Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΟΜΑΡΑ


Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Συνέντευξη στον 
ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΟΜΑΡΑ

Την ευχή να μην παραστεί ανάγκη για επέκταση των μέτρων προστασίας των πιστών από τον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄. Στη συνέντευξή του στην «Κ», ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ξεκαθαρίζει πως εάν τα μέτρα της κυβέρνησης συνεχισθούν, σε μια τέτοια περίπτωση και η Εκκλησία θα πρέπει να πειθαρχήσει. Ο ίδιος θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, επικρίνοντας τους ιεράρχες εκείνους που αντέδρασαν. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει στο όλο θέμα δεν είναι διατεθειμένος να δώσει συνέχεια, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα. Καλεί τους πολίτες να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης λέγοντας ανοιχτά πως δεν είναι αμαρτία η αποχή από τη Θεία Κοινωνία και τον εκκλησιασμό για κάποιο διάστημα. Φέρνει ως παράδειγμα τον ίδιο, ο οποίος περιόρισε την παρουσία κληρικών στις λειτουργίες που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην Αρχιεπισκοπή.
Στο ερώτημα εάν υπήρξε καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης στη λήψη μέτρων η απάντηση ήταν καταφατική. Επικαλείται δε την περίπτωση της Κίνας που 2 δισεκατομμύρια πληθυσμό μέσα σε δύο μήνες κατάφερε, όπως λέει, να καταγράφει σήμερα μηδενικό αριθμό νέων κρουσμάτων. «Θα είναι όνειδος για μας, θα είναι ντροπή. Πρέπει να προσγειωθούμε ο καθένας να θεωρεί ότι είναι φορέας της ασθένειας και να προσπαθεί να μη μεταδώσει την ασθένεια. Αν όλοι μας έχουμε αυτή τη σκέψη, μέσα μας, η ασθένεια θα εξαφανιστεί. Σε δεκατέσσερις μέρες δεν θα υπάρχει», δηλώνει εμφατικά.


