Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Χάσαμε την ευκαιρία… - Ιωάννης Σαλογιάννης


 Χάσαμε την ευκαιρία…


Χάσαμε την ευκαιρία Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να δείξουμε την δύναμή της Πίστης μας. Την μία και μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε να κάνουμε τον κόσμο να πιστέψει στον Χριστό , στην Παναγία μας , στου Αγίους μας. Χάσαμε την ευκαιρία  να δείξουμε στους ανθρώπους  ότι η Πίστη στον Τριαδικό Θεό «έξω βάλλει τον φόβον».  Χάσαμε την ευκαιρία να αποδείξουμε εμπράκτως ότι η «λύτρωση»  δεν θα έρθει από εκεί που περιμένουμε, αλλά από εκεί που πιστεύουμε. Χάσαμε την ευκαιρία να βάλουμε μπροστά από τον ιό, τον Υιό. Δεν δώσαμε την ευκαιρία στην Παναγιά μας να μας πει «μην φοβάστε παιδιά μου , Εγώ είμαι εδώ», κλείσαμε τις πόρτες των Ιερών Ναών στους χαιρετισμούς , στον Ακάθιστο και είπαμε στον κόσμο «όχι, εδώ δεν υπάρχει ασφάλεια, εδώ κολλάς θάνατο» . Δώσαμε το δικαίωμα στον χλευασμό! Πολλές φορές έχω ακούσει από στόμα Ιερέων το εξής: Ότι εμείς δεν έχουμε μια θρησκεία , έχουμε μια αποκάλυψη που βασικό της στοιχείο είναι η Χάρις. Η Χάρις λοιπόν εκχέεται μέσα στον χώρο και στον χρόνο μέσα από το θαύμα.
Ο Μέγας Αθανάσιος λέει ότι έγινε ο Θεός άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός κατά χάριν. Αυτό λοιπόν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί το έχουν βιώσει άπειρες φορές μέσα στα 2000 χρόνια, μέσω των Θαυμάτων που παρουσιάζουν την είσοδο του Θεού μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία. Τα μυστήρια της Εκκλησίας, προσφέρουν αυτή τη Χάρη. Όταν αναλογιστούμε το Μυστήριο των Μυστηρίων, την μεταβολή δηλαδή  του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού, ότι ο Αγιασμός είναι νερό που δεν «σαπίζει» και διατηρείται χρόνια χωρίς καμία αλλοίωση, ότι Λείψανα Αγίων μένουν άφθαρτα στον χρόνο και ευωδιάζουν,   το Άγιο Φώς, πόσα θαύματα σε άτεκνα  ζευγάρια, θαύματα απο το λάδι του Ευχελαίου, εμφανίσεις  Αγίων και της Παναγίας , πόσες θαυματουργικές εικόνες: Παναγία η Γερόντισσα, Παναγία η Εσφαγμένη, Παναγία η Γλυκοφιλούσα, Παναγία η Παραμυθία, Παναγία η Ιεροσολυμίσσα, Παναγία η Κυκκώτισσα, Παναγία της Τρύγης στην Σιμωνόπετρα Αγίου Όρους, Παναγία Σουμελά, Το Ρόδον το Αμάραντον , Άξιον Εστί στις Καρυές Αγίου Όρους και πολλές άλλες.
Μα καλά , ξεχάσαμε εμείς οι ίδιοι τα Θαύματα και εμφανίσεις  Αγίων σε παλαιότερες περιόδους λοιμών και δύσκολων προκλήσεων;
-Λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας για να φύγει φοβερή πανώλη.
-Την Ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στη Ζάκυνθο τιμά κάθε χρόνο η Εκκλησία μας στις 30 Ιανουαρίου.(Επιδημία πανούκλας)
- Στην Κέρκυρα η πολιορκία των Τούρκων, που άρχισε στις 24 Ιουνίου 1716, έληξε τα ξημερώματα της 11ης Αυγούστου του 1716, με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος, αφού, καθ’ όλη τη νύχτα της 10ης Αυγούστου, ο Άγιος, με την παρουσία αγγελικών δυνάμεων, κατατρόπωνε τους εχθρούς. Το θαυμαστό αυτό σημείο της Χάρις του Θεού ανάγκασε τους Ενετούς να αναγνωρίσουν τον Άγιο ως ελευθερωτή της Κέρκυρας. Κατόπιν, με απόφαση του Βενετού Γενικού Καπιτάνου Ανδρέου Πιζάνη, καθιερώθηκε κατά την 11η Αυγούστου να γίνεται Λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου της Κέρκυρας.

- Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου στην Κέρκυρα λιτανεύεται το ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος, σε ανάμνηση ευγνωμοσύνης της θαυματουργικής διασώσεως της Κέρκυρας από τη φοβερή επιδημία της πανώλης που για δεύτερη φορά είχε απειλήσει το νησί το έτος 1673.
- Μαϊος 1854 Αθήνα & Πειραιάς, επιδημία χολέρας και επέμβαση της Παναγίας.
Θέλω με αυτά τα παραδείγματα να δείξω οτι στα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν Επίσκοποι και Ιερείς που έλεγαν στον κόσμο ''Μένω Σπίτι'' κλείνω Ναούς κτλ. Στήριζαν όλες τους τις ελπίδες στην Παναγία, τον Θεό και στους Αγίους Του. Σήμερα λοιπόν εμείς κλειστήκαμε στα σπίτια μας αφήνοντας τον Χριστό έξω.
Απομακρύναμε τον κόσμο απο τους Ναούς και αφήνουμε Τίμια Λείψανα και Ιερές Εικόνες κλεισμένες στους Ναούς. Χρειάζεται να βάλουμε τον Υιο μπροστά απο τον ιό. Πού είναι το παράδειγμα της εκκλησίας με όλα αυτα τα μεγολεπρεπέστατα κυρήγματα που έκανε οτι σε δύσκολες στιγές θα πρέπει να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Θεό; Η Ίδια ακυρώνει τον εαυτό της. Πως θα εμπιστευτεί ο λαός ξανά τα λόγια των Ιερέων περί υπομονής , ελπίδας κτλ; Δεν μπορεί να παίρνουμε μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους , αποστάσεις, αντισυπτικά κτλ , και να λέμε οτι στον Ιερό Ναό αυτά τα μέτρα δεν ισχύουν. Δηλαδή δεν μπορώ να κολλήσω στο σούπερ μάρκετ, στον γιατρό, στον φούρνο, στο κρεοπωλείο, στο συνεργείο, στα ταξί, στα λεωφορεία και μπορώ με τα ίδια μέτρα ασφαλείας να κολλήσω στον Ναό; Τόσο χλιαροί πια; Ας προσέχουμε διότι μετά το τέλος αυτής της ιστορίας κάποιοι θα χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις για τις κινήσεις τους. Ακυρώσαμε δηλαδή τους Αγίους μας; την Παναγία μας; τον Χριστό; Σταματήσαμε την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας και ''φεύγουν'' άνθρωποι χωρίς εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία!!! ; Άν κάποιο παιδί που ήθελε να βαπτιστεί και δεν το βαπτίσαμε λόγω ''μέτρων'' πεθάνει, τί γίνεται;. Λέμε στον Χριστό , στην Παναγία και τους Αγίους ότι δεν μπορείτε εσείς να κάνετε τίποτα, εμείς μπορούμε να κάνουμε τα πάντα... .. Πώς αναπαύεται η Ιερατική σας συνείδηση να υπακούτε σε ανίερους νόμους; Πώς είναι δυνατόν να υπακούτε σε νόμους που έρχονται σε σύγκρουση με το θέλημα του Θεού; Θυμηθείτε τα λόγια του Απόστολου Πέτρου προς τις ιουδαϊκές αρχές…» Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις».
Τελειώνω με ένα γεγονός που μου έκανε εντύπωση. Με απόφαση της η Ιερά Σύνοδος ορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα μέσα ενημερώσεως  για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ σε οποιονδήποτε άλλο Ιερέα να εκφράσει άποψη δημοσίως!!! Μα καλά σοβαρολογούμε; Πού νομίζετε ότι βρισκόμαστε; Με ποιο δικαίωμα μπορείτε να «φιμώνετε» και ποια τιμωρία μπορείτε να επιβάλετε σε αυτούς που δεν θα ακολουθήσουν; Επίσης εκφράζει «την ευχή και την προσευχή», ο καιρός να περάσει σύντομα, «ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020». Και που ξέρετε από τώρα αν θα έχουμε ξεμπερδέψει από αυτή την ιστορία έως τότε; Και τι ακριβώς θα γίνει αν ισχύουν κάποια από τα σημερινά μέτρα; Θα πάμε σε άλλη ημερομηνία; Και ποια; Μήπως η μετάθεση , στην Απόδοση του Πάσχα είναι απλά να ησυχάσει προς το παρόν ο κόσμος και μετά βλέπουμε τι θα γίνει;  Κι αν έχουμε τελειώσει τι θα γίνει; Θα υπάρχει τότε ο ίδιος αγώνας που υπάρχει τώρα; Ο αγώνας της νηστείας , της εγκράτειας και της προσευχής; Μάλλον όχι, καθώς η τότε περίοδος δεν το επιβάλει και ο καθένας θα πρέπει να «ρυθμίσει» τις κινήσεις του με τον Πνευματικό του.  Συγχωρήστε με, δεν είμαι Θεολόγος, απλά εκφράζω τις ανησυχίες μου για το μέλλον , διότι οι κυβερνώντες όταν πάρουν το δικαίωμα για μια φορά, τότε το συντηρούν για πάντα… 
Μετά βαθυτάτου σεβασμού προς όλους εύχομαι το καλύτερο για την Ορθοδοξία μας.  

