Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

MANA ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ - Ευαγγελία Γιαιτζή-Σπυριδάκη


MANA ΓΛΥΚΥΤΑΤΗ

Μάνα δεν βρίσκεται λέξη καμία  να’ χει στον ήχο της τόση αρμονία.
Με μεγάλη συγκίνηση την Κυριακή 2-2-2020  παρηκολούθησα την Εορταστική Εκδήλωση της «Συνάντησης φοιτητριών και επιστημόνων» στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου-Χρυσοσπηλαιωτίσσης.
Η Συνάντηση γίνεται κάθε Πέμπτη υπό την εποπτεία της αξιολόγου και φωτισμένης πρεσβυτέρας κ.Σοφίας Αττάρτ. Λαμπρές οι εκδηλώσεις στη Χρυσοσπηλαιώτισσα. Σπάνια συγκυρία ευλογίας και χάριτος.
Η γιορτή έγινε μέσα σ’ ένα κλίμα ψυχικής εφορίας και ακράτητου ενθουσιασμού .Μοναδικές, ανεπανάληπτες στιγμές για την πρεσβυτέρα ,η οποία ως καλός Σαμαρείτης δίνει το στίγμα της χριστιανικής αγάπης.
Στις 2 Φλεβάρη 2020, η ομιλία της πρεσβυτέρας πυκνή σε νόημα, αποκαλυπτική σε βάθος, εκφράστηκε ως μία ρωμαλέα αναδρομή στο παρελθόν με σημαντικές αναφορές στο παρόν υπό τη σκέπη της Εκκλησίας. ΄Ενας δυνατός συναργεμός ο ζωντανός λόγος της, που ξυπνά ναρκωμένες συνειδήσεις και αναβλύζουν μυστικά το φως, την ωραιότητα, την σοφία και την αγάπη του Θεού.

Η γιορτή άρχισε με ψαλμούς και ακολούθησε προβολή βίντεο. Μετά έλαμψε ο περικαλέστατος Ι .Ν. Χρυσοσπηλαιωτίσσης με τη λαμπρή υποδοχή των φοιτητριών και επιστημόνων αναφερόμενες στο ρόλο της μάνας .Όλες οι άγιες μορφές των έγραψαν ιστορία. Μιά αλυσίδα μεγάλων μητέρων. ετήρησαν τον αγώνα τον καλόν και ας γίνουν παράδειγμα προς μίμηση.
Την εκδήλωση για τη «Μάνα Γλυκύτατη» έκλεισε μια ειδήμων επιστήμων, η οποία εν τη ρήμη του λόγου αναφέρθηκε στις άγιες μάνες του παρελθόντος και στις σύγχρονες  μάνες οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το φόρτο εργασίας τους. Ας τους βοηθήσει ο Θεός να κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους να γίνουν καλοί και αγαθοί πολίτες .Ενώ τονίστηκε το περίφημο εκείνο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου: «Μια καλή μητέρα αξίζει όσο χίλιοι δάσκαλοι».
Θα πρέπει ν ’αναφερθώ και  στον εφημέριο του περικαλλούς Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου - Χρυσοσπηλαιωτίσσης τον Πρωτοπρεσβύτερο και Λυκειάρχη π.Αθανάσιο Αττάρτ,ο οποίος είναι λόγιος, προικισμένος με πολλά χαρίσματα, με εξαίρετη θεολογική μόρφωση και ιδιαίτερη αφοσίωση στον Ι.Ν .Χρυσοσπηλαιωτίσσης. Είναι για τους πιστούς νησίδα ελπίδος, ανάσα πνεύματος και ψυχής.
Πλούσια τα κοιτάσματα της καρδιάς του χαρίσματα και αρετές φυσικές και πνευματικές. Έχει γρανιτένια θέληση που τον ωθεί να μην αφήνει κανένα τομέα ακάλυπτο. Μέθεξη συνειδητή σε όλες τις ανάγκες της ζωής, ψυχικές,πνευματικές και υλικές. Αγωνίζεται απ’όλα τα μετερίζια να δίνει το «παρών του Θεού» .Η επιβλητική  παρουσία του πατρός Αθανασίου Αττάρτ στην εκδήλωση εξέπληξε πάντες για τον ευθύβολο λόγο προς τους πιστούς του, για την δυναμική παρουσία. Κρατά το πλήρωμα της Χρυσοσπηλαιωτίσσης σε αγρύπνια πνευματική και αγαλλίαση ψυχής. Του ταιριάζει εδώ ο ωραίος τίτλος του Σολωμού «Τα σπλάχνα του και η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν».
Το τελευταίο βίντεο έκλεισε με τις μορφές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου Β΄, και του Μακαριστού Χριστοδούλου. Προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και παιδείας έδωσαν το δικό τους «παρών».
Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος με βαθείαν  πίστιν, ταπείνωση, ευγένεια και αγάπη αλλά και ένθεον ζήλον δια δραστηριότητα και συνεργασία, έδωσε ελπίδα και θάρρος στις φοιτήτριες και επιστήμονες. Ήταν σαν να προτρέπει «Αγαπάτε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστόν. Αγαπάτε την Αγίαν ημών Μητέρα Ορθόδοξον Εκκλησία και πίστη στην Μία και Αγίαν ,Καθολικήν Εκκλησίαν την οποίαν ηυτηχήσατε και εγεννηθήσατε. Μείνετε πιστές εις τα κελεύσματα και τις παραδόσεις των πατέρων σας!»
Με την Φήμη του Αρχιεπισκόπου και την διανομή δώρων έκλεισε η εκδήλωση. Σαν επίλογο του πονήματος μου θέλω ν’αφιερώσω το ποίημα του Βερίτη:
«Μάνα,η στοργή σου μεγάλη
Κι’απέραντη όσο η πλάση!!
Ποιος θα μπορέσει ως βαθειά
Την καρδιά σου ποτέ να διαβάσει;
Μάνα η στοργή σου πασίχαρη
Σαν τις αχτίδες του ήλιου
Μες τη χαρά του χρυσού προσκαλεί
Μαγικού σου βασιλείου
Πως με βελούδινα δάχτυλα αγγίζεις
Τους πόνους μας και τους γλυκαίνεις
Μάνα γλυκύτατη,Όλα τα βάσανα συ τ ’απαλαίνεις!!

Ευαγγελία Γιαιτζή-Σπυριδάκη
Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενορία πρότυπο είναι αυτή. Γνωστό ότι είναι στο κέντρο της Αθήνας χωρίς ενορίτες αλλά με ποιμαντική δράση. Ας παραδειγματιστούν οι κληρικοί μας με χιλιάδες ενορίτες για να κάνουν έστω και κάτι αυτοί.

Ανώνυμος είπε...

Χριστιανική σεμνότητα παρατηρώ στην ενδυμασία όπως πρέπει στις Χριστιανές γυναίκες.

Ανώνυμος είπε...

Στον εν λογω Ι.Ν.Κοιμησεως Θεοτοκου Χρυσοσπηλαιωτισσης γινεται ενα αξιεπαινο νεανικο εργο!Ειναι σπανιο το γεγονος να συγκεντρωνονται στην εκκλησια απο ολα τα μερη της Αθηνας νεες για να ακουσουν το ξεχωριστο,υψηλου επιπεδου μαθημα!Χρειαζεται δυνατη προσωπικοτητα,γνωσεις,εξυπναδα και ευγλωτια για την αξια παρουσιαση της εκδηλωσης!ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!