–Μακαριότατε, θεωρείται έκπτωση η έλλειμα πίστης από έναν κληρικό να βγει και να πει δημόσια ότι οι θρησκευτικές συναθροίσεις είναι ένας σοβαρός παράγοντας μετάδοσης του ιού και καλό θα ήταν να περιοριστούν;
Όχι. Άλλο είναι η πίστη, άλλο να προφυλαχθεί κάποιος, από μια ασθένεια. Το ότι η ασθένεια, αυτή είναι μεταδοτική δεν έχει καμία σχέση με την πίστη. Μεταδίδεται. Όταν ο ένας είναι δίπλα από τον άλλο, μεταδίδεται. Αν με ρωτάς αν μεταδίδεται αυτή η ασθένεια με τη Θεία Κοινωνία θα απαντούσα όχι. Σε αυτό είμαι κάθετος.
–Τόσα χρόνια ιεροσύνης, δεν έχετε διαπιστώσει κάτι διαφορετικό;
Όχι.
–Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έντονο το στοιχείο του εκκλησιασμού (Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα). Η Εκκλησία πώς θα ξεπεράσει τα εμπόδια προκειμένου να ικανοποιήσει τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών;
Το καλό που θα προκύψει, εάν ο καθένας προφυλαχθεί και δεν μεταδώσει, στον άλλο, την ασθένεια είναι ύψιστη προσφορά και δεν πρέπει να έχει ενοχές, γιατί δεν εκκλησιάστηκε. Το να πάμε τσούρμο, όλοι να εκκλησιαστούμε και να μεταδίδει ο ένας στον άλλον, να αρρωστήσουμε όλοι και να θρηνούμε θανάτους, είναι ό,τι χειρότερο. Το να προφυλαχθούμε και να μην πάμε για μερικές εβδομάδες στην εκκλησία και τολμώ να πω και να μην κοινωνήσουμε, δεν είναι αμαρτία εάν δεν κοινωνήσουμε και δεν πάμε στις εκκλησίες, όταν προστατέψουμε τον αδελφό μας. Διότι ο καθένας μας, αν δεν πούμε για τον εαυτό μας ότι είναι φορέας αυτού του ιού, θεραπεία δεν θα γίνει. Για αυτό και η κυβέρνηση πήρε αυτά τα σκληρά μέτρα, ο καθένας να απομονωθεί στο σπίτι του, και εάν πράγματι όλοι μας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα σε 15 μέρες η ασθένεια θα πάει στο καλό.
–Σας έχει περάσει από το μυαλό ότι ενδέχεται, φέτος, να κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση στον καναπέ του σπιτιού μας;
Εύχομαι να μη συμβεί αυτό, αλλά βλέποντας τι έχει συμβεί στην Κίνα που είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο, εάν δάμασε αυτή την ασθένεια, είναι ντροπή για μας σε ένα μήνα να μην περιορίσουμε την ασθένεια. Θα είναι όνειδος για μας, θα είναι ντροπή. Πρέπει να προσγειωθούμε ο καθένας να θεωρεί ότι είναι φορέας της ασθένειας και να προσπαθεί να μη μεταδώσει την ασθένεια. Αν όλοι μας έχουμε αυτή τη σκέψη, μέσα μας, η ασθένεια θα εξαφανιστεί. Σε δεκατέσσερις μέρες δεν θα υπάρχει.
–Τα μέτρα που έχετε ανακοινώσει είναι μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου;
Πιστεύω ότι είναι αρκετά, η ασθένεια να φύγει από το νησί μας.
–Στην περίπτωση που η Πολιτεία κρίνει ότι θα πρέπει να συνεχισθούν τα μέτρα;
Ασφαλώς και θα πρέπει να τα συνεχίσουμε.
–Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό
Εύχομαι να μη θρηνήσουμε θανάτους και εύχομαι όσοι μολυνθεί να αναρρώσουν και οι εκκλησίες μας να γεμίσουν από κόσμο και να βιώσουμε καλύτερα από άλλες χρονιές τη χαρά της Αναστάσεως.
Υπήρξε καθυστέρηση
–Μιλήσατε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή την περίοδο, αρκετές φορές. Αν μπορείτε, τι ήταν αυτό που σας είπε προκειμένου η Εκκλησία να αντιμετωπίσει με ευαισθησία τη συνάθροιση πιστών στις εκκλησίες;
Όταν μου είπε πως θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα λάβει σκληρές αποφάσεις, δεν τον άφησα να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Λέω, «κ. Πρόεδρε, ζούμε τις καταστάσεις και πρέπει να πάρετε σκληρές αποφάσεις και συγχαρητήρια εάν θέλετε». Συγχαίρω τους Κινέζους που σε 2 μήνες βγήκαν από πάνω και σήμερα οι θάνατοι μετριούνται στα δάκτυλα της μιας χειρός και χιλιάδες αποθεραπεύονται ημερησίως. Και οι ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης, λέω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δεν έπρεπε να επιτρέψουν τη μετάδοση της ασθένειας στις χώρες τους, η αδιαφορία τους τις έκανε να μετρούν εκατοντάδες νεκρούς ημερησίως. Ντροπή. Δεν πρέπει στη μικρή μας πατρίδα να επιστρέψουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να πάρουμε αυστηρά μέτρα.
–Υπήρχε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από πλευράς Κύπρου;
Πιστεύω ναι. Έπρεπε να τα πάρουμε πιο νωρίς και ακόμη κάποιοι το έχουν ρίξει, αν μου το επιτρέπεται, στο σορολόπ. Αν είναι δυνατόν. Πρέπει ο καθένας να απομονωθεί στον χώρο τον δικό του, να μην έρχεται σε επαφή με άλλους ούτως ώστε να μπει τροχοπέδη σε αυτή την ασθένεια, διότι εύκολα μεταδίδεται, αλλά και εύκολα αποθεραπεύεται, αν πάρουμε μέτρα.
–Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης σκληρότερων μέτρων. Εσείς συμφωνείτε;
Εάν ο κόσμος δεν συμμορφωθεί αυτό θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Αλλά γιατί να μη συμμορφωθούμε;
–Ποια είναι η συμβουλή σας, προς στους πιστούς για τα μέτρα προστασίας;
Πιστεύω ότι μπορούν θαυμάσια, και εγώ επιθυμώ, είμαι κληρικός, και να εκκλησιάζομαι και να λειτουργώ. Την Κυριακή είναι της Σταυροπροσκυνήσεως. Θλίβομαι, γιατί δεν θα μπορώ να πάω να λειτουργήσω, αλλά δεν με στενοχωρεί αυτό, διότι προσφέρω ύψιστες υπηρεσίες στον αδελφό μου. Γιατί να πάω και να έχει, έστω και έναν να μου μεταδώσει την ασθένεια; Δεν ξέρω, μπορεί να την έχω την ασθένεια και εγώ να τη μεταδώσω στον άλλον. Το ότι δεν θα μεταδώσω ή δεν θα πάρω από άλλον, αυτό είναι πολύ θετικό.
–Εξηγήστε μας. Στο ακραίο σενάριο που οι πιστοί στο σύνολο τους απέχουν από τις θρησκευτικές δραστηριότητες, η Θεία Λειτουργία θα τελείται κανονικά;
Βεβαίως. Έχουμε δώσει εντολή να κάνουν τις Θείες Λειτουργίες όσο το δυνατόν λιγότεροι. Δηλαδή θα μπορεί ένας παπάς να λειτουργήσει, δεν χρειάζεται δεύτερος. Εκεί που υπάρχουν ψαλτάδες, έχουν χορωδίες, δεν είναι ανάγκη να πάνε. Ένας ψάλτης δεξιά και ένας αριστερά είναι αρκετοί.
–Από τη δεύτερη ανακοίνωσή σας και μετά, με την οποία προτρέψατε τους πιστούς να περιορίσουν τον εκκλησιασμό, οι πιστοί πειθάρχησαν;
Εμείς την περασμένη Τετάρτη κάναμε λειτουργία στο εκκλησάκι μας εδώ στην Αρχιεπισκοπή. Είμαστε πέντε με έξι αδελφοί και κάναμε θαυμάσια λειτουργία. Λειτούργησε ο Άγιος Καρπασίας μόνος του, ούτε διάκος, λειτούργησε ένας. Έψαλαν άλλοι δύο, ο άλλος χωρεπίσκοπος κάθισε μακριά και εγώ από την άλλη πλευρά. Τρεις άνθρωποι έβγαλαν τη Λειτουργία. Ούτε συνωστισμός ούτε τίποτα.
Κάποιοι ιεράρχες θέλουν να έχουν το πάνω χέρι
–Τα περισσότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου φαίνεται ότι κατανοούν τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις συναθροίσεις στις εκκλησίες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ιεράρχες που δεν συμφωνούν.
Είπα πως στην Εκκλησία υπάρχει πλουραλιστική Δημοκρατία. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε δικτατορία. Εμείς παίρνουμε κάποια απόφαση. Η απόφαση αυτή, πριν την ανακοινώσουμε, είναι μελετημένη. Σε μερικούς δεν αρέσει και θέλουν για την επαρχία τους να πάρουν κάποια διαφορετική απόφαση. Έχουν το δικαίωμα, όταν δεν είναι συνοδική απόφαση. Αλλά εκείνο που με ξενίζει πολλές φορές, έρχεται η κυβέρνηση και εισηγείται κάτι. Εγώ έχω σαν γνώμονα και πυξίδα, το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και βλέπω πως η κυβέρνηση πήρε κάποιες αποφάσεις για το συμφέρον του λαού. Γιατί να μη συμφωνήσω με την κυβέρνηση; Κάποιοι θέλουν να έχουν το πάνω χέρι εκείνοι και δεν λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του αρχιεπισκόπου. Εμένα δεν με ενοχλεί, αλλά ο λαός τι θα πει. Πέντε άνθρωποι και δεν συμφωνούν;
–Νοουμένου ότι το σύστημα της Εκκλησίας είναι Συνοδικό..
Αυτό με στεναχωρεί μεν αλλά δεν θέλω να επιβάλω την άποψή μου. Είναι άνθρωποι που έχουν μια ηλικία, έχουν εμπειρίες.
–Άρα στο θέμα αυτό δεν θα δώσετε συνέχεια;
Βέβαια. Έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε, δεν θα ασχοληθούμε με παρωνυχίδες.

