Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ερώτημα στην Ιερά Σύνοδο για την απαγόρευση συμμετοχής του κλήρου σε εκδηλώσεις Rotary και Lions


Ερώτημα στην Ιερά Σύνοδο για την απαγόρευση συμμετοχής του κλήρου σε εκδηλώσεις Rotary και Lions

Διάβασα το σημερινό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μου δημιουργήθηκε η απορία, την οποία θα παρακαλούσα να λάβουν υπ’ όψη τους και να μου απαντήσουν: οι Άγιοι Αρχιερείς, και το τίμιο πρεσβυτέριο της εν Ελλάδι Εκκλησίας, η αποχή σας θα είναι μόνο σε εκδηλώσεις των Rotary και Lions  ή και  σε άρνηση δωρεών των οργανώσεων αυτών καθώς και των επιφανών πλουσίων μελών τους;
Γνωρίζω από δημοσιεύσεις, σπουδαίες οικονομικές δωρεές, από εκδηλώσεις προς Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς, καθώς και από γνωστά στον δημόσιο βίο επιφανή μέλη των δύο αυτών οργανώσεων, που προσφέρουν χρήματα στις φιλανθρωπικές εκκλησιαστικές δομές, σε ανεγέρσεις ιερών Ναών, φιλόπτωχα ταμεία κλπ.
Σας Ερωτώ ευθέως: η αποχή σας θα είναι μόνο στις εκδηλώσεις των Rotary και Lions, ή και στα χρήματα που σας προσφέρουν τα επιφανή επώνυμα στελέχη τους σε Μητροπόλεις και Ιερούς Ναούς;
Αναστάσιος Κωστόπουλος

Παραθέτω κάτω απόσπασμα του ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου.


Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020, στη δευτέρα Συνεδρία της για τον μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία η ΔΙΣ:
............
γ) Απεφάσισε να συστήσει δι’ Εγκυκλίου Σημειώματος στους Σεβ. Μητροπολίτες και τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος να απέχουν από κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από τις οργανώσεις Rotary και Lions, επειδή δεν περιορίζονται μόνον σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθ’ όσον διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή που απευθύνεται αδογμάτιστα σε ένα θεό, με την γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.
Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το χρήμα δεν έχει σχέση με την απαγόρευση αφού θα αξιοποιηθεί από την Εκκλησία. Λάθος το ερώτημά σας. Τα χρήματα είναι απρόσωπα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι επίτροπος σε ένα ναό. Ένας από τους συναδέλφους επιτρόπους στο πέτο του έχει το σύμβολό του ρόταρι. Μπορεί να είναι επίτροπος;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστό το ερώτημα.
Και σίγουρα η απαγόρευση πρέπει να επεκταθεί και να περιλάβει και αυτήν την περίπτωση.

Ανώνυμος είπε...

Εξυπνάδες!!!! Στο Παγκάρι ρίχνουν όλοι χρήματα. Κανένας δεν εξέτασε αν είναι από δίκαιο ή άδικο. Βεβαίως και τα χρήματα θα τα λαμβάνει η Εκκλησία γιατί τα χρησιμοποιεί για άγιους σκοπούς.

Ανώνυμος είπε...

Οχι 5:32 μμ! Δεν μπορεί να είναι επίτροπος. Είναι αυτονόητο.

Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Καθόλου εξυπνάδες δεν είναι 6:15 μμ
Είναι άλλο να ρίχνουν τα χρήματα σνώνυμα και άλλο να κάνουν δωρεές επιδεικτικές σαν σύλλογος Ρόταρυ.

Ανατόλιος

Ανώνυμος είπε...

Όπως μέσα στον ναό η Θεία Χάρη εξαγιάζει τα πάντα και ο άνθρωπος δεν παθαίνει τίποτα από λιμώδη νοσήματα έτσι και τα αμαρτωλά χρήματα θα ευλογηθούν και θα χρησιμοποιηθούνε προς δόξα των έργων της Εκκλησίας. Το συμπέρασμα όχι στους Ροταριανούς και Λάιονς ναι στα χρήματά τους. Κακό είναι η παρουσία του κλήρου στις συγκεντρώνεις τους και όχι τα ποσά τα οποία συγκεντρώνουνε.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος σε βιβλίο του για αυτούς έγραφε απόφαση της Εκκλησίας για τα μέλη αυτών των οργανώσεων να μην μπορούν να γίνουν ανάδοχοι κλπ. Η παρούσα σύσταση καταργεί την προγενέστερη.

Ανώνυμος είπε...

Άλλο το να μην πηγαίνουν δημόσια κληρικοί σε εκδηλώσεις των Rotary και Lions και άλλο η κοινωνική συναναστροφή μαζί τους σε δοξολογίες, δεξιώσεις και η παραλαβή γενναίων δωρεών των οργανώσεων αυτών και των υψηλόβαθμων στελεχών τους οι οποίοι συνήθως είναι καταξιωμένα πρόσωπα της κοινωνικής μας ζωής. Η Ι.Σ. τα είπε ξεκάθαρα. Μην ανησυχείς κ. Κωστόπουλε το χρήμα έχει πάντα την αξία του όπως και οι κατέχοντες αυτό. Δεν έχω δει κάποιο οδοκαθαριστή σε περίοπτη θέση επιτρόπων και στελεχών συλλόγων και ιδρυμάτων της Εκκλησίας διορισμένων από Μητροπολίτες ή εφημέριους Ναών. Αυτό τα λέει όλα.
Ένα ασήμαντο και πτωχό μέλος της Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

«Έλαιον δέ αμαρτωλού, μή λιπανάτω την κεφαλή μου…»

Ανώνυμος είπε...

Από την στιγμή κατά την οποία οποιοσδήποτε άνθρωπος πιστός ή άπιστος ρίχνει τον οβολόν του στο Γαζοφυλάκιο (παγκάρι) το χρήμα είναι ευλογημένο όπως κάθε τι το οποίο υπάρχει στον Ναό. Πάσα προσφορά αποδεκτή. Στην Εκκλησία δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι έχουν θέση σε οποιαδήποτε οργάνωση μασονική, πολιτική, φιλοσοφική και αν ανήκουν.

Ανώνυμος είπε...

Καλά κ. Κωστόπουλε τις παίρνεις στα σοβαρά τις αποφάσεις της Συνόδου. Άλλα αποφασίζουν και άλλα κάνουν οι Μητροπολίτες. Τρανό παράδειγμα οι αποφάσεις για τον κορωνοιό άλλα η Σύνοδος, άλλα οι δεσποτάδες, και άλλα οι παπάδες. Αυτές οι αποφάσεις είναι για να υπογράφουν χαρτιά και τίποτα άλλο. Μετά τον κορωνοιό τους γράφω όλους στα υποδήματά μου και κάνω του κεφαλιού μου. Ορθοδοξία σημαίνει ελευθερία κινήσεως αυτό μα δίδαξαν οι πνευματικοί μας ηγέτες!!!

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Ας πούμε, μπορεί κάποιος έμπορος ναρκωτικών να πουλάει πρέζα και να δίνει τα λεφτά για την κατασκευή αγίων εικόνων ή αγίων σκευών για την διεξαγωγή των ιερών μυστηρίων και της Θείας Κοινωνίας; Και να το γνωρίζει η Εκκλησία ότι τα λεφτά προέρχονται από εμπόριο πρέζας ή την παραγωγή πορνό ταινιών; Που τα βρήκατε γραμμένα αυτά; Και μόνο που το γράφετε και το διαβάζει ο κόσμος αποτελεί παραπληροφόρηση για να μη πω κάτι χειρότερο....
Εξηγήστε τι σημαίνει αυτό: «Έλαιον δέ αμαρτωλού, μή λιπανάτω την κεφαλή μου…»

Αναφέρομαι στο σχόλιο: 4 Ιουνίου 2020 - 9:14 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή η παρέμβαση του Κωστόπουλου.
Κανονικά η Αγία μας Εκκλησία δεν πρέπει να έχει σχέσεις με τέτοιους οργανισμούς.
Υπάρχουν και σχετικά βιβλία, όπως του αειμνήστου γέροντος Χαραλάμπους Βασιλοπούλου.

Ανώνυμος είπε...

Την Ιερά Σύνοδο την κοσμεί ο Άγιος Θεσσαλονίκης και σπουδαίοι Ιεράρχες. Τώρα κ. Κωστόπουλε δεν θα ασχοληθούνε με το ερώτημά σας διότι σπεύδουνε λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος εις ιεράς Πανηγύρεις διότι άνοιξαν τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και έτσι μπορούν καταλλήλως να φιλοξενηθούνε από τους πανηγυρίζοντάς Μητροπολίτες. Μην ξεχνάς ότι η πλειονότητα των Αγίων Αρχιερέων είναι πανηγυριστές γυρολόγοι. Μετά θα ασχοληθούνε με τα θερινά τους ταξίδια και δεν τους μένει χρόνος. Η Αρχιγραμματεία εξέδωσε την σχετική εγκύκλιο. Όλα στα Συνοδικά Γραφεία δουλεύουν ρολόι. Ευχόμεθα και εις σας καλό τριήμερο.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι πολυ σωστη η εγκυκλιος της Ιερας Συνοδου και αποδεικνυει οτι οι Επισκοποι αγρυπνουν και παρακολουθουν ο,τι συμβαινει στην κοινωνια και λαμβανουν μετρα, οταν χρειαζεται.
Επισης θα πρεπει και οι Αδελφοτητες να προσεχουν, ωστε τα μελη τους να ειναι αμεμπτα σε τετοια θεματα.

Ανώνυμος είπε...

Δε γνωρίζω γιατί σ΄ αυτή την εγκύκλιο ΔΕΝ συμπεριελήφθησαν και οι μασώνοι. Στη Μητρόπολη Ιωαννίνων 'Ιερέας' χειροτονημένος από τον προηγούμενο Μητροπολίτη έκτισε σε κάποιο χωριό γηροκομείο ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΣΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ. Δε γνωρίζω τι ακριβώς έκανε ο Σεβ. Ιωαννίνων για τη συγκεκριμένη εκτροπή - και όχι μόνο - του συγκεκριμένου 'Ιερέα' ... Σίγουρα κάτι έκανε διότι ο τύπος των Ιωαννίνων άρχισε να βάλει εναντίον του κ. Μαξίμου διότι ... δεν αγκαλιάζει το γηροκομείο και τον 'Ιερέα'!!! Ας σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων συντηρεί Γηροκομείο στην πόλη των Ιωαννίνων ... Λοιπόν, γιατί δεν ανανεώθηκε η απαγόρευση ΚΑΙ για τους Μασώνους;;; Είναι καιρός να πληροφορηθεί το κοινό τι ενέργειες έκανε ο Σεβ. κ. Μάξιμος και γιατί δεν γκρέμισε το 'μασωνικό' γηροκομείο ακόμα... Εντυπωσιάζει βέβαια η αμάθεια του 'Ιερέα' που συνεργαζόταν με μασώνους για ... 'καλό' σκοπό!!!