Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος - «Όλοι μας να αγαπήσουμε τον Χριστό, γιατί αυτή η αγάπη προς τον Χριστό έχει μια ολότητα».

 «Όλοι μας να αγαπήσουμε τον Χριστό, γιατί αυτή η αγάπη προς τον Χριστό έχει μια ολότητα». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του κηρύγματος που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ενώπιον των πιστών της Ενορίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, στο προάστιο Parramatta του Σύδνεϋ, όπου ιερούργησε το πρωί της Κυριακής, 30 Αυγούστου.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας επί τη Αποδόσει της εορτής της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Δημήτριο Κόκκινο, καθώς επίσης από τον π. Παναγιώτη Μαυρομάτη και τον π. Νικόλαο Σταυρόπουλο.
Στο κήρυγμά του ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, σημειώνοντας το βασικό δίδαγμα που απορρέει από αυτήν: ότι είτε είναι κανείς πλούσιος, είτε είναι φτωχός, δεν πρέπει να είναι προσκολλημένος στα υπάρχοντά του και δεν πρέπει να εξαρτάται από τα υλικά αγαθά. «Αν είμαστε ελεύθεροι από όλα αυτά», σημείωσε μεταξύ άλλων, «τότε πραγματικά έχουμε τις προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα, που είναι η Βασιλεία των Ουρανών».

Η ελευθερία αυτή, όπως περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος, μάς επιτρέπει να αφιερώσουμε την καρδιά μας στον Χριστό. Και, όπως επισήμανε με έμφαση, δεν υφίσταται δίλημμα ανάμεσα στην αγάπη για τον Χριστό και στην αγάπη για την οικογένειά μας, για τους φίλους μας κ.λπ. «Όποιος αγαπάει τον Χριστό», τόνισε, «αγαπάει και την οικογένειά του, αγαπάει και τους φίλους, αγαπάει και τους γείτονες, αγαπάει και τους εχθρούς του ακόμα». «Όποιος αγαπάει τον Χριστό, δεν αγαπάει μόνο τα ανθρώπινα πρόσωπα», συνέχισε, «αλλά αγαπάει και τα ζώα, αγαπάει και τα φυτά, αγαπάει τη φύση, τα δέντρα, τα λουλούδια, τη θάλασσα, τα ποτάμια. Αγαπάει όλο τον κόσμο και όλη την Κτίση».
Στον αντίποδα, όπως διέκρινε ο Σεβασμιώτατος, όταν κάποιος δεν αγαπάει τον Χριστό, η αγάπη του «αντί να είναι οικουμενική, στενεύει και περιορίζεται». «Και, τελικά, οι όποιες άλλες αγάπες που έχει», επισήμανε, «εξαρτώνται από την αγάπη που έχει προς τον εαυτό του». «Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι οι αγάπες αυτές φθείρονται και μαραίνονται και χάνονται», συμπλήρωσε. Κατέληξε, λοιπόν, με την προτροπή προς όλους: «Να αγαπήσουμε τον Χριστό, γιατί αυτή η αγάπη προς τον Χριστό έχει μια ολότητα».
Σημειώνεται ότι προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο π. Δημήτριος απευθύνθηκε με θερμά λόγια προς τον Αρχιεπίσκοπο, ευχαριστώντας τον καταρχάς για το γεγονός ότι επισκέφθηκε δύο φορές τις τελευταίες μέρες την εορτάζουσα Ενορία του Αγίου Ιωάννου και χαρακτηρίζοντας ως δώρο για τους ενορίτες τη μυσταγωγία που έζησαν μαζί του. Επιπλέον, σημείωσε ότι για τον ίδιο ως κληρικό ο Σεβασμιώτατος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, και ανέγνωσε με συγκίνηση ένα απόσπασμα από βιβλίο του, που είχε γράψει προτού γίνει Επίσκοπος και κατόπιν Αρχιεπίσκοπος, στο οποίο τονίζεται ο σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύει κάθε κληρικός προς τον τοπικό Επίσκοπο, προκειμένου να ευλογείται και να προάγεται το εκκλησιαστικό έργο και η διακονία του. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Δημήτριο για τα θερμά λόγια του, καθώς και για το αξιέπαινο έργο του στην Ενορία του Αγίου Ιωάννου, ενώ έκανε λόγο για έναν ευλαβή και πιστό κληρικό.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος είχε τη χαρά να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας. Αφού συνομίλησε μαζί τους, απόλαυσε τις «αγγελικές φωνές» τους, όπως χαρακτηριστικά διέκρινε, καθώς του έψαλαν το Απολυτίκιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Ακολούθησε γεύμα, το οποίο παρατέθηκε από την Ενορία – Κοινότητα, ενώ προ της αναχωρήσεώς του, ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο, κ. Κοσμά Δημητρίου, και από άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον χώρο όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί ο καινούργιος ιερός ναός της Ενορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: