Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ π. ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΙ

 ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
π. ΧΑΡΙΤΩΝΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΚΙ

Ήταν 29 Μαρτίου 1998, Τετάρτη Κυριακή των νηστειών του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος,  τότε που Άγγελοι Κυρίου παρελάμβαναν την αγιασμένη ψυχή του αειμνήστου μεγάλου Ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι, για να την οδηγήσουν από την γη στον ουρανό, στον θρόνο του Θεού. Τα τέλη του οσιακά!!! Αγγέλους έβλεπε τις τελευταίες στιγμές της επιγείου ζωής του. Το έργο που άφηνε πίσω του, πλούσιο σε καρπούς. Οι ψυχές των Κογκολέζων αδελφών που προσήλθαν στην αγία μας Ορθοδοξία χιλιάδες. Και η προσέλκυση νέων πιστών συνεχίζεται. Οι καμπάνες της Ορθοδοξίας ακούγονται όλο και πιο ευρύτερα. Το μήνυμα του Ευαγγελίου τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. «Τρέχουμε και δεν τους προλαβαίνουμε», όπως θα έλεγε και ο αοίδιμος Άγιος Πενταπόλεως κυρός Ιγνάτιος. 


 Την φετινή χρονιά συνέπεσε να τελείται στην Κανάγκα το μνημόσυνο του π. Χαρίτωνος, ημέρα της κοιμήσεως του 29 Μαρτίου και την ίδια Κυριακή, του Αγίου Ιωάννου της Κλιμακος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος, με τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ τέλεσε την Θεία λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο, στον παλαιό Ναό του Αγίου Ανδρέου, κεκλεισμένων των θυρών και με την παρουσία μόνο ελαχίστων ιερέων και των ιεραποστόλων αδελφών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος, αφού ομίλησε για τον Όσιο Ιωάννη τον Σιναίτη, τον οποίον και αποκάλεσε άλλον Μωυσήν, ο οποίος με το πνευματικότατο βιβλίο της Κλίμακας  οδηγεί τους ανθρώπους στην γη της επαγγελίας δηλαδή στον παράδεισο, ανέφερε πως εδώ στην Κανάγκα υπάρχει και άλλος νοητός Μωυσής, ο αείμνηστος π. Χαρίτων, ο οποίος και κατεσκεύασε «πνευματική κλίμακα», παρουσιάζοντας βιωματικά στους Καναγκαίζους και γενικότερα Κογκολέζους αδελφούς, τις αρετές της Ορθόδοξης ζωής και προτρέποντάς τους να τις ανέβουν σκαλοπάτι – σκαλοπάτι, για να βρεθούν από την γη στον ουρανό.  Ονόμασε ο Σεβασμιώτατος τον αείμνηστο π. Χαρίτωνα μεγάλο πατέρα, διδάσκαλο και ιεραπόστολο της Κανάγκας, όπου σήμερα απολαμβάνουμε τους πνευματικούς καρπούς, με την συνεργασία και των υπολοίπων μεγάλων ιεραποστόλων, Αρχιερέων της Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής, της αδελφότητος Θεολόγων ο "ΣΩΤΗΡ", αδελφών γυναικείων χριστιανικών αδελφοτήτων, αλλά και των ιθαγενών πλέον ιερέων. Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε προσευχητικά το κήρυγμά του λέγοντας : "Πάτερ αγαθέ, αείμνηστε π. Χαρίτωνα, επίβλεψον εξ ουρανού και πρέσβευε , ώστε η άμπελος αύτη, την οποίαν εφύτευσεν η δεξιά του Κυρίου, να αναπτυχθεί  έτι περισσότερον και πληρώσει πάσαν την περιφέρειαν ταύτην".
Αφού εψάλη το μνημόσυνον εντός του Ιερού Ναού, ετελέσθη Τρισάγιον επί του τάφου του π. Χαρίτωνος ασπαζόμενοι όλοι το χώμα που σκεπάζει τα ιερά λείψανα του αγίου πατρός και ιεραποστόλου Χαρίτωνος.
 Η Θεία Λειτουργία , το κήρυγμα και το ιερό μνημόσυνο μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Κανάγκας.




5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του π. Χαρίτωνα. Ας πρεσβεύει εκ του Ουρανού υπέρ της ιεραποστολικής προσπάθειας και της προφυλάξεως του Σεβασμιωτάτου και των συνεργατών του -ανδρών και γυναικών- Ιεραποστόλων από την μάστιγα του Κορωνοϊού.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σωτήρ ν' αναπαύει τον π. Χαρίτωνα.

Ανώνυμος είπε...

Να προσέχει ο Δεσπότης όσο μπορεί. Να σταματήσει τις μετακινήσεις. Έχει χρόνο για ποιμαντικό έργο. Τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ πόσο εκεί.
Ο π. Χαρίτων δεν έχει ανάγκη προσευχών απολαμβάνει τους κόπους του στη Βασιλεία των ουρανών.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας βίους Αγίων δεν καταλήγω σε τέτοιο συμπέρασμα

Ανώνυμος είπε...

Ιεροκήρυκας Πατρών ο π. Χαρίτων.
Ιεροκήρυκας Πατρών ο μητροπολίτης Θεοδόσιος.
Ευλογημένη συγκυρία.