Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

«Από την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά τα Μέτρα» - Μαρία Σκόνδρα.


Πάτρα, 17/5/2020
«Από την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά τα Μέτρα»

          Χριστός Ανέστη!
          Δόξα τω Θεώ, άνοιξαν οι Ναοί μας! Οι ευλογημένοι χώροι της Λατρευτικής μας ζωής! Η ψυχή γεμάτη δέος και πόθο και χαρά βίωνε αχόρταγα το Μυστήριο της Θείας Αληθείας και της Θείας Χάριτος. Βίωνε την ουσία της Πίστεώς μας από την Παλαιά και από την Καινή Διαθήκη. Βίωνε τη Ζωή και τη Διδασκαλία του Κυρίου μας, από τον Ευαγγελισμό μέχρι την Ανάστασή του. Βίωνε τη Νοσταλγία της Αιωνίου Ζωής, μόνο σε τρεις ώρες, από 7.00 – 10.00 το πρωί. Μοναδικές ώρες! Λες και βρισκόσουν σε μια γωνιά του Παραδείσου! Αραιά οι καρέκλες, κοντά οι ψυχές! Μέλη του σώματος του Χριστού! Ουρές για τη Θεία Κοινωνία…! Δεν χόρταινες το Μυστήριο, δεν χόρταινες την πλημμύρα της χαράς. Αναντικατάστατη και μοναδική η Ορθόδοξος Θεία Λατρεία. Πανηγύρι στο Ναό μας… Άλλη ατμόσφαιρα στον Οίκο του Κυρίου μας. Καμπάνες, ευχές, κεράσματα, αγάπη! Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη! Με το νου μας… στα Μέτρα.

          Καθώς επιστρέφαμε στην ασφάλεια του σπιτιού μας, συντροφιά με την ανέκφραστη ευλογία, θυμηθήκαμε εκείνη την αρχαία «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που διδάσκαμε τόσα χρόνια στα Ελληνόπουλα ως παράδειγμα ζωής: Απάντησε ηρωικά στο βασιλιά Κρέοντα: - «Δεν μπορώ να τηρήσω τον νόμο σου, που αντιβαίνει στον Νόμο του Θεού»! Και ενταφίασε τον αδελφό της, γιατί ήταν ασέβεια κατά τον ηθικό νόμο της εποχής, να μένουν άταφοι οι νεκροί, θυσιάζοντας τη δική της ζωή. Θυμηθήκαμε και τον Απόστολο Πέτρο, που έκραζε με παρρησία χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες: - «Πειθαρχείν δει  Θεώ μάλλον ή ανθρώποις», που διδάσκαμε τόσα χρόνια στα Κατηχητόπουλα…
          Έντονη και ενοχλητική η ντροπή. Πώς ανεχτήκαμε τα Μέτρα χωρίς σεβασμό στην Εκκλησία μας; Πώς; Ναι, στην υγεία του σώματος. Τι τιτάνιο αγώνα έδωσαν στα Νοσοκομεία μας. Υπόδειγμα θαυμασμού! Αλλά η υγεία της ψυχής στο έλεος των ανθρωπίνων μέτρων και όχι στην Αγάπη της Εκκλησίας μας; Κύριε, συγχώρησέ μας. Μεγάλη στέρηση οι κλειστοί Ναοί και μάλιστα τις Άγιες Ημέρες του Πάθους και της Αναστάσεώς Σου. Βαθύς ο πόνος. Όμως ας αξιοποιηθούν οι σκέψεις αυτές σε άλλη στιγμή. Σήμερα, ας μη χάσουμε με τίποτα το θησαυρό, τη χαρά, την ευλογία της πρώτης Θείας Λειτουργίας μετά τα Μέτρα. _

