Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Μνημόσυνο π. Μιχαήλ Καραμπατάκη


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΜΠΑΤΑΚΗ
                  
Τήν Κυριακή 26 Ἰανουαρίου 2020 στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν θά τελεσθεῖ Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία καί τό τεσσαρακονθήμερο ἱερό Μνημόσυνο τοῦ ἀειμνήστου καί πολυσεβάστου Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Καραμπατάκη.
Ἔναρξη Ὄρθρου 6.30 π.μ.
Καταβασίες: 7.15 π.μ.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιχαήλ Καραμπατάκης γεννήθηκε στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής στις 5-1-1929. Ήταν το τέταρτο από τα επτά τέκνα της ευσεβούς οικογένειάς του, η οποία ανέδειξε και έναν ακόμη Ιερέα τον π.Αστέριο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Θεσσαλονίκη. Απεφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Πατρών, ενώ παρηκολούθησε στην συνέχεια μαθήματα στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Ήδη από μαθητής Λυκείου ανέπτυξε «ιεραποστολική δράση» ως κατηχητής στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και αργότερα σέ περιοχές των Αθηνών (Κ. Πετράλωνα, Ν. Σφαγεία, Μαρούσι, Νίκαια), στη Βέρροια, στη Λαμία (κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας) και στο Βόλο, σε μαθητές, νέους, εργαζομένους (τούς οποίους πολύ αγαπούσε), στρατιώτες, τροφίμους αναμορφωτηρίων, κ.λπ. σε ομάδες έως και 250 ατόμων.
Εργάστηκε στήν αδελφότητα Θεολόγων «Ζωή» και μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα ως υπεύθυνος του τυπογραφείου και της διακινήσεως εντύπων σε όλο τόν κόσμο.
Στίς 9-7-1960 νυμφεύθηκε στον Βόλο την Αθηνά Ζούζουλα, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, εκ των οποίων μία θυγατέρα η Μοναχή Αγνή εγκαταβιώνει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Προσκληθείς από τον τότε Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο, χειροτονήθηκε Διάκονος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών στις 13-11-1960, και τα Χριστούγεννα του 1962 Πρεσβύτερος στον ίδιο Ναό, όπου και υπηρέτησε καθόλη την ιερατική του πορεία. Με τον ερχομό του στην Πάτρα συνέχισε με μεγάλη επιτυχία την ιεραποστολική του δράση διευθύνοντας τα κατηχητικά σχολεία καί τις ἁγιογραφικές συνάξεις ἐνηλίκωνεις της Ευαγγελιστρίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ναού της Ευαγγελιστρίας για 30 περίπου χρόνια, οργανώνοντας  με τους συνεργάτες του φιλανθρωπικές δράσεις σε Ιδρύματα, στίς Φυλακές και σε φτωχά χωριά της Αχαΐας. Στο πλαίσιο των ενοριακών του δράσεως καθιέρωσε πρώτος στην Πάτρα τις ενοριακές προσκυνηματικές εκδρομές.
Από το 1963 έως το 1971 υπηρέτησε ως Εφημέριος στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Πατρών. Χειροθετήθηκε Εξομολόγος το 1964, διακονώντας το πολυεύθυνο αυτό Μυστήριο μέ διάκριση και αυτοθυσία μέχρι κλονισμού της υγείας του. Πρωτοπρεσβύτερος χειροθετήθηκε στίς 1-12-1972.
Διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών από το 1969 έως τον Νοέμβριο του 1996. Ο ίδιος επέλεγε τις μεγάλες εορτές να αφήνει τον Μητροπολιτικό Ναό και να εξυπηρετεί μικρά χωριά της υπαίθρου, τα οποία στερούνταν Ιερέως.
Ήταν ο εμπνευστής καί ο ιδρυτής το έτος 1989 του Ρ/Σ «Αποστολική Εκκλησία των Πατρών», του οποίου διετέλεσε πρώτος Διευθυντής. Επίσης υπήρξε ο ιδρυτής το έτος 1993 και στην συνέχεια πρώτος Διευθυντής του Τηλεοπτικού Σταθμού «ΛΥΧΝΟΣ» της Μητροπόλεως Πατρών. Για τα έργα αυτά ενέπνευσε πλήθος συνεργατών αλλά και χορηγών, ενώ ο ίδιος έδινε το καλό παράδειγμα ασχολούμενος και με τις πιο ταπεινές εργασίες, όπως μαστορέματα, βαψίματα κ.τ.ο.
Ιδιαιτέρως και επιτυχώς ασχολήθηκε με την εκ βάθρων στερέωση και ανακαίνιση του σεισμοπλήκτου Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελίστριας, κυρίως τα έτη 1999-2001 αλλά και στην συνέχεια. Στο μεγάλο αυτό έργο τον συνέδραμαν και πολλοί επιφανείς Πατρινοί, οι οποίοι τον εκτιμούσαν, με πρώτον τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ενορίτη αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, με μεσολάβηση του οποίου χρηματοδοτήθηκε ικανό τμήμα των εργασιών επαναθεμελίωσης του Ναού. Μάλιστα όταν ο π. Μιχαήλ τον επισκέφθηκε για να υποβάλλει το αίτημα αυτό, ο ίδιος ο Πρόεδρος τον προϋπάντησε στήν είσοδό του  Προεδρικού Μεγάρου.
Υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος δίπλα από τους Μητροπολίτες, Κωνσταντίνο, Γεώργιο Αιγαλείας (τοποτηρητή) και Νικόδημο, και ως Διευθυντής του ιδιαιτέρου Γραφείου στόν σημερινό Μητροπολίτη Χρυσόστομο.
Τρείς φορές προσεκλήθη από τον Πατρινό Μητροπολίτη Ἀτλάντας κ. Ἀλέξιο και επισκέφθηκε την Αμερική, όπου εξομολόγησε πλήθος ομογενών, με πολλούς από τους οποίους συνδέθηκε και διατήρησε επαφή έως τέλους.
Συμμετείχε στην αντιπροσωπεία πού παρέλαβε το έτος 1980 από την Γαλλία τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου.
Κατά τήν Θεία Λειτουργία της 8-3-2009 στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τον τίμησε με την ανώτατη τιμή της Μητροπόλεως, το παράσημο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου.
Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 18 Δεκεμβρίου 2019 και η εξόδιος ακολουθία του εψάλη στην Ευαγγελίστρια την επομένη ημέρα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου καί μέ την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, Κληρικῶν, Μοναχών και πλήθους λαού.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Κληρικός πρότυπο...να έχουμε την ευχή του..

𝓟𝓸𝓽𝓪𝓶𝓸𝓾𝓵𝓪 𝓶𝓪𝓲𝓽𝓼 είπε...

Μέγα πνευματικό ανάστημα....
«Εν σκηναις δικαίων τάξαι, εν κόλποις αβραάμ αναπαύσαι, καὶ μετὰ Αγίων συναριθμήσαι».
Να έχουμε την ευχή του!!!!