Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Έντονη κινητικότητα μαρτύρων του Ιεχωβά -Ιωάννης Σαλογιάννης

 Έντονη κινητικότητα μαρτύρων του Ιεχωβά

«Βλέπετε μή τὶς ὑμᾶς πλανήσῃ... Ἐγερθήσονται γὰρ ψευδόχριστοι καὶ ψευδοπροφῆται καὶ δώσουσι σημεῖα μεγάλα καὶ τέρατα, ὥστε πλανήσαι, εἰ δυνατόν, καὶ τοὺς ἐκλεκτοὺς» .
 Αλλά και ο Απ. Πέτρος προειδοποιεί τους χριστιανούς ότι «ἔσονται ψευδοδιδάσκαλοι [ἐν τῷ λαῷ], οἵτινες παρεισάξουσιν αἱρέσεις ἀπωλείας»). Ο Απ. Παύλος απεκάλυψεν ότι οι ψευδοδιδάσκαλοι αυτοί άρχισαν ήδη να εμφανίζονται από την εποχή των Αποστόλων (Πράξ. κ' 29-30), και ότι θα συνέχιζαν να εμφανίζονται μέχρι και τους εσχάτους. Τους ψευδοδιδασκάλους αυτούς ο Απ. Ιωάννης ονομάζει «αντίχριστους» και προτρέπει τους πιστούς να μείνουν σταθεροί στη διδαχή του Χριστού και να αρνούνται να έχουν και απλή επαφή μαζί τους . Σήμερα, κοντά στις τόσες αιρέσεις και στους τόσους ψευδοδιδασκάλους που εμφανίσθηκαν ανάμεσα στους αιώνες, προστέθηκαν και οι Χιλιασταί, οι γνωστοί ως «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Αυτοί αποτελούν τη χειρότερη αίρεση και τους χειρότερους ψευδοδιδασκάλους που εμφανίσθηκαν ποτέ.


Tο τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα και δραστηριότητα εντός της Μητροπόλεως Πατρών, μαρτύρων του Ιεχωβά. Χθες Κυριακή 9/2/2020 και αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία περί ώρα 10:30 χτύπησαν την πόρτα της οικίας μας δύο πολύ προσεγμένες εμφανισιακά κυρίες και μας ζήτησαν να παρακολουθήσουμε μαζί ένα βίντεο και να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Βέβαια απωθήθηκαν ευγενικά και η συζήτηση τελείωσε εκεί. Όμως τι γίνεται αν κάποιος ανυποψίαστος τους ανοίξει την πόρτα και δεχθεί να τους ακούσει; Είναι ενημερωμένος ο πιστός λαός των Πατρών; Γίνεται ενημέρωση περί αιρέσεων από την αντιαιρετική ομάδα της Μητροπόλεως; Ας δούμε με λίγα λόγια ποια είναι η εταιρία ‘’ΣΚΟΠΙΑ’’ , σε τι πιστεύουν και ποιες οι διαφορές ανάμεσα στην δική μας πίστη και την δική τους διδασκαλία.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
Πρόκειται για μια ύπουλη και επικίνδυνη αίρεση. Μια τεράστια πολυεθνική εταιρία, που εδρεύει στο Μπρούκλιν της Αμερικής και από εκεί, μέσω βιβλίων και περιοδικών που διοχετεύει σ’ ολόκληρο τον κόσμο, κηρύττει πλάνες και επαναλαμβάνει τις περισσότερες από τις αντιχριστιανικές διδασκαλίες, που μέχρι σήμερα υποστήριξαν οι διάφοροι αιρετικοί. Η οργάνωση των Χιλιαστών (Εταιρία Σκοπιά) ξεκίνησε τον περασμένο αιώνα (1881). Ιδρυτής και πρώτος αρχηγός της υπήρξε ο αμερικανοεβραίος έμπορος Κάρολος Ρώσσελ. Οι Χιλιαστές μας παρουσιάζονται με διάφορα ονόματα. Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά τεχνάσματα τους. Αλλάζουν συχνά όχι μόνο ονόματα αλλά και διδασκαλία, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους. Τα πιο γνωστά ονόματα τους είναι Χιλιαστές και μάρτυρες του Ιεχωβά. Χιλιαστές ονομάστηκαν,. γιατί πιστεύουν πως ο Χριστός θα έρθει στη γη για να εγκαθιδρύσει μια επίγεια βασιλεία, που θα διαρκέσει χίλια χρόνια. Έφτασαν μάλιστα να ορίσουν και χρονολογίες για “το τέλος του κόσμου” και την έναρξη της βασιλείας, που βέβαια, διαψεύστηκαν. Οι Χιλιαστές θέλουν να αποκαλούνται ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ. Με την ονομασία αυτή είναι και πιο γνωστοί στο λαό μας. Γιατί θέλουν να ονομάζονται έτσι; Διότι ισχυρίζονται πως ο Θεός πρέπει να αποκαλείται μόνο με το εβραϊκό του όνομα “Ιεχωβά”. Όποιος δεν ονομάζει έτσι τον Θεό δεν σώζεται!