Ιωάννης Σαλογιάννης

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ιωάννη,
συγχαρητήρια για το πολύ καλό και εμπεριστατωμένο άρθρο σου. Ο Θεός να σε ευλογεί, για τον καλό αγώνα που δίνεις. Δεν είμαστε λίγοι, όπως θέλουν να πιστεύουν. Μα δεν μετρά τόσο αυτό. Να έχουμε τέλεια εμπιστοσύνη στον Θεό οτι τα πάντα κανονίζει. Είθε ο Μακρόθυμος Θεός να φωτίσει τους "λίγους" που δείλιασαν. Όλους θα τους συναντήσουμε και θα τους ασπαστούμε αδελφικά, είτε είναι παρόντες είτε απόντες, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν. Όλους θα τους συναντήσουμε, ως Εκκλησία, στην Ανάσταση. Γιατί εκεί τα πάντα είναι Φως και Χαρά και δεν χωρούν σκιές. Καλή Ανάσταση. Δώστε τα όλα για την Ανάσταση!!! Δώστε τα όλα για να είστε εκεί!!! Για να γίνετε ένα μαζί Του!!!

παπα-Παύλος Καλλίκας

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η ευκαιρία έχει χαθεί απο χρόνια διότι οι Χριστιανοί έχουν μάθει να "συχνάζουν" στην εκκλησία χωρίς ένα βαθύτερο βίωμα,ο λαός είναι ακατήχητος ,δέκα λεπτά λόγια ουσίας κάθε Κυριακή είναι αρκετά να ήταν σήμερα διαφορετικά όλα,όμως έχει δοθεί βαρύτητα στο καφέ μετά την Λειτουργία, όχι οτι δεν χρειάζεται και αυτό,αλλά θα μπορούσαν και οι απλοί Ιερείς αν δεν έχουν θεολογική κατάρτιση να διαβάζουν ένα κείμενο απο τους Πατέρες της Εκκλησίας. Μεταξύ μας δεν υπάρχει κοινή αντίληψη των θεμάτων αρκεί κανείς να διαβάσει τα σχόλια σε αναρτημένα κείμενα των ημερών. Πλέον έχει χαθεί η πνευματική θέρμη έχει μειωθεί η διάκριση.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Εθιξε και την απαράδεκτη φίμωση κλήρου και λαού απο την ΔΙΣ μεταξύ άλλων.
Πολλά μπράβο στον κ. Ιωάννη Σαλογιάννη για το άρθρο του.

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ανώνυμος είπε...

Κε Σαλαγιάννη είστε επικίνδυνος γιατί κάνετε τον παντογνώστη.

Ανώνυμος είπε...

Ισχύουν όσα λες αδελφέ. Η ενοριακή ζωή πάσχει στην εκκλησία μας, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ.ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΗΝΕΤΕ.ΑΠΙΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΕ.ΛΥΠΑΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.ΖΗΤΑ ΕΛΕΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ είσαι επικίνδυνος ανώνυμε 5:27 μμ γιατί κάνεις τον παντογνώστη με το να προσπαθείς να βγάλεις λάθος τον κ. Σαλογιάννη στα ζητήματα που αναφέρθηκε και με το να προσπαθείς να του στερήσεις το δικαίωμα της άποψης.

Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια μέ εκφράσατε απόλυτα. Τό θλιβερό δεν ειναι οτι οι κοσμικοί δεν μπορουν να καταλάβουν τα περι χάριτος αλλά οι "πνευματικοί" αδελφόί μας, Αρχιερείς, Ιερείς, χριστιανοί ορθόδοξοι.Αυτό με πονάει και με θλίβει βαθυτατα. Είπα στον παπα της ενορίας να βγάλουμε την εικόνα της Παναγίας χωρίς κόσμο εσύ ο ψάλτης και εγω να θυμιαζω την χάρη της και να λειτανευσουμε απ ακρη σ΄ακρη το χωριό μας. Η απάντηση... θα μας περιγελάσουν. Μηπως ηρθε ο καιρός που προφητευσε ο Αγ. Κοσμάς ότι θα περπατάμε χιλιομετρα για να βρουμε ορθοδοξο παπά; Και πάλι ευχαριστω για το εκφραστικο κειμενό σας

Ανώνυμος είπε...

https://www.romfea.gr/diafora/36334-kerameos-apagoreuontai-rita-ta-megafona-kai-i-proseleusi-ton-piston-ti-m-ebdomada
Απαγορεύονται ακόμη και τα μεγάφωνα έξω από τους ναούς! Αφόρητη πρόκληση από Κεραμέως!

Ανώνυμος είπε...

Ας μας πει ο κύριος που λέει οτι ο. Σαλογιάννης ειναι επικίνδυνος, το δικό του όνομα, διότι δεν γίνεται ο ένας να εκφέρει επώνυμα άποψη και ο άλλος να βρίζει ανώνυμα. ευχαριστώ.

Οκονόμου Μιλτιάδης είπε...

Τι κρίμα να μένεις έξω απ΄τη Χάρη και να μεταθέτεις την Ανάσταση του μη σταυρωμένου λες κ είναι...ποδοσφαιρικός αγώνας.Ας ειναι.Θα το αντέξουμε.Αλλά σεβαστοί Αρχιερείς ο...καισαροπαπισμός δε μπαίνει εύκολα στο πετσί του Ελληνα όσο κι αν το,,,πιέζει ...Πέτσας.Ούτε ο παποκαισαρισμός.Καλή Ανάσταση Συνέλληνες και καλή λευτεριά

Οικονόμου Μιλτιάδης είπε...

Τι κρίμα να αναβάλλεται η Ανάσταση και να περιμένεις τη χάρη του Θεού να ξεπηδήσει απ την ..τηλεόραση.Ας είναι,Θα το αντέξουμε αλλά παρακαλώ σας σεβαστοί Ιεράρχες να μηνξαναγίνει όχι τόσο για μας αλλά για την Ορθοδοξία και τη χώρα μας.

Unknown είπε...

"Υποτασσωμεθα και Θεώ και αλλήλοις και τοις επί γης αρχουσι. Θεώ δια παντα' δια την φιλαδέλφιαν αλληλοις'δι' ε
τοις αρχουσι". Γρηγ. Θεολόγος.
Υάκινθος

Ανώνυμος είπε...

''Αδελφέ Ιωάννη,
Κατά τον λαόν και οι όποιοι εφήμεροι...'' άρχοντες''...
Ζούμε καιρούς Αποκαλυπτικούς...
Έτσι ορθά διαπιστώνεις ότι,
''Χάσαμε την ευκαιρία να βάλουμε μπροστά από τον ιό, τον Υιό.
Δεν δώσαμε την ευκαιρία στην Παναγιά μας να μας πει
«μην φοβάστε παιδιά μου , Εγώ είμαι εδώ»,
κλείσαμε τις πόρτες των Ιερών Ναών στους χαιρετισμούς ,
στον Ακάθιστο και είπαμε στον κόσμο «όχι,
εδώ δεν υπάρχει ασφάλεια, εδώ κολλάς θάνατο» .
Δώσαμε το δικαίωμα στον χλευασμό! ''

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε ογδόντα Δεσποτάδες καί ακούσαμε ογδόντα τροπάρια...
Δυστυχώς οι επίσκοποι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων..
Σύρθηκαν πίσω από τους"λειτουργιολόγους"υπουργούς καί άφησαν έκθετο τον απλό κλήρο καί τόν λαό. Έθεσαν υπεύθυνο τον παπά, μήν τυχόν καί περάσει κανείς πιστός τό κατώφλι τού Ναού, αλλά και αλίμονο τού αν εκφράσει γνώμη.Απορώ πώς θά κηρύξουν πάλι στο λαό, περί ελπίδας στο θεό δια τών Ιερών Μυστηρίων.Δεν απαίτησαν κάν από την κυβέρνηση, έστω για τα αφτιά των πιστών,να ισχύει καί για τούς Ναούς ότι στά φαγάδικα....
Μπράβο στον κ.Σαλογιάννη, γιά τό τεκμηριωμένο άρθρο του το οποίο εκφράζει τον συνειδητό κλήρο και πιστό.

Unknown είπε...