Σας ευχαριστώ
Μαρία Σκόνδρα.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνώ με το: «Πώς ανεχτήκαμε τα Μέτρα χωρίς σεβασμό στην Εκκλησία μας» τα Μέτρα έγιναν κ. Σκόνδρα σεβαστά από όλους τους ιερείς και τους ευλαβείς πιστούς, που έχουν μάθει να κάνουν υπακοή στην Ποιμένουσα Εκκλησία, διότι Αυτή η Εκκλησία της Ελλάδας με Συνοδική Απόφαση της τα επέβαλε. Όσοι δεν τα σεβάστηκαν είναι ανυπάκουα παιδιά και πρέπει προσκλέντας να πάνε στον Μητροπολίτη να ζητήσουν συγνώμη για την αμαρτία τους. Αυτό συνέστησα σε ενορίτες μου που πήγαν σε ναούς που τελέσαν την Θεία Λειτουργία την περίοδο της απαγορεύσεως. Η Εκκλησία δεν είναι Σωματείο για να αποφασίζουν ιερείς και Επίτροποί αλλά ο Μητροπολίτης.
π. Κωνσταντίνος

Ανώνυμος είπε...

Βρίθον ιεροκρατίας και παπίζον το άστοχο σχόλιο του π. Κωνσταντίνου.

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ οι ναοί άνοιξαν. Να προσέξουμε γιατί ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί. Χθες όλα καλά πήγαν, αλλά όταν ο εφημέριος είπε να περιμένουμε στις θέσεις μας, για να περάσει να μας δώσει το αντίδωρο, μαζεύτηκαν όλοι προς της Ωραίας Πύλης διαγκωνιζόμενοι ποιος θα το πάρει πρώτος. Αυτά δεν δείχνουν σοβαρότητα από όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον π. Κωνσταντίνο . Με πολύ σεβασμό προς την κ. Σκονδρα, αλλά κι εγώ διαφωνώ μαζί της σε αυτό το σημείο.
Ουρανοκοσμοπολίτης

Ανώνυμος είπε...



KAI EΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ π. ΚΩΝΝ/ΝΟ.
ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο.ΤΙ ΘΛΕΛΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στην κυρία Σκόνδρα....
Μήπως έγινε ανηπακοή γιά θέματα πίστεως ή στά Τουίτερ τής κεραμέως,με τα οποία άδειαζε την Σύνοδο; Γι'αυτό να ζητήσουν συγγνώμη οι πιστοί από το Μητροπολίτη τους π. Κωνσταντίνε;
Δηλαδή έκαναν καλά μερικοί ιερείς πού κλείδωσαν τίς εκκλησίες καί άφησαν τον κόσμο έρμαιο;
Αν σού ζητήσει γάλα το παιδί, δεν θα ψάξεις να βρεις ανοικτό μαγαζί κι ας είναι αργία;
Μπράβο στούς ιερείς πού δεν κιοτεψαν.... καί στους λίγους Μητροπολίτες πού άφησαν τούς ιερείς τούς νά κάνουν τα αυτονόητα.....

Ανώνυμος είπε...

Δε χαίρεστε που ο κορονοϊος ώς ιός ησυχαστής ... ιός υπακοής ... ιός τάξεως ... μπήκε στο τυπικό τής εκκλησίας μας!!!

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στην κυρία Σκόνδρα....

Ανώνυμος είπε...

Νά κάνουν υπακοή καί οι ιερείς καί νά λειτουργούν με μάσκα...!!
Αρχιμανδρίτης μασκοφόρος!! βγήκε στά κανάλια καί είπε ότι μάλλον θα λειτουργεί με μάσκα!!!

Ανώνυμος είπε...

π. Κωνσταντίνε
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Ειλικρινα θελω να μου απαντησετε εσεις δεν κοινωνήσατε κρυφά την παπαδιά σας τα παιδια σας; Μεινατε πιστος τηρητής των αποφάσεων της Δ. Συνοδου;Αλήθεια γιατί δεν έγινε συγκλιση της Ιεραρχίας για να αναπαύσει το πληρωμα της εκκλησίας; Είναι αμαρτία οτι φυγαμε από την Πάτρα να πάμε σε χωριό να κοινωνήσουμε και δεν ειναι αμαρτία οτι κοινωνούσαν οι ιεροψάλτες καί ο νεωκόρος κάθε μέρα για να φαίνεται οτι μετέχει καί κάποιος λαικος στη Θ. Λειτουργία; η δε κοινωνούσε κανεις στους Ι. Ναούς;

Ανώνυμος είπε...

σεβαστέ π. Κωνσταντίνε, σωστό είναι οι Ορθόδοξοι να κάνουν υπακοή στην Σύνοδο της Εκκλησίας.
ρίξτε σας παρακαλώ μια ματιά στο άρθρο «Η απωλεσθείσα συνοδικότητα - Σταύρος Ζουμπουλάκης» του περιοδικού «Σύναξη»
http://anastasiosk.blogspot.com/2009/12/blog-post_2692.html
σας το συνιστώ προς προβληματισμό τόσο δικό σας όσο και του επισκόπου-μητροπολίτη σας.
τέλος επαναλαμβάνω υπακοή στην Σύνοδο. όπως και αν την έχουν κάνει οι μετέχοντες σε αυτή είναι η ΣΥΝΟΔΟΣ και δεν μπορεί κανένας να κάνει του κεφαλιού του. όποιος το κάνει του κεφαλιού του είναι σαν να αποκόπτετε από την Εκκλησία.
ιερ. Νικόδημος

Ανώνυμος είπε...

"Κωνσταντίνε" και "Σαρκοπολίτη"
Κάνετε λάθος!
Ούτε ο μητροπολίτης μπορεί να αποφασίζει ενάντια στην Παράδοση της Εκκλησίας!
Δεν είναι ο μητροπολίτης αλάθητος!

Αντινεωτεριστής

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λέει ο 7:47 μ.μ.

Unknown είπε...

...και της κυρίας Σκονδρα βριθον προτεσταντισμού και συναισθηματικής ευσεβολογιας.
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

κ.Μαρία Σκόνδρα

με πολύ χαρά βλέπω την υγιή αντίδρασή σας μπροστά στα καμώματα της Δ.Ι.Σ. (εννοώ το κλείσιμο των Εκκλησιών). Αυτό σημαίνει πολλά. Τόσα χρόνια μελέτης Αγίας Γραφής δεν πήγαν χαμένα.
Για σας δεν ισχύει το :"Δάσκαλε που δίδασκες και λόγον δεν εκράτεις..."
Δυστυχώς όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλα "πρόσωπα" και μάλιστα έχοντα τίτλους "εκκλησιαστικούς" που θα πρεπε να σκίσουν τα βιβλία τους και τους λόγους που έβγαλαν από άμβωνος.
Πολλά σχόλια θα ακούμε θετικά ή αρνητικά. Τεράστια είναι η σύγχυση που δημιουργείται από την κατάσταση αυτή. Θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα. Θα χωριστούν ζευγάρια, αδέλφια συγγενείς.
Ας έχουμε το θάρρος της γνώμης μας . Ας καταφύγουμε περισσότερο στον Παντοδύναμο Θεό. Ας μην στηριζόμαστε σε ανθρώπους. Θα μας απογοητεύσουν.
Μια φορά στη ζωή μου έζησα πραγματικά τι σημαίνει ανθρώπινη εγκατάλειψη... Τότε πόνεσα, όμως μπορώ να σας πω ότι με ωφέλησε.

Σας ευχαρσιστώ
Συνεχίστε πιο δραστικά χωρίς να υπολογίζετε πρόσωπα και καταστάσεις...

Ανώνυμος είπε...

π. Κωνσταντίνε ήθελα να γράψω στο 2:12 π.μ.

Αντινεωτεριστής

Unknown είπε...

Εύγε κυρία ΣκΟνδρα ο λόγος σας απλός και βαθύς οπως πάντα.οσο αφορά τους haters σας απλά αδαείς λυπαμε πολύ για κάποια σχόλια και μυαλα!!