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ

1.Βασική αλήθεια του Χριστιανισμού είναι η πίστη στην Αγία Τριάδα. Ο Θεός είναι Ένας κατά την ουσία αλλά ταυτόχρονα Τριαδικός, δηλαδή τρία Πρόσωπα, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.
1. Οι Χιλιαστές όχι μόνο απορρίπτουν την πίστη στον Τριαδικό Θεό, αλλά φτάνουν να γράφουν πώς η Τριαδική διδασκαλία προέρχεται από τη “διάνοια του Σατανά”

2. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός είναι “Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού”. Γεννημένος προαιώνια από το Θεό Πατέρα, είναι της ίδιας ουσίας και φύσεως μ’ Εκείνον. Όντας λοιπόν τέλειος Θεός, έγινε και τέλειος άνθρωπος “δια την ημετέραν σωτηρίαν”.
2. Οι Χιλιαστές, όπως ο παλιός αιρεσιάρχης Άρειος, που καταδικάστηκε από την Ά οικουμενική Σύνοδο, αρνούνται τη θεότητα του Χριστού μας και διδάσκουν πως είναι κτίσμα, δηλαδή δημιούργημα του Θεού.

3. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Όπως ο Υιός, που γεννιέται από το Θεό Πατέρα, είναι της ίδιας φύσεως μ’ Εκείνον, έτσι και το Άγιο Πνεύμα, που εκπορεύεται επίσης από τον Πατέρα είναι πάλι της ίδιας φύσεως και της ίδιας ουσίας, δηλαδή Θεός.
3. Για το Άγιο Πνεύμα οι Χιλιαστές προχωρούν ακόμη πιο πέρα και από τους παλιούς Πνευματομάχους, που καταδίκασε η ΄Β οικουμενική Σύνοδος. Το θεωρούν απλώς ενεργό δύναμη του Θεού.

 4. Ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από σώμα. Έλαβε από το δημιουργό Θεό και ψυχή, που είναι αθάνατη. Ακόμη δεχόμαστε πώς η ζωή συνεχίζεται και μετά το θάνατο μάς.
4. Οι Χιλιαστές δεν πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής. Γι’ αυτούς ο άνθρωπος είναι μόνο σώμα. Ότι ονομάζουμε ψυχή, είναι απλώς η ζωή. Πεθαίνοντας ο άνθρωπος περιέρχεται στην ανυπαρξία. Εκμηδενίζεται.

5. Για μας τους Ορθοδόξους η Παναγία είναι “η μητέρα του Κυρίου” μας
5. Οι Χιλιαστές δεν αναγνωρίζουν την Παναγία ως Θεοτόκο και παρερμηνεύοντας , διάφορα χωρία της Γραφής, απορρίπτουν οτι υπήρξε Αειπάρθενος.

6. Εμείς τιμούμε τους Αγίου του Θεού, δηλαδή εκείνους που αφιέρωσαν ολόκληρη τη ζωή τους στο Θεό και έζησαν ακολουθώντας πιστά το θέλημα Του. Δεχόμαστε ακόμη πως αυτή η μετοχή τους στη θεία ζωή, τους δίνει τη δυνατότητα να μεσιτεύσουν στο Θεό για μας.
6. Οι Χιλιαστές αρνούνται την ύπαρξη των Αγίων και επομένως τις μεσιτείες τους και την τιμητική προσκύνηση τους εκ μέρους των πιστών.   Και είναι φυσικό, αφού δέχονται πως οι άνθρωποι- άρα και οι Άγιοι – μετά το θάνατο τους εκμηδενίζονται.

7. Ως χριστιανοί ανήκουμε στην Εκκλησία, που είναι το σώμα του Χριστού μας. Σωζόμαστε μόνο όταν είμαστε μέλη της Εκκλησίας και όταν γινόμαστε μέτοχοι της θείας χάριτος μέσω των μυστηρίων, που συνέστησε και παράδωσε ο ίδιος Χριστός.
7. Οι Χιλιαστές δεν πιστεύουν στην Εκκλησία. Αρνούνται τη σωστική χάρη των μυστηρίων. Πολεμούν και διαβάλλουν τους κληρικούς.

8. Ο Σταυρός του Κυρίου μας είναι το καύχημα όλων των πιστών, αφού επάνω του θυσιάστηκε. Τον προσκυνούσαν οι χριστιανοί ήδη από τα αποστολικά χρόνια. Έτσι κι εμείς εξακολουθούμε να τον σεβόμαστε και να τον προσκυνούμε.
8. Οι Χιλιαστές δεν χρησιμοποιούν και δεν τιμούν το Σταυρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κάνουν ποτέ το σημείο του σταυρού! Φτάνουν μάλιστα ν’ αποκαλούν εμάς τους χριστιανούς που τον κάνουμε ειδωλολάτρες!

