Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Κυριακή της Απόκρεω


Σήμερα είναι η Κυριακή της Απόκρεω, κατά την οποία οι πιστοί ολοκληρώνουν την κατάλυση κρέατος.
Τόσο η υμνολογία της ημέρας όσο και το ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρονται στη φοβερή εκείνη ώρα της μέλλουσας κρίσης. Παράλληλα, υπενθυμίζουν το καθήκον της φιλανθρωπίας, το οποίο συνδυαζόμενο με την ορθή πίστη και εκκλησιαστική ζωή, αποτελεί κριτήριο για τη σωτηρία του ανθρώπου. Η ανάμνηση της δευτέρας παρουσίας του Θεανθρώπου Λυτρωτή λειτουργεί ως εφαλτήριο ανάνηψης και μετάνοιας και ως φάρμακο κατά της αμέλειας στα πνευματικά θέματα.
Ο πιστός οφείλει να γνωρίζει ότι ο Θεός είναι Θεός Ελέους και Αγάπης, όπως φάνηκε μέσα από τις παραβολές του Τελώνη και Φαρισαίου, αλλά και του Άσωτου Υιού, που έχουν προηγηθεί κατά τις δύο τελευταίες  Κυριακές.
Είναι επίσης και δίκαιος ο Θεός και θα κρίνει τον καθένα κατά τα έργα του. Οφείλουμε συνεπώς με αφορμή τα μηνύματα της σημερινής Κυριακής, να αποβάλουμε τη ραθυμία και να εργαστούμε στο δρόμο της αρετής, κορυφή της οποίας είναι η ταπείνωση και η αγάπη.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οφείλουμε "να αποβάλουμε τη ραθυμία και να εργαστούμε στο δρόμο της αρετής, κορυφή της οποίας είναι η ταπείνωση και η αγάπη".