Δι ευταξίαν τοις αρχουσι.
Υάκινθος

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς ο κύριος Σαλογιάννης αγνοεί και τα βασικά της ιστορίας (έκτος αν τα κρύβει) γιατί σε περιόδους επιδημιών με τις Εκκλησίες ανοιχτές τα παλαιότερα χρόνια είχαμε εκαντοντάδες ως και χιλιάδες νεκρούς σε Ορθόδοξες Χριστιανικές περιοχές συμπεριλαμβανομένων φυσικά κληρικών και μοναχών. Δεν μας λέει επίσης ότι είναι φυσικό οι άνθρωποι τα χρόνια εκείνα να μην γνωρίζουν τίποτα από ιούς και βακτήρια ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να προφυλαχθούν όπως ακριβώς ξέρουμε σήμερα. Φαίνεται ότι ο λαϊκισμός στον εκκλησιαστικό χώρο περισσεύει αυτήν την δύσκολη περίοδο...

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΟΥ ΑΠΕΝΑΤΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ.ΘΕΩΡΩ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΩ Η ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΜΟΥ.ΘΕΩΡΩ ΤΡΑΓΙΚΟΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΛΛΩ ΤΗΝ ΩΔΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΜΑΣ.ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΜΑΙ ΠΟΛΥ.ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ.ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΠΡΑΞΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ;;;;ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ.ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ.ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΜΟΥ,ΠΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΕ ΜΙΚΡΑ Η ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΟΥ ΑΡΧΗΣ.ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι όσοι αντιδρούν στο κλείσιμο τών Ναών,δεν είναι ανεύθυνοι και αναίσθητοι,στο νά μήν συμφωνούν στα μέτρα προστασίας.Ανοικτοί Ναοί, με ανάλογη παρουσία πιστών.... γιά όλα υπάρχουν λύσεις... όχι όμως γιά τους Ναούς δυστυχώς...

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

Αγαπητε 11:43 (8 Απριλίου) μη γνωρίζοντας ο τότε κόσμος τι να κάνει, έπραττε το σωστό και ο Πανάγαθος Θεός το αντάμειψε και πάντα ήταν εκεί βοηθώντας. Σήμερα με τις μεγάλες επιστήμες που έχουμε αναπτύξει γίναμε Θεοί στην θέση του Θεού.Τον Χριστό δυστυχώς δεν τον πρόδωσε ο Ιούδας αλλά τον πρόδωσε ο ύπνος των μαθητών του.Σήμερα δεν μας προδίδει κάποιος, μας προδίδει ο δικός μας ύπνος.

Ιωάννης Σαλογιάννης είπε...

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω οτι στην Βουλγαρία όλοι οι ναοί παραμένουν ανοιχτοί και θα τελούν τις Ιερές Ακολουθίες. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία. Για να δούμε αγαπητοί μου εκεί τι θα γίνει. Θα υπάρξει ''εκατόμβη'' νεκρών; ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

Οι λαϊκισμοί και το συναίσθημα ως έθνος και εκκλησία μας έκαναν τις μεγαλύτερες καταστροφές. Υπάρχει και η λογική κ. Σαλογιάννη γιατί θα υπάρξει και αύριο και θα μας καλέσουν να απολογηθούμε για τις απόψεις μας τις καταστροφικές.

Ανώνυμος είπε...

Λαϊκισμοί είναι και η καλλιέργεια πανικού και άγχους υπερβολικού, κάτι που σύμφωνα με επιστήμονες εξασθενεί τον οργανισμό. Αυτό είναι καταστροφικό.

Αντύπας

Ανώνυμος είπε...

Το να κλείνεις 10.000.000 κόσμου στα σπίτια του 7.18 Ανώνυμε και να τον ''βομβαρδίζεις'' με πανικό και τρόμο μέσα από τις τηλεοράσεις, πώς θα το ονόμαζες; ε; Είναι ό,τι χειρότερο για το ανοσοποιητικό σύστημα αυτό. Πέφτουν όλες οι άμυνες λόγω άγχους. Μήπως ξέρεις να μας πεις πόσους νεκρούς θα έχουμε αφού τελειώσει όλο αυτό; Από καταθλίψεις, εγκεφαλικά, καρδιακά και ψυχικά νοσήματα και άλλα; Μη δείτε έναν άνθρωπο να εκφράζει μια διαφορετική άποψη, αμέσως να τον φάτε.Είναι λαϊκισμός το να ανοίξουν οι εκκλησίες με τα ίδια μέτρα που επιβάλλονται και στα super market;