Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Χαιρετισμός του Aρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου κατά την έναρξη των εργασιών του Ε΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΤΟΥ Ε΄ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο»
12-16 Φεβρουαρίου 2020

Με αισθήματα πολλής χαράς χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του Πέμπτου Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα: « Η Τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο». Ιδιαίτερη χαρά και ευλογία αποτελεί το γεγονός, ότι το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο, επί τη συμπληρώσει 800 ετών (1220-2020) από την κοίμησή του. Επίσης, ευσεβή συγκυρία αποτελεί η φετινή συμπλήρωση 60 ετών εκκλησιαστικής διακονίας  του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όνομα της Παναγίας, ως «μητρός τοῦ Λυτρωτοῦ», είναι το σεβασμιότερο και το γλυκύτερο όνομα, ύστερα από το πανάγιο όνομα του Χριστού. Η σημασία και η σπουδαιότητά της φαίνεται και από το γεγονός ότι η εικόνα της Παναγίας, ευρίσκεται απαραιτήτως εις όλα τα εικονοστάσια των ιερών μας ναών, πάντοτε εις τα δεξιά της εικόνας του Χριστού.
Γενικά, η Ορθόδοξή μας Εκκλησία, χωρίς να θεοποιεί την Παναγία, αναγνωρίζει ολόκληρο το επίγειο και το ουράνιο μεγαλείο της και απονέμει εις αυτήν την ύψιστη τιμή, που είναι δυνατό να αποδοθεί στον άνθρωπο. Είναι η Πρώτη μετά τον Πρώτον!
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι όπου γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν με ιδιαίτερη ευφροσύνη τη μνήμη της, χαίρουν εις τον Ευαγγελισμό της, παρακολουθούν με αγαλλίαση τον «Ἀκάθιστον Ὕμνον» και ψάλλουν ύμνους εξοδίους στην Κοίμησή της.
Με όλως ιδιαίτερα αισθήματα θρησκευτικής πίστης, χριστιανικής αγάπης και βαθύτατης ευλάβειας περιβάλλει ο ευσεβής Κυπριακός Ελληνισμός το πρόσωπο της Παναγίας. Τούτο φαίνεται και από το πλήθος των Ιερών Μονών και Ναών σε όλη τη νήσο μας, που είναι αφιερωμένοι σ’ αυτήν.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον Άγιο Νεόφυτο, ενώ η γενική αντίληψη ότι ο ναός της Ιεράς Μονής του είναι αφιερωμένος στον ίδιο, αφού εκεί έζησε και ετελειώθη εν Κυρίω, η πραγματικότητα είναι άλλη. Το Καθολικό της Μονής του είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και μάλιστα αυτό φαίνεται και από την εφέστια ιερά εικόνα της Παναγίας της Εγκλειστριανής. Έτσι, βλέπουμε πως τελικά και οι τρεις παλαιές Σταυροπηγιακές Μονές της νήσου μας είναι αφιερωμένες στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας. 
Η ιδιαίτερη τιμή της Θεοτόκου στη νήσο μας επιμαρτυρείται, ακόμη, και από το αναρίθμητο πλήθος των ιερών μας εικόνων, που επίσης, είναι αφιερωμένες σ’ αυτήν. Και όλα αυτά είναι απόλυτα δικαιολογημένα, αφού, μέσα στη μακρόχρονη ιστορική πορεία του λαού μας και κάτω από αντίξοες καταστάσεις και συνθήκες ξένων κατοχών, η Παναγία υπήρξε για το μαρτυρικό μας λαό «τῶν θλιβομένων ἡ χαρά, Χριστιανῶν ἡ προστάτις», «προστασία καί σκέπη», «τῶν καταπονουμένων ὁ λιμήν ὁ ἀχείμαστος», «τῶν πενομένων ἡ τροφή, τῶν ξενητευμένων ἡ παρηγορία καί ἡ βακτηρία τῶν τυφλῶν, ἡ  ἐπίσκεψις καί θεραπεία τῶν ἀσθενούντων, ἡ σκέπη καί προστασία τῶν καταπονουμένων καί τῶν ὀρφανῶν ἡ βοηθός…». Ένα μικρό δείγμα του εικονογραφικού θησαυρού της Κύπρου μπορούμε να απολαύσουμε τις μέρες αυτές στην παράλληλη με το Συνέδριο Έκθεση Εικόνων της Θεοτόκου που φιλοξενείται στην παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο τίτλος της έκθεσης «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της», μαρτυρεί την έκταση της τιμής και ευλάβειας που τρέφει ο λαός μας στην Παναγία μας. 
Είναι, βέβαια, αδύνατον, μέσα από το χαιρετισμό μας να καλύψουμε το ανεξάντλητο κεφάλαιο της τιμής της Θεοτόκου στον ευλογημένο τόπο μας. Τούτο, θα πράξουν μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους οι εκλεκτοί Εισηγητές, που συμμετέχουν στο Συνέδριο, τους οποίους συγχαίρουμε αφού είμαστε σίγουροι, ότι οι εισηγήσεις τους, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις όλων μας.
Με αυτές τις σύντομες σκέψεις επευλογούμε και κηρύσσουμε την έναρξη των εργασιών τού παρόντος Αγιολογικού Συνεδρίου, ευχόμενοι από κέντρου καρδίας κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Η χάρη και η κραταιά αντίληψη της Υπεραγίας Θεοτόκου να σκεπάζει όλους μας!                                                           

   Μετ’ ευχών
 † Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Δεν υπάρχουν σχόλια: