Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Επιτρέπονται οι υπερβολές στους χριστιανούς; - π. Γερασιμάγγελος Στανίτσας


Κυριακή μετά τα Φώτα

Επιτρέπονται οι υπερβολές στους χριστιανούς;

          Τίποτε δεν πρέπει να κάνουμε με διάθεση υπερβολής. Ούτε συντηρητικοί να είμαστε αλλ’ ούτε και φιλελεύθεροι στα πνευματικά θέματα. Ακόμη και στις κοσμικές υποθέσεις μας να ενεργούμε συνετά. Πάντοτε ν’ ακολουθούμε τη μέση οδό που διατηρεί η Εκκλησία μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Χριστός, όπως φαίνεται μέσα στην ευαγγελική διήγηση της σημερινής Κυριακής μετά τα Φώτα.
          Ας αναφέρουμε κάποια παραδείγματα.
          Ας δούμε τι γίνεται με το θέμα της νηστείας.
          Άλλοι νηστεύουν πολύ άκριτα, κι άλλοι, ίσως οι πιο πολλοί, καθόλου. Ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης λέγει πως ο άνθρωπος οφείλει να είναι “δόκιμος ζυγοστάτης”, δηλαδή καλή ζυγαριά. Ούτε την ασιτία να επικροτήσει, γιατί θα τον οδηγήσει στην ατονία και την κατάρρευση, αλλ’ ούτε και την πολυφαγία, γιατί θα τον οδηγήσει στην ασωτία.
Οι διάφορες πνευματικές ασκήσεις της αρετής να είναι σύμμετρες με τις δυνάμεις μας για να έχουμε κανονική πνευματική πρόοδο. Πολλές φορές άνθρωποι που πρωτογνώρισαν τον Χριστό, έπεσαν με τα μούτρα στην πνευματική ζωή κι όταν έφυγε ο ζήλος ξαναγύρισαν στις προηγούμενες συνήθειες τους κι έγιναν χειρότεροι. “Και γίνεται τα έσχατα του ανθρώπου χείρονα των πρώτων”.
          Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα ζητήματα. Δεν πρέπει να βλέπουμε παντού εχθρούς της Εκκλησίας, αλλ’ ούτε και να αμνηστεύουμε αυτούς που την διαβάλλουν και την συκοφαντούν. Στην πνευματική ζωή να υπάρχει ένα μέτρο. Στη συναναστροφή μας με τους άλλους να έχουμε διάκριση, ώστε να αντιληφθούμε  ποιος είναι ο κατάλληλος καιρός για να μιλήσουμε στον άλλο για  τον Χριστό και για πνευματικά θέματα. Ενδέχεται αντί για καλό να κάνουμε κακό.
          Το παράδειγμα  του Κυρίου μας διδάσκει να είμαστε άνθρωποι του Θεού συνετοί και σώφρονες.

Πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τα νοσήματα τα διαχρονικά των πιστών στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το θέμα της νηστείας. Σε αυτό μέτρο δεν υπάρχει. Κάθε ιερέας και κάθε πιστός λένε τα δικά τους.
Μα και στο θέμα των φανταστικών εχθρών της Ορθοδοξίας και εκεί δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει φως στο τούνελ.
Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Νομίζω ότι και αν ό Χριστός ερχόταν να μας διασαφηνίσει τα θέματα αυτά θα υπήρχε αμφισβήτηση και σε Αυτόν τον Αρχηγό και Τελειωτή της πίστης μας.

Ανώνυμος είπε...

Σύνεση και Έλληνας δεν πάει, το ίδιο σύνεση και Χριστιανός δεν θα συναντηθούνε ποτέ. Η «καλή ζυγαριά» είναι άγνωστη.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν φανταστικοί εχθροί της Ορθοδοξίας. Υπάρχουν πραγματικοί εχθροί της Ορθοδοξίας και ίσως ένας απ' αυτούς είναι και ο άγνωστος 1:10 μμ που προσπαθεί να βγάλει φανταστικούς τους πολλούς πραγματικούς εχθρούς της Εκκλησίας!

Ελληνορωμιός

Ανώνυμος είπε...

Ανθελληνας και αντίχριστιανός ο 2:01 μμ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και με τον κληρικό που γράφει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε ΠΑΝΤΟΥ εχθρούς της Εκκλησίας, μιας και υπάρχουν τόσοι και τόσοι άνθρωποι καλής διάθεσης που απλά αγνοούν βαθιά την Πίστη.
Συμφωνώ και με τον Ελληνορωμιό που γράφει ότι υπάρχουν πολλοί πραγματικοί εχθροί της Εκκλησίας.
Και τα δύο συνταιριάζουν.

Περαστικός