9. Οι Ορθόδοξοι τιμούμε και ασπαζόμαστε τις ιερές εικόνες. Όχι βέβαια, τα ξύλα, αλλά τα εικονιζόμενα ιερά πρόσωπα.
9. Οι Χιλιαστές είναι εικονομάχοι. Όχι μόνο δεν τιμούν και δεν προσκυνούν τις εικόνες αλλά τις χλευάζουν και τις καταπατούν.

Το σύγχρονο δουλεμπόριο ψυχών θα πρέπει να σταματήσει , και εδώ είναι το χρέος της Εκκλησίας μας και των ποιμένων της. Να ενημερώνουν υπεύθυνα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, να αποκαλύπτουν το πρόσωπο του συγχρόνου εμπορίου ψυχών και να βοηθούν όσες ψυχές πιάστηκαν στις «δαγκάνες» τους. Θα κλείσω με την πίστη ότι ο Άγιος Θεός ὃς πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν, θα φωτίσει και τις πλανεμένες αυτές ψυχές να βρουν τον δρόμο τους. Αμήν. 
Ιωάννης Σαλογιάννης


8 σχόλια:

Αναστάσιος είπε...

Δυστυχώς κ. Σαλογιάννη αυτή η κινητικότητα υπάρχει παντού εντός του Ελλαδικού χώρο. Στα ταξίδια μου στην Αθήνα βλέπω τα σταντ σε πολλές πλατείες να διαθέτουν οι οπαδοί τα έντυπά τους σε διάφορες γλώσσες εκτός της ελληνικής, και το βραδάκι την φωτίζουν την πραμάτεια τους. Το ίδιο παρατηρώ και στις βόλτες που κάνω στην Λευκωσία καθώς και στην Λάρνακα (Κύπρος). Δίνουν στα ίδια μέρη το παρών με τα ίδια σταντ. Εδώ στην Πάτρα τους έχω δει σε μόνιμες θέσεις στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, Υψηλά Αλώνια και Αγίου Νικολάου. Το μόνο καλό ότι δεν παρατηρώ κινητικότητα ούτε στην Πάτρα, ούτε στην Αθήνα ούτε στην Λάρνακα κάθονται μόνοι τους αναμένοντας... κάποιον...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το άρθρο του κ. Σαλογιάννη.
Πολύ χρήσιμη και η ενημέρωση απο τον διαχειριστή.

Αναγνώστης

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

«Η άσκησις της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλη την δημοσίαν τάξιν ή τα χρηστά ήθη. Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται.» Δεν θα έπρεπε κάποια στιγμή να εφαρμοστεί ο νόμος περι προσηλυτισμού; Με ποιο δικαίωμα χτυπούν πόρτες και σταματούν κόσμο στον δρόμο; Ομιλούν για έναν καλύτερο κόσμο και ρωτούν εάν υπάρχει ζωή μετά θάνατον ή αν μπορούν να ξαναζήσουν οι πεθαμένοι. Ερωτούν αυτοί που δεν πιστεύουν στον Κύριο Ιησού Χριστό και στην Ανάστασή Του. Ερωτούν αυτοί που όταν πεθαίνουν συγγενείς και φίλοι ούτε πατούν σε Εκκλησία. Ομιλούν αυτοί, που όταν τους χαιρετάς με το Χριστός Ανέστη, δαιμονίζονται. Ομιλούν αυτοί που έχουν ως πρώτη φύση τους την πλάνη, το ψέμα και την διαστροφή της Αλήθειας. Θα χρησιμοποιήσω λοιπόν κι εγώ τα λόγια του Μακαριστού Σιατίστης Παύλου και θα ρωτήσω , όχι αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, αλλά «Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;».

Ανώνυμος είπε...

Να ενημερωθεί ο κόσμος. Βγείτε έξω και ενημερώστε , μην κάθεστε πίσω από όμορφα γραφεία.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους.
Η αντιαιρετική ομάδα της Μητροπολης που είναι;

Ανώνυμος είπε...

Ποιά η αντιχιλιαστική αντιαιρετική κινητικότητα από πλευράς των μητροπόλεων;
Υπάρχει; Και σε πόσες μητροπόλεις υπάρχει;

Αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κ. Ιωάννη Σαλογιάννη γενικά για τα άρθρα του και τα σχόλια του.

Αντύπας

Ανώνυμος είπε...

Οι πλειονότητα των εφημερίων κληρικών είναι τουρίστες στην ενορία ως προς την ποιμαντική. Κάνουν ορισμένες ακολουθίες και μετά έτερον ουδέν. Γέμισαν οι πόλεις και τα χωριά από κάθε είδους αιρετικούς και η ποιμένουσα Εκκλησία καθεύδει.
π. Νεόφυτος