Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Δεκαπενταετής Θεάρεστη Ποιμαντορία στην Αποστολική Εκκλησία των Πατρών -Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου



Του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου
Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

«Εὐλογητός ὁ Θεός ὁ εὐλογήσας ἡμᾶς ἐν πάσῃ πνευματικῇ εὐλογίᾳ, καθώς ἐξελέξατο τόν Χρυσόστομον, Ἀρχιερέα τῆς Ἀποστολοϊδρύτου Μητροπόλεως Πατρῶν, εἰς ἔπαινον τῆς δόξης τῆς χάριτος αὐτοῦ».

Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλλίτερα η ευχαριστιακή μας γραφίδα παρά με τήν δοξολογία στο όνομα του Κυρίου μας για την πλουσία δωρεά Του προς την Τοπική μας Εκκλησία.

Ήταν 20 Φεβρουαρίου του 2005 όταν το Σεπτό Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε Επίσκοπο και Μητροπολίτη της μεγάλης και Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών τον Αρχιγραμματέα αυτής Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Σκλήφα, μια λαμπρή προσωπικότητα με υψηλές πνευματικές αρετές, πλούσιο εκκλησιαστικό έργο, αλλά και αξιοθαύμαστη πορεία στην μοναχική πολιτεία. 


Με νωπή τη μνήμη της νεότητός μας ενθυμούμαστε έναν νέο καθ’ όλα ευλαβή τον οποίον είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε, συμφοιτώντας μαζί του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Η σημερινή επετειακή ημέρα, καθότι συμπληρώνονται δεκαπέντε έτη από την εις Επίσκοπον Χειροτονία του Μητροπολίτου μας, αποτελεί δι’ εμέ αλλά και δι’ ολόκληρον τον Πατραϊκό Λαό ημέρα κατά την οποία στρέφουμε νου και καρδία προς το πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας και αναπέμπουμε προς αυτόν ολόθερμες υϊικές ευχαριστίες για όσα θυσιαστικά μας προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. 

Από της Ενθρονίσεώς του και πλέον ο Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας μας σηκώνει αόκνως και αγογγύστως τον Σταυρό του χρέους και της ποιμαντορικής διακονίας, αγωνιζόμενος επί των πνευματικών επάλξεων τον καλόν αγώνα της Πίστεως, της Σταυροαναστασίμου Ορθοδοξίας και της Γλυκυτάτης Πατρίδος μας. Στέκεται ορθός ως ακαταμάχητος μαχητής του δικαίου και της αληθείας, επιτελώντας επαξίως το Αρχιερατικό του καθήκον στους δύσκολους τούτους καιρούς που διανύουμε, κάτι που τον καταξιώνει στις συνειδήσεις του Λαού. 

Μένει άγρυπνος νύχτα και ημέρα επιλύοντας πνευματικά, ποιμαντικά και όποια άλλα θέματα απασχολούν το ποίμνιο και ιδιαιτέρως τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Καθημερινώς ιερουργεί και διασχίζει την  Ιερά μας Μητρόπολη απ’ άκρου εις άκρον για να συμπαρασταθεί στην λύπη των τέκνων του αλλά και να χαρεί με την χαρά τους.

Πράγματι όλοι αντιλαμβανόμεθα την δυσκολία του έργου του.  Όμως ο Κύριός μας και ο Απόστολος Ανδρέας καταστούν ελαφρύ το βαρύ φορτίο των πολλών του πνευματικών και ποιμαντικών ευθυνών. Σε αυτό το φορτίο και εμείς προσπαθούμε ως άλλοι Κυρηναίοι να γίνουμε σιλιτανευτές αυτού του Σταυρού και προσευχόμεθα πάντα στον Κύριό μας να τον κρατύνει, να τον στηρίζει και να τον διατηρεί σώον, έντιμον, υγιά μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της  αληθείας.

Διάπυρες είναι οι ευχαριστίες μας και οι δοξολογίες μας προς τον Δωρεοδότην Θεόν ο οποίος μας εδώρισε «ἱθύντορα Ἱεράρχην ἱκανόν καί πεπειραμένον…».

Η γραφίδα μας θα μπορούσε έτι περισσότερο να αναφερθεί στην πολυτάλαντο προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, όμως η προσφορά και τα έργα του στην Ιερά μας Μητρόπολη όλα αυτά τα χρόνια, καθίστανται τρανή απόδειξη της θυσιαστικής διακονίας του. 


Έτη Πολλά Σεβασμιώτατε, 

της των Πατρέων Εκκλησίας πρώτε και διδάσκαλε. 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προ 15 ετών φωνάξαμε το ΑΞΙΟΣ, και σήμερα με δυνατή φωνή και βεβαιότητα φωνάζουμε το ΑΞΙΟΣ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι το κόσμημα της Εκκλησίας της Πάτρας ο Μητροπολίτης μας Χρυσόστομος και η ελπίδα της Ιεραρχίας.

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε οι πατρινοί υπερήφανοι για τον Μητροπολίτη μας.
Την Ευχή σας Σεβασμιώτατε.

Ανώνυμος είπε...

Σεβασμιώτατε δεχθείτε τας συγχαρητηρίους ευχάς μας για την Δέκατη Πέμπτη Επέτειο της χειροτονίας σας.
Την Ευχή σας.

Ανώνυμος είπε...

κ. Κωστόπουλε η αγάπη του Θεού μας έστειλε ένα ευλογημένο επίσκοπο στην Απόστολική Εκκλησία των Πατρών τον κ.κ. Χρυσόστομο.
Ευχαριστούμε και τον επίσκοπο κερνίτσης π. Χρύσανθο για το υπέροχο άρθρο.