύσαμεν σήμερον ἐν τῇ Θείᾳ Λειτουργίᾳ, ἐν πνευματικῇ χαρᾷ τόν Προκαθήμενον τῆς Οὐκρανίας Μακαριώτατον Μητροπολίτην Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας Κύριον, Κύριον, ΕΠΙΦΑΝΙΟΝ, προσευχηθέντες θερμῶς ὑπέρ εἰρήνης καί εὐσταθείας τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν.
† Ὁ Πάπας καί Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς 
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ  Β΄
Ἐν τῇ Μεγάλῃ Πόλει τῆς Ἀλεξανδρείας
τῇ 8ῃ Νοεμβρίου 2019

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησία προχωρά αργά και σταθερά. Η απομόνωση των ταραξιών είναι πραγματικότητα. Ας πάρουν τα μαθήματά τους και να μετανοήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Από τον Αλεξανδρείας δεν το περίμενα. Γνωρίζοντας τους προσωπικούς δεσμούς του αλλά και τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Αλέξανδρείας στην Ρωσία δεν το ανέμενα με τίποτα. Αυτό είναι ένα Θαύμα. Το Πανάγιο Πνεύμα καθοδηγεί και φωτίζει την Εκκλησία. Ο Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος διδάσκει και τους υπόλοιπους πάνω από τα προσωπικά είναι η Αλήθεια της Εκκλησίας. Πιστεύω ότι σύντομα και οι άλλοι Προκαθήμενοι θα προχωρήσουν σε αναγνώριση. Δόξα τω Θεώ που και σήμερα κάνει θαύματα.

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα τι θα κάνουν οι φίλοι κληρικοί που είναι με τον Ονούφριο και τον Κύριλλο θα συλλειτουργήσουνε με Μητροπολίτες της Αλεξάνδρειας;

Ανώνυμος είπε...

Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα υποκύψουν και οι υπόλοιπες σκληροπυρηνικές εκκλησιαστικές δυνάμεις.

Ανώνυμος είπε...

Πανάξιος! Επιτέλους να λάμψει η γνήσια Ορθοδοξία! Ιεραρχία και Σύνοδος. Κανόνες. Παράδοση... Πράγματα που η Εκκλησία της Μόσχας παραβιάζει ασύστολα και δρα αντιεκκλησιαστικά. Πρέπει να μπει ένα φρένο.

Ανώνυμος είπε...


Παρακαλώ τους ευλαβείς κληρικούς και τους λαϊκούς που έγραψαν πολλές σελίδες κατά του Μητροπολίτη Επιφανίου να μου φέρουν τα χαρτιά για ανακύκλωση στον ναό. Εις το θεάρεστο αυτό έργο θα αξιοποιηθούν όπως τους αρμόζει. Παράλληλα είναι και πράξη αγάπης. Πάντα τέτοια!!!!


Ανώνυμος είπε...

Μα που είναι οι φίλοι του Ρωσίας. Δεν βλέπω καμιά αντίδραση. Τελείωσαν οι αγωνιστικές τους δυνάμεις;
Κρίμα δεν μου αρέσουν οι αγώνες με μια ομάδα στο γήπεδο της αντιπαράθεσης. Κρίμα γιατί οι φίλοι του Ρωσίας στην Ελλάδα μας τελείωσαν
Αλλά δεν ασχολούνται με την Αλεξάνδρεια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η «Πτώση» της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτός ο στόχος του Ρωσίας και οι φίλοι του εν Θεσσαλονίκη, Κύθηρα, Πάτρα κλπ το γνωρίζουν.
Στουδίτης

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΦΊΛΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΕΔΩ 6:17.ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ.ΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ.Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΈΧΟΥΜΕ ΣΥΝΈΧΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Καμία συνέπεια δεν έχει η Ελλάδα. Οι Ρώσσοι θα ρίξουν τα μούτρα τους και θα έλθουν να λάβουν τις ευλογίες τις οποίες μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος κατέχει. Αυτοί πρέπει να φοβούνται και όχι εμείς. Το ότι λύσσαξαν και άρχισαν τις προγραφές μητροπόλεων είναι δείγμα ότι είναι ανίσχυροι. Οι Ρώσοι πάντα μουζίκοι θα παραμείνουν. Όσοι τους υπηρετούν από την Ελλάδα είναι για κλάματα γιατί πάνω από τον Χριστό βάζουν τον χρυσό. Ντροπή τους και αίσχος τους.

Ανώνυμος είπε...

Τω Κυρίω η δόξα και τω Πατριάρχη Θεοδώρω τα εύσημα!

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστέ πάτερ 3 - 32, επειδή συγκεντρώνετε υλικά για ανακύκλωση, μαζί με τα υπόλοιπα να ρίξετε στον κάδο και τις Επιστολές του Οικουμενικού Πατριάρχείου των ετών 1992 και 1997 προς το Πατριαρχείο Μόσχας, όπου δήλωνε ότι συμφωνούσε με τις καθαιρέσεις του Φιλάρετου και των υπολοίπων, τις Επετηρίδες του Οικουμενικου Πατριαρχείου, όπου δεν αναφερόταν ότι η Ουκρανία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ακολουθούσαν την ίδια γραμμή και το βίντεο από την επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ουκρανία, όπου δηλώνει την εκτίμηση του για την Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Μητροπολίτη Ονούφριο.
Καλύτερα να μήν υπάρχουν όλα αυτά, γιατί αν τα διαβάση κανείς, μπορεί να αρχίση να αμφιβάλλη για την αξιοπιστία των Πνευματικών του Πατέρων και να υποστή πνευματική ζημία.

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα κάνουν όσοι πανηγυρίζουν για την απαράδεκτη και διασπαστική της πανορθοδόξου ενότητας ενέργεια του πατριάρχη Αλεξανδρείας να "θυμηθούν", υπάρχει το σχετικό αποδεικτικό υλικό για να φρεσκάρει λιγάκι την εξασθενήσασα μνήμη τους, τι έλεγε μέχρι πρότινος για το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και να αναρωτηθούν πόθεν η μεταβολή της στάσεώς του...