Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Μνήμη του Αγίου Ευδοκίμου (31 Ιουλίου)


Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα, 31 Ιουλίου, τη μνήμη του αγίου Ιωσήφ από την Αριμαθαία, που, μαζί με το Νικόδημο, ενταφίασαν το σώμα του Ιησού Χριστού. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου αποστόλου Φιλίππου, δηλαδή τη μεταφορά τους από την Ιεράπολη της Φρυγίας και την κατάθεσή τους σε ναό στην Κύπρο, ο οποίος φέρει το όνομά του.
Σήμερα, ακόμη, γιορτάζουμε τα εγκαίνια της Μονής της Παναγίας των Βλαχερνών και τα προεόρτια της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος περιφερόταν, από την 1η Αυγούστου, σε όλες τις ενορίες της Επταλόφου Πόλεως, για να ευλογηθούν και να αντλήσουν δύναμη οι πιστοί, καθώς επίσης με την ευλογία του Τιμίου Σταυρού να απαλλαγούν από κάθε επιδημία και ασθένεια.

Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του αγίου Ευδοκίμου του δικαίου, που καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Έχοντας λάβει χριστιανική ανατροφή από τους γονείς του Βασίλειο και Ευδοκία, ο Άγιος ήταν υπόδειγμα αρετής από την παιδική του ηλικία.
Άσκησε στο μέγιστο βαθμό τη φιλανθρωπία και ήταν πάντοτε δίκαιος και ταπεινός, γεγονός που εκτιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, που τον τίμησε με το αξίωμα του στρατοπεδάρχη όλης της Καππαδοκίας. Ο Ευδόκιμος αναχώρησε από τα εγκόσμια σε ηλικία μόλις 33 χρονών, καταλείποντας, παρά το σύντομο του βίου του, παράδειγμα εγκράτειας, ελεημοσύνης, ταπεινοφροσύνης και δικαιοσύνης, καθώς και ακράδαντης πίστης στον Τριαδικό Θεό. 
Να αναφέρουμε ότι σήμερα εορτάζεται ο Απόστολος Φίλιππος στο Άρσος και το Όμοδος, όπου φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του. Ακόμη, απόψε τελείται Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά και την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού στην Ανώγυρα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: