Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Τιμοθέου (22 Ιανουαρίου)


Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του αγίου αποστόλου Τιμοθέου.
Ο Απόστολος Τιμόθεος υπήρξε πιστός μαθητής του Αποστόλου των εθνών Παύλου και παραλήπτης των δύο Επιστολών του, Προς Τιμόθεον Α΄ και Β΄. Τα 2 αυτά βιβλία από τα 27 της Καινής Διαθήκης συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λεγόμενες «Ποιμαντικές Επιστολές», δηλ. αυτές που απευθύνονται όχι σε χριστιανικές κοινότητες αλλά σε πνευματικούς ποιμένες-επισκόπους που έχουν την πνευματική ευθύνη τοπικών Εκκλησιών, όπως ο Τιμόθεος, που ποίμανε με ζήλο και αυταπάρνηση την Εκκλησία της Εφέσου στη Μ. Ασία.
Η πρώτη συνάντηση του Τιμόθεου με το διδάσκαλό του έγινε στην πατρίδα του Λύστρα, όταν είχε επισκεφθεί την πόλη ο Απόστολος Παύλος.
Τα πνευματικά χαρίσματα και η ελληνομάθειά του εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα και από τη στιγμή εκείνη έγινε ακόλουθος του Παύλου στη δεύτερη περιοδεία του, κατά την οποία διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα.
Ο Απόστολος Τιμόθεος συνεργάστηκε, επίσης, με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, πριν από την εξορία του στην Πάτμο. Μαρτύρησε και ετάφη στην ΄Εφεσο, ενώ, αργότερα, το ιερό του λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος Τιμόθεος να μεσιτεύει για να φωτίζεται ο Τάσος και να μην κόβει τα αντιοικουμενιστικά σχόλια.