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» την Κυριακή, 22 Μαρίου 2020


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ο Λεμεσού ακολουθεί την γραμμή του Αρχιεπισκόπου. Έστω και αργά αναλαμβάνουν την ευθύνη τους οι Μητροπολίτες.

Ανώνυμος είπε...

Τι λές ανώνυμε 1:39 μμ;
Ο Αρχιεπίσκοπος πριν την κρατική απόφαση είχε διακόψει την ροή πιστών στους Ναούς.
Ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Μόρφου Νεόφυτος συνέχισαν μέχρι χθες τουλάχιστον να δέχονται πιστούς και να προσκαλούν τους πιστούς στη θεία λατρεία.

Ανώνυμος είπε...

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου για τις Ιερές Ακολουθίες λόγω κορωνοϊού:
Η Ιερά Μητρόπολη Πάφου καλεί όλους σε συμμόρφωση προς τα κυβερνητικά μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Οι Ιερές Ακολουθίες θα γίνονται όλες κανονικά, αλλά το εκκλησίασμα δεν θα ξεπερνά τα δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ιερέων και άλλου προσωπικού. Εν ανάγκη να κλείνουν οι θύρες του ναού.

Από τις λίγες ανακοινώσεις μου νομίζω ότι η Μητροπολη μα κοροϊδεύει ψιλό γαζί.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μας κοροϊδεύει ανώνυμε 6:50 ;;;
Προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί.