Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Παραδίδονται εντός Σεπτεμβρίου 300 φοιτητικές εστίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Λεμεσό

 Συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) Δρ. Παναγιώτη Ζαφείρη είχε το μεσημέρι τής Πέμπτης, 2ας Ιουλίου 2020, ο Προκαθήμενος τής Εκκλησίας τής Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος.
Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα θέματα φοιτητικής ευημερίας, για τα οποία ο Μακαριώτατος επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και εξέφρασε την προθυμία του να διευρυνθεί η στήριξη που ήδη προσφέρει η Εκκλησία στους φοιτητές και φοιτήτριες.



 Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων καθηγητής Παντελής Κελίρης, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης καθηγητής Παναγιώτης Θεοδοσίου και Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών Δρ. Κώστας Χόππας. Εκ μέρους τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής παρόντες ήταν ο Οικονομικός Διευθυντής της κ. Δήμος Δήμου και ο  Τεχνικός Διευθυντής τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Στέλιος Γεωργίου, υπό την άμεση εποπτεία του οποίου έχει τεθεί εξαρχής το όλο έργο.

Για το σημαντικό ζήτημα της στέγασης των φοιτητών, ο Μακαριώτατος ανακοίνωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως θα διατεθούν εντός τού προσεχούς Σεπτεμβρίου για φοιτητές του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στη Λεμεσό 200 κλίνες, από σύνολο 300 κλινών,  στη νέα μεγάλη φοιτητική εστία που ανεγείρεται με πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, απέναντι από τον νεόδμητο Ιερό Ναό των Οσίων Αρσενίου Καππαδόκου και Παϊσίου Αγιορείτου και παραπλησίως του Τσιρείου Σταδίου             .
Εντός των επόμενων ημερών θα οριστικοποιηθούν οι επί μέρους διευθετήσεις έτσι ώστε με την αποπεράτωση των κατασκευαστικών έργων το Φθινόπωρο οι φοιτητικές εστίες να αξιοποιηθούν άμεσα από τους φοιτητές.
«Με την καθοριστική λοιπόν συμβολή της Εκκλησίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρύτανης τού ΤΕ.ΠΑ.Κ., «αμβλύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ποιοτικής φοιτητικής στέγασης στη Λεμεσό με προσιτό κόστος, δηλαδή με ποσό που δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ μηνιαίως ανά φοιτητή».
Ο κ. Ζαφείρης εξέφρασε εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών αλλά και ευρύτερα τής πανεπιστημιακής κοινότητας θερμές ευχαριστίες για τη βοήθεια και την αγάπη τού Μακαριωτάτου προς τους φοιτητές και για το θερμό του ενδιαφέρον για την πρόοδο όλων των Πανεπιστημίων τής Κύπρου.
Σε δήλωσή του, ο Τεχνικός Διευθυντής τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Στέλιος Γεωργίου, ανέφερε πως «οι εστίες που ανεγείρονται από την Αρχιεπισκοπή σε γη που ανήκει στην Εκκλησία, θα έχουν κόστος γύρω στα 13 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο είναι ένας στόχος που είχε τεθεί και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και περιλαμβάνει 300 δωμάτια. Το ύψος του ενοικίου δεν θα ξεπερνά τα €200. Τα  δωμάτια είναι ευρύχωρα, μεταξύ αυτών υπάρχουν και δίκλινα, ενώ παράλληλα υπάρχουν και δωμάτια ειδικά διαμορφωμένα ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν φοιτητές με αναπηρίες. Στους χώρους τών φοιτητικών εστιών θα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, αναγνωστήρια, γυμναστήρια, κουρείο και καφεστιατόριο, προσφέροντας την ευκαιρία στους φοιτητές και για μελέτη, άσκηση και ψυχαγωγία».
Τέλος,  ο Μακαριώτατος ανέφερε πως «το μόνο που θα χρειάζονται οι φοιτητές για τις εστίες που ετοιμάζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, θα είναι μόνο η βαλίτσα με τα προσωπικά τους είδη! Όλα τα υπόλοιπα θα τους τα έχουμε έτοιμα»!
Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι έργα που θα μπορούσε να κάνει η Εκκλησία της Ελλάδας δια της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων και όχι επιχρίσματα για δημοσιότητα. Δεν υπάρχει σε κάποια πόλη με πανεπιστήμιο τέτοια πρωτοβουλία της Εκκλησίας δυναμική και παραγωγική παρά κάποιες μικροπροσπάθειες που δεν προσφέρουν τίποτα σε κανένα.